(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer kleine, gepassioneerde kwekers zoals nu gebeurt, worden opgejaagd en de commercie de coffeeshop bevoorrading voor haar rekening neemt, zie je dat coffeeshops steeds minder verschillende wietsoorten aanbieden en dat de keus die je wel hebt beperkt is tot de commerciële soorten. Waar is de kwaliteit gebleven? 

Eergisteren nog maakten wij melding van het Duitse Hanf Journal, waarop na een bezoekje aan Amsterdam wordt geconcludeerd dat de wiet niet om aan te zien – laat staan om te roken – is en dat de prijzen in de coffeeshop belachelijk zijn. Ongeveer eenzelfde genadeloos stuk verscheen eerder op de Cannabist, een van de grote Amerikaanse cannabissites en ook wij kunnen na een enerverend bezoek aan Barcelona melden dat de wiet en de service in Nederland veel slechter is dan daar. Hoe kon het zo misgaan?

Aanbod van genetica

Een jaar of zes, zeven geleden merkte je dat de commerciële soorten zoals skunk, top 44 et cetera naar de achtergrond verdwenen en dat daar de wittere soorten voor in de plaats kwamen. De markt werd overspoeld met PP en in mindere mate Edelweiss en Santa Maria maar ook verschillende Shiva soorten, Citrals, Katsu, Lambsbreath, K2, Superskunk, Skunk 11 en ga zo maar door waren als stek te krijgen. De vraag naar ‘knock-out wiet’ was groot, omdat daar betere prijzen voor werden betaald. Hoe groter het prijsverschil tussen commerciële en witte soorten, des te meer mensen kiezen voor het kweken van witte soorten. Een witte soort is per definitie een minder goede brenger dan een commerciële soort, maar levert een betere prijs op. Deze witte soorten kunnen minder goed tegen de warmte en hebben sneller de neiging door te schieten, of niet echt dik te worden.

Door het gejaagde klimaat waarin de plantjes moeten groeien, zie je ook dat de wiet te vroeg wordt geoogst, nauwelijks wordt gedroogd, laat staan goed gecured

Op dit moment is wiet in Nederland schaarser geworden en zie je de commerciële soorten steeds meer terugkomen. Dat niet alleen, maar door het gejaagde klimaat waarin de plantjes moeten groeien, zie je ook dat de wiet te vroeg wordt geoogst, nauwelijks wordt gedroogd, laat staan goed gecured.

 

schwagKwaliteit van kweken

De gemiddelde kweker heeft de afgelopen jaren steeds meer kunnen lezen over nieuwe producten in de sector. Niet alleen de algemene kennis is vergroot, het werd de kweker ook steeds makkelijker gemaakt door nieuwe uitvindingen en computers. En als je het even niet wist kon je het wel vragen aan een deskundige growshopmedewerker. Aan de kweekkennis ligt het niet.

Maar omdat het de kweker steeds moeilijker wordt gemaakt, zoekt die naar systemen die meer wiet opbrengen. Verticale kweeksystemen en dan het liefst met CO2 om per vierkante meter om in een zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk opbrengst te halen, met een zo commercieel mogelijke soort. Dit kan alleen als je weet waar je mee bezig bent en kwalitatief voor het allerhoogste gaat. De pakkans (politie of inbraak) is enorm vergroot, en dus wordt er steeds goedkoper en flexibeler gekweekt.

De prutsers vinden voeding een noodzakelijk kwaad, supplementen onzin, vervangen hun bulbs alleen als ze het niet meer doen en kopen de goedkoopste stekken die ze kunnen vinden. Om over het gebruik van verzwaringsmiddelen en pesticiden nog maar te zwijgen

Serieuze kwekers en prutsers

Kwekers die snel bouwen, er niet teveel geld tijd en aandacht aan besteden en tevreden zijn met mindere kwaliteit. Voor het gemak noemen we ze even ‘de prutsers’.  De prutsers vinden voeding een noodzakelijk kwaad, supplementen onzin, vervangen hun bulbs alleen als ze het niet meer doen en kopen de goedkoopste stekken die ze kunnen vinden. Om over het gebruik van verzwaringsmiddelen en pesticiden nog maar te zwijgen. Deze prutsers zijn er niet rouwig om als er een hok wordt opgerold, maar flansen snel weer een nieuw hokje in elkaar en gaan zo door. Dit soort kwekers zijn er altijd geweest, maar op dit moment wordt deze manier van kweken door het beleid alleen nog maar verder aangemoedigd.

De andere categorie, zijn de kwekers die wel serieus weten waar ze mee bezig zijn. Bouwen duurzaam en verantwoord, weten risico’s goed in te schatten en anticiperen hierop door maatregelen te treffen. Lezen vakliteratuur, en zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Meestal  is dit de categorie kwekers die zorgvuldig een kweekschema hanteert, stabiele kweekomstandigheden creëert en voor een maximale opbrengst per vierkante meter gaat. Ze gebruiken de beste kwaliteit voeding en supplementen die er voorhanden is, weten goede stekken te waarderen, en betalen graag iets extra’s voor een mooie stek omdat ze weten dat dit de basis is voor een goede opbrengst. Deze categorie kwekers zouden we met zijn allen moeten koesteren want het is in Nederland een uitstervend ras. Deze verantwoordelijke manier van kweken wordt door het huidige beleid namelijk onmogelijk gemaakt.

(advertenties)