(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

ROLLING STONED TOP 50 #20   Waarschijnlijk kampen veel Nederlandstalige hobbykwekers met het formaat van hun wietplanten in hun kweektentjes want deze kweekpost over het temmen van wietplanten belandt dit jaar op nummer 20 van onze oudejaarslijst. Gelukkig hoeft het formaat van wietplanten geen probleem te zijn, er zijn namelijk genoeg kweektechnieken en tips waarmee je zelfs de grootste sativa nog onder de duim kunt houden. Je hebt het dus gewoon zelf in de hand. Met dit artikel over potmaten, groeifase en de nodige training wordt jij weer de baas over de dames in je kweekruimte in plaats van andersom. 

TOP502015-20

In een zoektocht naar een lekkere wietsoort kun je erachter komen dat die superzoet smakende sativa wel 2 meter hoog kan worden. Laat je daar echter niet door afschrikken, ook al heb je maar een kleine kweektent. Met de juiste kennis bepaal je namelijk zelf hoe groot je wietplant wordt. 

Het kan een hele uitdaging zijn om een wietplant laag genoeg te houden voor de beperkte hoogte van een kleine kweektent maar het is goed te doen. Natuurlijk worden sommige soorten van nature wat hoger dan anderen, maar met de juiste potgrootte, een verkortte groeifase en de nodige training kun je zelfs een pure sativa klein genoeg houden voor een cyclus in een kweekruimte die niet groter is dan een computerkast.

Potgrootte

Een wietplant streeft ernaar om onder de grond net zoveel volume te hebben als boven de grond. Wanneer je een wietplant bijvoorbeeld boven de grond snoeit, zal ze onder de grond even stoppen met groeien tot ze boven de grond weer net zo groot is als eronder. Andersom werkt het ook, snoei de wortels van een wietplant (bijvoorbeeld zo) en ze zal de groei boven de grond tijdelijk stilzetten tot de wortels weer zijn aangegroeid.

Hieruit blijkt dus dat het formaat van de pot waarin een wietplant staat, een grote invloed heeft op de grootte van de plant. Wanneer dus maar een beperkte ruimte hebt, doe je er goed aan om een niet al te grote pot te kiezen. Welke maat je dan wel zou moeten hebben kun je bepalen aan de hand van het volgende lijstje met gemiddelden.

  • potmaat 5 x 5 cm (+/- 0,5 liter) = planthoogte tot 13 centimeter
  • potmaat 10 x 10 cm (+/- 2 tot 3 liter) = planthoogte tot 30 centimeter
  • potmaat 13 x 13 cm (+/- 5 liter) = planthoogte tot 60 centimeter
  • potmaat 20 x 20 cm (+/- 12 liter) = maximale planthoogte

verschillende potten

Hier zie je goed het verschil: 2 planten uit 1 kweekruimte, de linker heeft een 12-literpot, de rechter een 4-literpot

Groeifase

Een cyclus van een wietplant bestaat grofweg uit twee fasen. Eerst maakt de plant een groeifase door en vervolgens een bloeifase. Zolang de plant 16 of meer uren licht per dag krijgt, zal ze in de groeifase blijven. Ze zal in deze fase blijven groeien tot een week of drie nadat ze voor het eerst onder 12 uur of minder licht per dag kreeg. De wietplant blijft dus nog ongeveer drie weken doorgroeien wanneer je overschakelt naar de bloei door het verkorten van de dagelijkse lichtperiode. Niet alleen dat, maar tijdens deze overgangsfase zal een wietplant ook explosief groeien. Sativa’s zullen in deze periode meer groeien dan indica’s. Over het algemeen kun je het best op deze groeispurt anticiperen door het lichtregime aan te passen wanneer een sativa ongeveer de helft van de gewenste hoogte heeft bereikt en een indica wanneer die op twee derde van de gewenste hoogte zit.

Training

Ondanks de juiste potmaat en een verkortte groeifase kan het gebeuren dat een wietplant toch te groot wordt voor de kweekruimte waar ze instaat. Maar met de nodige training kun je ook die laatste centimeters in hoogte terugdringen. Om te beginnen is het een goed idee om een wietplant vroeg in de groeifase te toppen of te fimmen. Hiervoor haal je het bovenste topje ofwel helemaal weg (toppen) ofwel voor twee derde (fimmen) wanneer de plant zo’n vijf nodes heeft ontwikkeld. Een node is de plek op een tak of hoofdstam waar zijtakken uit groeien. Kijk op het plaatje om te zien wat je weg moet halen, en kijk zo nodig ook deze video om te zien hoe het moet.

fimmen en toppen

De rode lijnen op deze tekening geven aan waar je moet snoeien om te toppen of om te fimmen

Supercroppen is ook een goede kweektechniek waarmee je niet alleen de hoogte van een wietplant kunt beperken, maar waardoor de plant ook nog eens beter haar best gaat doen bij de topontwikkeling. De stres die we bij de plant veroorzaken, triggert een reactie die ervoor zorgt dat we aan het eind van het liedje meer wiet kunnen oogsten.

Neem om te supercroppen, de stam vervolgens tussen je duim en een vinger en druk stevig zodat de stam een beetje gekneusd raakt, maar niet breekt. Hierdoor wordt de stam los genoeg om hem in een hoek van 90 graden te kunnen buigen zonder dat hij breekt. Buig de tak vervolgens langzaam in de gewenste richting. De plant is opmerkelijk sterk en zal heel snel, zelfs veel sneller dan wanneer je haar topt, van het supercroppen herstellen.

Sommige kwekers zetten zelfs een denkbeeldige of echte streep op de wand van hun kweekruimte waarboven de plant niet mag komen. Alles wat boven de lijn uitgroeit supercroppen ze rigoureus omlaag. Ter verduidelijking is hier nog eens een filmje waarin je kunt zien hoe supercroppen precies in zijn werk gaat. Mocht je bij het supercroppen per ongeluk een takje breken dan kun je die gemakkelijk herstellen met een plakbandje zoals je ook in de video kunt zien.

Veel succes bij het onder de duim houden van je wietplanten!

(advertenties)