(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Indica’s doen het uitstekend onder mijn gele Spectrabox. De bloei is begonnen en de buds groeien mooi, vertonen zelfs al kristallen. Tijd voor een uitstapje naar stekken maken.

Eigenlijk heb ik op dit moment verder weinig nieuws over mijn Indica’s, dus daarom maken we een kleine excursie naar het kweken vanuit stekken. In mijn vorige artikel kondigde ik aan dat ik een gedeelte van de Indica’s naar mijn kweekkast van G-Tools zou verplaatsen. Dat gaat niet gebeuren omdat ik daar een andere test ben begonnen. In de Bonanza 600 kast heb ik namelijk stekken geplaatst. Ik heb van een goede vriend (niet dezelfde als die Indica mutanten, hehe) supermooie stekken van AK-47 en Warlock – twee soorten van Serious Seeds – gekregen. Net als de meeste stekken in ons landje waren ze bedekt met spint en daarom moesten ze eerst worden ‘gedompeld’ in een bestrijdingsmiddel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADiagnose

Spint is heel makkelijk te herkennen aan miniscule gele puntjes die langzaam op de bovenkant van de bladeren verschijnen. Deze puntjes ontstaan omdat de insecten bladsap uit de bladeren zuigen en op die plaatsen wordt het dan geel. Als er veel van die zuigpuntjes naast elkaar ontstaan, wordt het hele blad uiteindelijk geel. Eigenlijk ben ik hierom geen grote fan van kloontjes (=stekken) omdat ze bijna altijd onder de spint zitten en je zo de hele kweekruimte kan besmetten.

Spint busters

Veel kwekers dompelen de planten voordat ze de kweekruimte ingaan, maar dat betekent niet dat je er helemaal vanaf bent. De eieren van spint zitten aan de onderkant van de bladeren en de meeste bestrijdingsmiddelen kunnen de eieren niet verwijderen of doden. Zodoende heb je na het dompelen even geen last meer van spint omdat de volwassen beestjes dood zijn. Echter komt na een week de nieuwe generatie uit die nieuwe eieren leggen en dan heb je hetzelfde probleem weer. Daarom is het heel belangrijk om na 7 dagen de planten nog een tweede keer te dompelen of heel goed te besproeien. En dan in het bijzonder de onderkant van de bladeren om er zeker van te zijn dat alle beestjes die net zijn uitgekomen ook dood zijn. Op deze manier heb ik de spint bestreden en nu groeien mijn stekken heel mooi, zonder een gele puntjes op de nieuwe bladeren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHulpmiddelen

Bij het kweken met steken is het heel belangrijk dat ze goed gaan wortelen in de pot. Mijn stekken waren al goed geworteld in steenwolpluggen toen ik ze kreeg. Ik heb ze daarna in 6,5 liter potten gezet met Lightmix, de Goldmix van KJ Products. Om het voor de stekken makkelijker te maken heb ik ze besproeid met BioRoots van Bio Nova (3 ml op 1 liter water). Dit is een wortelvoeding die je ook als bladvoeding kan gebruiken. Je kan de planten heel nat sproeien want al het overbodige druipt op de aarde en helpt daar voor een betere wortelgroei.

Als tweede hulpmiddel heb ik de babies in de eerste week nog afgedekt met een heel dun plastic afdekfolie. De planten staan in de G-Tools kast met daarin een 600 Watt HPS-lamp en een Lucilu reflector. Deze reflector heeft dezelfde eigenschappen als een Adjust-A-Wing maar is goedkoper. De 600 Watt HPS zorgt voor heel veel warmte. Die warmte in combinatie met een lage luchtvochtigheid maakt dat de kleine stekken in het begin langzaam groeien. Dat komt omdat hun huidmondjes dan gesloten zijn. Die huidmondjes gaan pas open met een bepaalde luchtvochtigheid. Om de luchtvochtigheid bij de babies te verhogen, wordt het afdekfolie direct boven de plantjes geplaatst. Deze methode heeft hetzelfde effect als een minikas. Onder het folie heerst een hogere luchtvochtigheid waardoor de huidmondjes open blijven. Hierdoor groeien de jonge dames als een gek.

Deze drie dingen – dompelen tegen spint, sproeien met Bio-Roots en het plaatsen van afdekfolie – zijn van heel groot belang als je de stekken een supergoed begin wil geven zonder het risico om later nog een besmetting met spint op te lopen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Volgende keer gaan we verder met de bloei van de Indica’s en met de switch naar de bloei van de stekken in mijn mooie G-Tools kast.

Tot dan, groetjes van Bio Bertje.

(advertentie)