(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Mary Jane Rose is haar- en make-up stylist en laat haar column nu net over de combinatie daarvan met hennep en THC-olie gaan. Onlangs kreeg onze Vlaamse Spaanse ineens kale plekken op haar hoofd… Ofwel, hoe we ons lichaam en vooral ons haar gezond kunnen houden door cannabis erbij te betrekken!

Hempy haar

Met de zomer en de hete zon in het vooruitzicht is het geen overbodige luxe om onze haartjes lekker hempy te verwennen; het geeft de haren meer volume en je haren worden sterker en higher 😉 Geloof me, er is niks lekkerder dan cannahair!

Toch werd mijn weelderige haarbos een paar maanden geleden geteisterd door het vreselijkste monstertje ooit: het stressmonster. Mijn weelderige wilde krullen lagen gewoon met plukken op mijn hoofdkussen… geen lachertje kan ik jullie verzekeren. Why?!

Kaalheid

‘Alopecia areata’, klonk het verdict bij mijn huisdokter. Paniek alom en zeker als je het gaat googelen en je termen als ‘pleksgewijze kaalheid’ tegenkomt. De huisarts raadde mij aan om cortisone spuitjes te zetten, maar ik stelde haar voor om eerst eens cannabisolie te proberen. Had wel beloofd dat als er na een paar weken geen reactie was, ik ook die prik ging halen.

h-1

Na 4 weken dagelijks THC kokosolie op mijn plekjes te smeren, begon mijn haar weer te groeien

Na 4 weken dagelijks THC kokosolie op mijn plekjes te smeren, begon mijn haar weer te groeien. Kleine puntjes verschenen op mijn kalende plekjes: (babydons) haartjes die immer sterker werden. Elke week ging het harder en nu maanden later is mijn haar hersteld en sterker dan ervoor geworden! Ik kon niet geloven dat dit enkel met THC-olie en hemp kon, fantastisch toch!

Stressmonster

Mensen die onder hevige stress staan of last van chronische stress hebben, kunnen last krijgen van haaruitval. Bij stress maakt ons lichaam het hormoon adrenaline aan. Die verhoogde hoeveelheid adrenaline kan haaruitval veroorzaken. Adrenaline wordt na een zware inspanning afgebroken in het lichaam. De hoofdhuid is minder goed doorbloed en daardoor wordt adrenaline op die plek minder goed afgebroken. Als adrenaline in aanraking komt met de talgklieren van de hoofdhuid, dan wordt er melkzuur geproduceerd. Melkzuur is een boosdoener voor de hoofdhuid en de haargroei.

Wat is Alopecia areata?

Alopecia areata is een auto-immuun ziekte waarbij je eigen body je haarfollikels (haarzakjes) aanvalt  en ze letterlijk laat uitvallen. Onbehandeld kan het tot volledig verlies van alle lichaamshaar leidden. Alopecia start gewoonlijk op de hoofdhuid met een kale plek. Haarverlies kan ook diffuus voorkomen, over heel het lichaam. Het is te vergelijken met haaruitval bij een chemo-behandeling, maar dan zonder kanker.

Alopecia kan behandeld worden met cannabis. Cannabis heeft het vermogen om ons immuunsysteem te versterken en er voor zorgen dat dit fatsoenlijk werkt. Omdat ons endocannabinoïde-systeem (ECS) er mee te maken heeft, zou het ook aan een ECS-tekort kunnen liggen. Sommige componenten in cannabis gaan succesvol op zoek naar zwakke follikeltjes om die weer wat plant power te geven. Cannabis en hennep kunnen heel goed helpen bij deze aandoening.

Onze haren werken nauw samen met onze hormonen en het klinkt dus logisch dat het gebruik van THC kan leiden tot reacties of veranderingen in ons hormonaal systeem

Ben research beginnen doen en ja hoor: cannabis en hennep kunnen wonderen met je haar doen. Logisch als je bedenkt dat THC zich graag in de haarschacht nestelt, en daar ook wel zijn helend effect moet hebben. Bewijs is toch dat ze in je haar kunnen zien of er THC door je lijf giert. Wetenschappelijk is dit makkelijk uit te leggen. Cannabisgebruik leidt tot een hogere oestrogeen-concentratie.

Veranderende haren

h2Onze haren werken nauw samen met onze hormonen en het klinkt dus logisch dat het gebruik van THC kan leiden tot reacties of veranderingen in ons hormonaal systeem. Voorbeeld: je haar in de puberteit gaat sneller vet worden, en ook tijdens de menstruatie verandert je haar.  Vrouwen kennen de meeste veranderingen al te goed. Bij zwangerschap verandert er zoveel in ons lijf op hormonaal gebied dat het ook een  serieuze impact heeft op ons pluimage.

Sommige vrouwen krijgen plots krullen, of omgekeerd steiler haar of mooier glanzend haar tijdens de zwangerschap. Na de bevalling vallen de hoge concentraties hormonen weg en veel vrouwen krijgen te kampen met haaruitval na paar maanden (kan pas 6 maanden na bevalling beginnen), gewoonlijk als ze stoppen met borstvoeding. Vrouwen die de fles geven kunnen wel eerder last hebben. Ook in de menopauze gaat je haar veranderen en wordt dunner. Onze haren werken nauw samen met onze hormonen.

Hennepshampoo en conditioner

Hennep zal ons haar gezond en gevoed houden.  Zelf ben ik  hair- en make-up styliste en weet voldoende over de gezondheid van de haartjes. Begin met hennepzaad-olie in jullie shampoo en conditioners te gebruiken. Doe een  dopje of 2 in je shampoo en conditioner, even schudden en je hebt een klein magisch ingrediënt. Persoonlijk verkies ik gewoon hennepshampoo en conditioner. Your hair and body are going to love it!

Ook in bad een dopje olie is lekker voor de huid. Hennepshampoo en conditioners zijn verkrijgbaar in diverse (natuur)winkels of online, maar je kunt ze natuurlijk ook lekker zelf maken. Op YouTube vind je genoeg  links om zelf shampoo te maken. Dit is echt een onderzoek waard. Enjoy the summer and leave the stressmonster behind!

Remember gifts of nature are there to be enjoyed not abused

Mary Jane Rose

(advertentie)