(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabisconcentraten zijn zeker in Amerika, hard op weg om het meest verkochte wietproduct te worden. Begrijpelijk want concentraten bevatten alleen het goede van wiet, zonder het nutteloze plantmateriaal. Alle werkzame stoffen, alle smaak en een heerlijk kristalhelder effect. Zo maak je ze zelf.

Er zijn verschillende methoden om de werkzame en aromatische stoffen uit cannabis van het plantmateriaal te scheiden. Professionele bedrijven die zich in het maken van concentraten hebben gespecialiseerd gebruiken daarvoor butaan of CO2. Maar butaan is een brandbaar en daardoor gevaarlijk oplosmiddel en daardoor niet geschikt voor een thuis-extractie. Bovendien dienen butaan-resten onder een vacuüm en op de juiste temperatuur uit het concentraat gefilterd te worden.

CO2 extracties zijn ook niet geschikt om een persoonlijke portie concentraat te maken. CO2 extracties zijn weliswaar zeer schoon, maar het vereist dure apparatuur om cannabinoïden met vloeibare CO2 uit wiet te extraheren.

Veilige thuis-extractie

Maar er zijn ook veilige methoden om zelf eersteklas concentraten te maken. Gelukkig maar, want coffeeshops mogen cannabisconcentraten nog steeds niet verkopen. Ondanks het feit dat concentraten wanneer je ze op de juiste temperatuur verdampt, minder schadelijk zijn voor de gezondheid omdat er geen rook van verbrand plantmateriaal bij vrijkomt. Concentraten staan belachelijk genoeg samen met hard-drugs (en medicinale wietolie!) op lijst 1 van de opiumwet.

Goed, wie zelf ook wel eens wil dabben, zal dus over een clandestien adresje moeten beschikken, of het zelf moeten maken. Er zijn meerdere methoden om dat laatste te doen, maar de snelste resultaten haal je met de Rosin methode en het beste concentraat maak je met behulp van ijs en water.

Nu dabben? Maak rosin

Rosin persen is met voorsprong de snelste en makkelijkste manier om een kleine portie concentraat te maken. Met behulp van druk en hitte kun je het concentraat namelijk rechtstreeks uit een top wiet persen. Er zijn ondertussen al speciale apparaten op de markt om dit mee te doen, maar het gaat ook nog steeds prima met een gewone stijltang. Wil je vaker rosin persen dan is het wellicht handig om een tarik + rosin pers aan te schaffen.

Rosin persen is vrij eenvoudig. In principe is het samen te vatten in enkele zinnen; neem een wiettop of een stuk hasj en pers dat tussen een stuk bakpapier in een hete stijltang. Het concentraat smelt en bubbelt door de druk zo uit de wiet of hasj, op het bakpapier. Maar zoals met zoveel dingen, vergt het persen in de praktijk wel enige handigheid. Er zijn waarschijnlijk een hoop toppen zonder veel resultaat door mensen geplet, maar je moet dan ook even weten waar je op moet letten bij het persen van rosin.

Om te beginnen is het belangrijk dat de wiet die je gebruikt zo compact mogelijk is. Hasj is van zichzelf al compact en geconcentreerd, vandaar dat rosin persen uit hasj vaak een stuk gemakkelijker gaat. Rosin uit wiet heeft echter een veel lichtere kleur en betere  smaak. Om de wiet die je gaat persen compacter te maken, gebruik je een filterzakje. Azarius.nl verkoopt hiervoor speciale Black Leaf filterzakjes maar je kunt ook losse theezakjes van de koffie en thee speciaalzaak gebruiken. Druk de wiet die je wil persen hierin zo stevig mogelijk aan om hem compacter te maken.

Vouw een stuk bakpapier van ongeveer 10 bij 10 centimeter dubbel en plaats hiertussen je wiet of hasj in het filterzakje. Zet de stijltang of rosin pers aan maar wacht nog even met persen. Je moet eerst iets weten over de temperatuur. De temperatuur van de pers heeft namelijk een grote invloed op de kwantiteit en de kwaliteit van je concentraat. Hoe hoger de temperatuur en hoe hoger de druk die je erop uitoefent, hoe groter je opbrengst. Lagere temperaturen zorgen voor minder opbrengst. Maar omdat de smaakstoffen op lagere temperaturen minder verdampen, zal het concentraat wel meer smaak hebben en kwalitatief beter zijn.

De truc is dus om je wiet op een zo laag mogelijke temperatuur, zo hard mogelijk te persen. Op die manier krijg je goede resultaten en een heerlijk product. Niet alle stijlangen zijn nauwkeurig in te stellen waardoor het vaak een kwestie is van testen en uitproberen. Temperaturen tussen de 121 en de 148 graden leveren de beste kwaliteit, terwijl temperaturen tussen de 148 en 168 graden het meeste opbrengst opleveren. Sommige experts zeggen dat je de beste rosin in 4 tot 6 seconden perst op een temperatuur van 150 graden Celsius en niet meer dan een kwart gram tegelijk.

