(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Veel positieve soeps was het niet op de VN-drugsvergadering. Vandaar dat ons Vlaamse meesterbrein de Cannasoof spaarzame lichtpuntjes – Canada, mediwiet, referenda VS – aanwendt voor een oproep om in actie te komen ten bate van wereldwijde vrije wiet!

Na de UNGASS

De UNGASS 2016  bijeenkomst werd uiteindelijk niet veel meer dan wat schaduwboksen. Blijkbaar waren de dames en heren van de politieke elite nog niet toe aan een verandering in het mondiale drugsbeleid. Echt tevreden met het resultaat van hun vorige overeenkomsten kunnen ze nochtans niet zijn.

De drugsoorlog, fantastische naam voor een beleidsvorm, kostte dank zij hen al aan honderdduizenden mensen het leven, enkele miljoenen verblijven wegens hun drugsgebruik in obscure gevangenissen en komen zwaar getraumatiseerd jaren later uit deze disciplineringsoorden.

cs-op

Volksgezondheid en drugs

Nog meer miljoenen worden omwille van ditzelfde gebruik gestigmatiseerd en ervaren hun bestaan als tweederangs, onrechtvaardig en onjuist. Want laat u niet misleiden: de gemaakte afspraken die tot het politieke beleid in de verschillende landen leiden ontberen elke wetenschappelijke basis en logica. Mocht het beleid van de internationale gemeenschap het gebruik van drugs, bijvoorbeeld omwille van volksgezondheidsredenen zo streng willen regelen, waarbij ze dan voorbij zou gaan aan de individuele vrijheid van de mens om hier zelf over te beslissen en het feit dat gebruikers naar een gevangenis sturen niet echt mensvriendelijk is, zou ze morgen iedere alcoholgebruiker en tabakgebruiker manu militari naar de nor moeten brengen.

Canadese middelvinger

En toch kan je niet zeggen dat er op de UNGASS meeting niets gebeurde. Canada liet tijdens zijn speech in het halfrond weten dat het in de lente van 2017 ‘no matter what’ cannabis  zal legaliseren en dat is geen mis te verstane middelvinger ‘right in your face’ van de hypocriete wereldsamenleving!

Het lijkt me niet ondenkbaar dat meer en meer landen vrij snel de kaart van het medische gebruik van cannabis zullen uitspelen om een significant deel van de populatie aan hun geliefkoosde plant te helpen

Daarnaast lijkt het me niet ondenkbaar dat meer en meer landen vrij snel de kaart van het medische gebruik van cannabis zullen uitspelen om een significant deel van de populatie aan hun geliefkoosde plant te helpen. De lijst van landen die kleine hoeveelheden cannabis decriminaliseren of waar medicinale cannabis al geregeld is neemt gestaag toe. Vergeet ook niet dat er in de loop van 2016 in zes Amerikaanse Staten, waaronder Californië met 37 miljoen inwoners, een referendum komt om recreationeel cannabisgebruik te regelen. Mocht dit lukken dan is het hek helemaal van de dam en dan zullen andere staten en naties geneigd zijn om hun beleid aan te passen.

Criminelen en/of peuters

Vanzelfsprekend is het niet makkelijk voor de VN om al de landen van de wereld met hun zeer verschillende culturen allen op dezelfde golflengte te brengen aangaande hun drugsbeleid. Misschien zal het nooit lukken om van bovenaf één beleid op te leggen dat iedereen tevreden stelt en moeten we gewoon van deze immobiliserende internationale verdragen afstappen. Want hoe lang kan een zichzelf respecterende wereldgemeenschap nog tolereren dat ze een groot aantal mensen als criminelen en/of peuters behandelt?

shutterstock_101771452

Kom op Nederlandse coffeeshops!

Daarnaast blijf ik pleiten voor meer initiatief van de betrokken mensen, de cannabisgebruikers, zelf. Hoe is het eigenlijk mogelijk dat er in Nederland niet meer druk van deze gemeenschap komt? Er zijn nog altijd een kleine zeshonderd coffeeshops geopend. Indien men in heel Nederland een petitie begint en men al deze shops, waar dagelijks duizenden mensen hun goedje komen kopen, bij het initiatief betrekt dan kan het toch niet anders of binnen de maand heb je honderdduizend(en) handtekeningen verzameld. Vanaf dan lijkt me de mogelijkheid om een echte legalisering op de politieke agenda te zetten niet onrealistisch, of ben ik nu echt aan het dromen?

Verandering kent geen top-down dynamiek maar een bottom-up!

[opening: NOWAK LUKASZ / Shutterstock.com, 1e illustratie: Macrovector/Shutterstock, foto: arindambanerjee / Shutterstock.com]
(advertenties)