(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Skunk, een wietsoort en naam die zelfs je schoonmoeder waarschijnlijk kent. Het is zo’n bekende wietsoort dat het woord zelf een synoniem voor wiet is geworden. Maar echte Skunk is een op zichzelf staande cannabissoort die ontstaan is in de jaren ’70 en tot op de dag van vandaag eersteklas wiet produceert waar wietliefhebbers van smullen.

Skunk doet nog steeds niet onder voor de meeste nieuwkomers op coffeeshopmenu’s en geeft een excellente high en uitstekende opbrengsten. Het is ook een vergevingsgezinde soort voor de kweker die de soort onder verschillende omstandigheden binnen, buiten en in kassen kan kweken.

Skunk als geregistreerd handelsmerk

In sommige landen zoals Engeland, staat de term skunk niet eens per se voor deze specifieke wietsoort, maar bedoelt men er simpelweg goede wiet mee. Jonge mensen in verschillende landen noemen hun eigen gekweekte wiet skunk. Maar dat is niet alleen fout, het ondermijnt ook de echte genetische identiteit van de soort Skunk.

Om de echte Skunk genen veilig te stellen geven een aantal kwaliteitszadenbanken zoals Dutch Passion hun originele Skunk #1 soorten een geregistreerd handelsmerk. Andere leveranciers kunnen best redelijk goede genetica leveren en daar de naam Skunk voor gebruiken, maar dat betekent niet dat deze soorten ook originele skunk zijn.

Acapulco Gold

Acapulco Gold

Acapulco Gold

De soorten Acapulco Gold en Colombian Gold waren de toppers van hun tijd, en zouden ook vandaag de dag gewaardeerd worden ware het niet dat originele zaden nauwelijks te vinden zijn. Deze soorten waren vooral populair onder kwekers in de jaren ’60 en ’70. De wat oudere blowers zullen ze wellicht nog herinneren. Het is nogal belachelijk dat de moderne anti-cannabis vooroordelen gebaseerd zijn op de fabel dat de wiet tegenwoordig veel sterker is dan de wiet van een jaar of 30 geleden. Dat is gewoon niet waar, vraag het maar eens aan iemand die zich nog kan herinneren hoe goed de wiet in de sixties was.

Acapulco Gold werd zelfs bezongen in nummers van populaire bands als Rush, Soda Stereo, The New Riders en recenter door rapper MF Doom. Colombian Gold was al even iconisch en een zeer potente soort.

Sterke verhalen

Mensen hebben altijd al genoten van potente (10+% THC) wiet. Sterke wiet is niet iets van de laatste jaren maar is er altijd geweest. Helaas herhalen de tegenstanders van cannabis graag een mantra waarmee ze ’s werelds favoriete genotsmiddel illegaal willen houden. 20 Jaar geleden zeiden ze dat cannabis vooral illegaal moest blijven omdat het een sinistere drug zou zijn waarvan jongeren zouden overstappen op zwaardere middelen zoals heroïne. De zogenaamde stepping stone theorie die uiteraard complete nonsens is gebleken, en dus moest worden vervangen met een nieuw argument… “moderne wiet zou niet gerookt moeten worden want het is veel sterker dan de wiet die de hippies vroeger rookten”.

De zogenaamde stepping stone theorie die uiteraard complete nonsens is gebleken, moest worden vervangen met een nieuw argument… “De wiet van tegenwoordig is te sterk” is daarom het nieuwe anti-cannabis mantra

Nogmaals, ook dit argument is nonsens en net als zoveel anti-cannabis retoriek puur en alleen gebaseerd op een hype en vooroordelen en niet op logica en feiten. Het is dan ook geen wonder dat de cannabis-industrie haar best doet om de bevooroordeelde intolerantie te bevechten met wetenschappelijke feiten. Onthoudt dat cannabis al duizenden jaren als genotsmiddel door mensen wordt gebruikt zonder ook maar één cannabisdode. Het is ‘pas’ sinds de laatste eeuw dat cannabis illegaal is, en ironisch genoeg is het in deze illegale jaren populairder dan ooit geworden. Als cannabis illegaal is gemaakt om het gebruik ervan te doen afnemen, dan is dat haar doel gigantisch voorbij geschoten. In de 21e eeuw wordt cannabis veilig en verantwoordelijk gebruikt door meer mensen dan ooit, het enige dat de anti-cannabis wetten momenteel doen, is een groot deel van de maatschappij criminaliseren.

Wat is Skunk?

Om terug te komen op de eigenlijke vraag, wat is Skunk? Het ontwikkelen van Skunk ging samen met veel tijd en moeite omdat de soort ontwikkeld werd om potentie te behouden en tegelijkertijd het aantal bladeren aan de planten te verminderen. Zo kon de soort uitstekende oogsten opleveren terwijl de lage blad-bud verhouding zorgde voor een makkelijk te knippen wietsoort. Sommigen kwalitatief mindere zogenaamde skunksoorten pik je er zo uit. Door de compromissen die men bij de creatie maakten leveren oogsten minder op.

Skunk kruisingen

Skunk #1 werd in de jaren ’70 neergezet als een soort die bij uitstek geschikt was om mee te kruisen en is door Dutch Passion sinds 1978 doorgekruist wat het tot een van de meest uniforme en voorspelbare variëteiten maakt die het vandaag de dag is. De dikke plakkende toppen kunnen aan het einde van de kweekcyclus wellicht wat gevoelig voor schimmels worden, maar dat is simpelweg vanwege de geweldige kwantiteit ervan.

Ondanks de voor de hand liggende sterke karakteristieke geur heeft Skunk ook een mildere zoete ondertoon, haal je vingers maar eens langs de top van een volwassen skunkdame

Toppen kunnen in kleur variëren van groen tot goudgeel. Ondanks de voor de hand liggende sterke karakteristieke geur heeft Skunk ook een mildere zoete ondertoon, haal je vingers maar eens langs de top van een volwassen skunkdame. Het effect is uiteraard best geniaal en zette blowers al in de seventies in vuur en vlam. Zelfs vandaag de dag is de Skunk-high nog behoorlijk onovertroffen. De populariteit van Skunk zorgt ervoor dat de soort voor een zeer scherpe prijs verkocht kan worden.

ultraskunk

Ultra Skunk

Skunk is intensief gebruikt om mee te kruisen. Wanneer Dutch Passion zelf Skunk variëteiten gemaakt heeft zijn ze altijd zeer voorzichtig met het gebruiken van de naam Skunk. Alleen soorten die de naam absoluut waardig zijn krijgen hem. Skunk #11 is zo’n voorbeeld van een soort die de naam eer aan doet, het was de eerste soort waarvan Dutch Passion meer dan 1 miljoen zaden verkocht en is vandaag de dag nog steeds een van hun klassiekers. Ultra Skunk, Skunk Passion en Orange Bud zijn andere voorbeelden van eersteklas leden van Dutch Passions Skunkfamilie.

Dus. Skunk is niet zomaar een naam die als een soort joker ingezet kan worden om alle wiet mee aan te duiden. Het zou een term moeten blijven die exclusief gebruikt wordt voor de echte Skunk. Helaas wordt de naam voor zoveel verschillende wietsoorten gebruikt die helemaal niets met deze cannabisklassieker te maken hebben. Als je eens een Skunksoort zou willen proberen te kweken dan raden we aan om voor een van de Skunk soorten te gaan van een gerenommeerd zadenbedrijf waarbij de genetica uit de originele lijnen afkomstig is.

Dit artikel is een vertaling van een Engelstalig artikel van Dutch Passion. Het originele artikel is hier op Dutch-Passion.nl te vinden.
(advertenties)