Het persen zelf vergt ook enige oefening. Plet je wiet niet in één keer zo hard mogelijk maar voer de druk geleidelijk maar snel op. Luister ook goed tijdens het persen; als je het goed doet hoor je het concentraat tussen je pers sissen en bubbelen. Stop pas met persen zodra het sissen afneemt, het persen zou niet langer dan 10 seconden moeten duren.

Ice-o-lator concentraat

Ice-o-lator ken je waarschijnlijk van de hasj die op deze manier gemaakt wordt. Het is een manier van hasj maken waarbij wiet in ijskoud water met veel ijsblokjes wordt gedaan om de trichomen eraf te krijgen. De trichomen bevriezen en worden broos waardoor ze gemakkelijk afbreken wanneer je het water met de wiet roert. Speciale filterzakken vangen de trichomen op en na het drogen ervan hou je geweldig goede hasj over.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat je op deze manier ook een puur concentraat kunt maken. De truc is daarbij om ervoor te zorgen dat er geen plantmateriaal en steeltjes van trichomen in de filterzak achterblijven. Zo maak je concentraat met ice-o-lator zakken. Je hebt er een uitgebreide set extractie zakken voor nodig omdat je nooit precies weet in welke zak je het pure concentraat aan zult treffen.

Het smakelijkste eindproduct maak je van vers bevroren wiettoppen. Stop ze dus direct na de oogst, nog voor het drogen in de vriezer. Je hoeft je wiet ook niet te knippen, haal alleen de grote schutbladeren eraf. Laat ze daar ook geen weken in de vriezer, maar verwerk ze binnen twee weken. Verse wiet is niet broos waardoor er minder kleine plantendeeltjes afbreken die in je concentraat terecht kunnen komen. Verse wiet bevat daarnaast nog bijna alle aromatische stoffen waardoor je concentraat van fenomenale kwaliteit zal zijn.

Om met de ice-o-lator zakken geen hasj maar een puur concentraat te maken, is het verder belangrijk dat je alles zo koud mogelijk doet en niet te lang blijft roeren. Meng daarom eerst het water met de ijsklonten in een lege emmer en laat het water een minuut of vijf staan zodat het zo koud mogelijk is. Gebruik een voorfilter of een wasmachine zak voor lingerie om de bevroren wiet in te doen. Hierdoor kun je de wiet naderhand gemakkelijk uit het ijswater halen en terug in de vriezer leggen voor een tweede, derde en zelfs vierde ronde. De tweede en derde keer haal je namelijk vaak net zoveel trichomen uit de wiet als de eerste ronde.

Stop de wiet in het voorfilter in het ijswater en roer het met een houten pollepel 15 minuten en niet langer. Neem de zak met wiet eruit, knijp het even uit en stop dat terug in de vriezer. Neem nu een tweede emmer en doe hierin de ice-o-lator zakken van klein naar groot. Onderin dus de 25 micron zak en bovenin de 220 micron zak. Schep met een vergiet de ijsblokjes uit het water en stop die terug in de vriezer. Giet het water met daarin de trichomen nu over in de emmer met de ice-o-lator zakken.

Ice-o-lator live resin, een beter concentraat kun je niet hebben.

De eerste zak van 220 micron bevat meestal niets waar je wat aan hebt, voornamelijk plantmateriaal. Leg deze zak even opzij. Nu neem je de zakken een voor een uit het water, en spoel je de trichomen af met een harde waterstraal. Dit is de belangrijke stap die het verschil maakt tussen hasj en concentraat. Dit spoelt namelijk de kleine stammetjes van de trichomen en ander plantmateriaal weg. Wat je overhoudt zijn puur de trichomen met alle smaak en geurstoffen. Spoel goed en grondig, het spoelen duurt gewoonlijk wel 10 minuten per zak.

Na het spoelen kun je de hasj verzamelen. Neem de gespoelde zak uit het water en knijp de bal met trichomen vanaf de buitenkant van het filterdoek in een tissue. Dit trekt een groot deel van het water uit het concentraat. Pak nu de hasj/concentraat met een lepel en druk het door een keukenzeef op een stuk bakpapier. Dit maakt het concentraat los, zodat het makkelijk kan drogen. Na een nachtje op het bakpapier ben je klaar.

Hou het concentraat uit de verschillende zakken gescheiden. Het zijn verschillende kwaliteiten. Nog een laatste tip: maak je extractiezakken na het werken meteen schoon met koud water en laat ze goed drogen aan de waslijn. Als je dit niet meteen doet gaat de hasj de filters verstoppen of kunnen je zakken gaan schimmelen.

(advertentie)