(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Denk er maar eens over na. En ga meteen maar even snel na wat je de laatste tijd in de nabijheid van je planten hebt gedaan 😉 want je wietplanten kunnen je zien! Misschien geloof je het niet maar het is echt waar. Sterker nog, planten houden hun zichtbare omgeving zelfs constant in de gaten.

3964810397_137c3557e0_z

Zou een plant dit zien? (beeld: Flora, enshahdi)

Wanneer je in de buurt komt, dan weten je wietplanten dat. Ze weten het wanneer je over hun heen hangt en ze weten zelfs of je een blauw, rood of groen shirt aan hebt. Ze weten het wanneer je je kweekruimte aan de binnenkant wit hebt geschilderd of dat je er een reflecterende folie hebt hangen. Had je niet gedacht hè?!

Uiteraard zien planten niet in plaatjes zoals wij mensen doen. Zo zien ze bijvoorbeeld niet het verschil tussen een lief kwekend meisje met lange blonde lokken en een wat oudere kweker met grijs haar. Maar ze zien licht wel degelijk, en ook met spectaculaire kleuren waar wij alleen maar van kunnen dromen. Ze kunnen infrarood licht waar wij de warmte van voelen onderscheiden van ultraviolet licht waar wij bruin van worden. In de natuur hebben ze door welk moment van de dag het is, midden op de dag zien ze veel licht en ’s avonds zien ze ook wanneer de zon bijna ondergaat.

ze zien licht wel degelijk, en ook met spectaculaire kleuren waar wij alleen maar van kunnen dromen

4985572975_88b062c981_m

Kijk maar uit politiemannetje! De planten weten wat je allemaal met hun doet… (beeld: Border officer holds cannabis plant, ukhomeoffice)

Een wietplant weet als geen ander waar het licht vandaan komt, daar hebben ze een neusje voor. Ga maar na, als je een wietplant verplaatst richt hij zich vrijwel direct opnieuw in de richting van de lichtbron. Als een andere plant over hun heen is gegroeid weten ze het ook; tijd voor een groeispurt! Wietplanten weten trouwens ook heel goed hoe lang het licht is geweest, op basis daarvan gaan ze dan ook, al dan niet, bloeien.

Je ziet het: planten weten meer dan je denkt. Wil je weten wat planten nog meer allemaal weten, dan zou je het boekje ‘What a Plant Knows‘ van Daniel Chamovitz moeten lezen, een aanrader.

Beeld oog: another tree eye, Louisa Billeter

 

(advertentie)