(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Italië staat tot dusver niet bekend als een blowers paradijs. Nu valt er een belangrijke doorbraak te melden in het denken rondom softdrugs. De stad Turijn heeft een motie aangenomen om cannabis op medische gronden te legaliseren!

Met het raadsbesluit wordt Turijn in Noord-Italië de eerste grote stad van het land die cannabis legaliseert. “Dit is een beweging van een verbodscultuur naar een situatie waarin softdrugs, en met name cannabis, legaal worden geproduceerd en gedistribueerd”, verklaarde de raad richting het Italiaanse parlement.

Tolerantere houding

Hoewel de stemming niet betekent dat marihuana nu legaal is om te gebruiken, kopen of verkopen voor individueel gebruik, betekent het wel degelijk een meer tolerante houding van de autoriteiten ten opzichte van de ‘drug’. Het besluit werd met een krappe meerderheid van 15 tegen 13 stemmen (en 6 onthoudingen) aangenomen door de gemeenteraad van Turijn.

Marco Grimaldi van de sociaal-democratische partij SEL, die het voorstel indiende, is blij dat zijn stad zich als eerste in het land uitspreekt over de legalisering van cannabis. “We willen een einde maken aan de politiek van verbieden. Een beleid dat er uitsluitend voor gezorgd heeft dat illegale smokkelaars honderden miljarden euro’s hebben verdiend en duizenden burgers met een strafblad zitten.”

Het voorstel van Turijn

Het aangenomen raadsvoorstel van Grimaldi’s partij bestaat uit twee delen. Volgens het eerste deel is het gebruik van cannabis toegestaan voor therapeutisch gebruik en om medische redenen. Het tweede deel van het besluit herroept de strenge Fini-Giovanardi drugswet uit 2006. Daarin werd elk verschil tussen soft- en harddrugs afgeschaft en introduceerde de rechtse regering dezelfde straffen voor het bezit van marihuana als voor het bezit van cocaïne of heroïne!

In sommige regio’s wordt medicinaal gebruik nu al toegestaan, bijvoorbeeld Ligurië, Toscane en Venetië.  Recreatief gebruik is daar echter nog taboe. Indien dit besluit van Turijn door het Italiaanse parlement wordt goedgekeurd, zou het ook best de weg kunnen plaveien naar legalisering van het recreatief gebruik in Italië. En dan zouden wij er zomaar weer eens lekker op vakantie kunnen gaan ook!

 

 

 

(advertentie)