(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Terpenen en terpenoïden zijn aromatische olie-achtige stoffen die in duizenden planten voorkomen en verantwoordelijk zijn voor hun geur en smaak. Met name de wietplant kan een grote verscheidenheid aan deze aromatische stoffen bevatten, en ze beïnvloeden ook je high. Maar omgekeerd kun je je high ook zelf versterken of afzwakken met terpenen uit bijvoorbeeld vers fruit. 

Stel je voor dat je lekker stoned bent geworden in de coffeeshop en dan word je ineens gebeld omdat je je oma naar het ziekenhuis moet brengen want je moeder d’r auto heeft het begeven. Of zo. Een ander scenario, en precies het tegenovergestelde: je moet naar de baby van je vriendin d’r vervelende nichtje gaan kijken waar je helemaal niet op zit te wachten. Dus je rookt snel nog een dikke toeter opdat de middag maar snel voorbij gaat, maar de joint slaat nauwelijks in!

Zou het op zulke momenten dan niet handig zijn, als je iets kon nemen waar je weer snel nuchter, of juist wat higher van wordt? Jammer genoeg kan dat natuurlijk niet. Of wacht, het kan dus wel, met terpenen en terpenoïden uit andere planten.

De bovenstaande voorbeelden zijn wat flauw, maar het kan gebeuren dat je te stoned wordt. Vooral voor beginnende blowers kan een jointje te veel leiden tot een onplezierig paranoïde gevoel dat versterkt wordt door een verhoogde hartslag. Doorgewinterde blowers zouden omgekeerd wel weer eens knetterstoned willen worden.

Limoneen

Al in de tiende eeuw schreef een Perzische arts over het afzwakkende effect van citrusvruchten op de cannabishigh. Hij adviseert het drinken van koud water en het eten van zure vruchten zoals citroen wanneer men ongewilde effecten van wiet of hasj ervaart.

limonene

Ook de Schotse arts en toxicoloog Robert Christison noemt citroen als een tegengif voor het effect van cannabis toen hij dat in 1843 naar Engeland bracht om te ‘onderzoeken’. “De volgende morgen hadden we een normale eetlust, maar een gebrekkig geheugen en een extreem gevoel van tijdsverschuiving maar geen vervormde spraak of andere effecten. De symptomen duurden tot twee uur in de middag en verdwenen vanzelf in een paar minuten tijd door het drinken van limonade.”

De symptomen duurden tot twee uur in de middag en verdwenen vanzelf in een paar minuten tijd door het drinken van limonade

Het afzwakkende effect van citroen wordt veroorzaakt door de terpenen in de citrusvrucht, limoneen. Door een paar citroenschillen aan citroensap toe te voegen kun je de hoeveelheid terpenen flink verhogen. Wanneer jijzelf of iemand in je omgeving volgende keer wat te stoned is geworden, probeer dan eens een glaasje citroensap met wat extra citroenschillen en wat water en suiker.

zwarte peper

Pineen

Zwarte peperkorrels bevatten caryofylleen, dat eveneens zo’n aromastof is uit de natuur. Net als Pineen, een terpeen wat vooral in denneharsen terug te vinden is. Net als limonene zwakken pineen en caryofylleen uit peper het effect van cannabis af. Toen Howard Stern muzikant Neil Young onlangs interviewde spraken ze onder meer over hun cannabisgebruik. Stern vertelde Young dat hij zelf niet meer blowde, onder meer omdat hij er een beetje paranoïde van werd. Young’s advies? “Kauw gewoon op twee of drie zwarte peperkorrels, dat helpt.”

mangowMyrceen

Myrceen is een terpeen dat je onder andere terug kunt vinden in Mango’s en dat juist een versterkend effect op je high heeft. Wanneer je van een minder sterke wietsoort toch lekker high of stoned wil worden, kun je dat proberen door een uurtje van tevoren een lekkere zoete mango te eten.

Wat ook een goede tip is, is om de natuurlijke aroma’s van je wiet zelf voor het blowen eens goed te inhaleren. Verkruimel de wiet en inhaleer de aroma’s diep door de neus. Wacht een minuut of 5 en maximaliseer zo het natuurlijke effect van je wiet.

Probeer dit gerust thuis!

 

 

(advertenties)