(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

ROLLING STONED TOP 50 #30   Tot augustus van dit jaar dachten de meeste mensen waarschijnlijk dat je alleen met energie slurpende HPS lampen of dure LED’s wiet kon kweken binnen. Want toen schreven we namelijk hoe je ook met gewone spaarlampen van pak ‘m beet, de Gamma, zeer lekkere wiet kan kweken. En dat maakt het energiezuinige licht ideaal voor het gebruik in kleine kweekruimtes. 1 Gram per Watt is zelfs mogelijk, zolang je het licht maar goed verdeelt over je planten. Nog maar eens op naar de Gamma dus voor wat spaarlampen!

top50-30

Gewone spaarlampen zijn ideaal om een kleine kweekruimte mee van licht te voorzien. De voordelen liggen voor de hand: ze zijn gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen, geven weinig hitte af en je kunt er in de kleinste ruimtes wiet mee kweken.

Dit artikel gaat niet over spaarlampen ten opzichte van HPS lampen. Tuurlijk is het zo dat HPS lampen meer licht geven en om die reden worden gebruikt door commerciële kwekers. Maar ook met spaarlampen is een gram per Watt te halen, ze zijn perfect voor kleine hobbykwekers, dit artikel gaat erover hoe je ze het beste inzet.

Vele lampen maken lichtwerk

Spaarlampen werken beter wanneer je meerdere kleine spaarlampen gebruikt dan wanneer je één grote spaarlamp ophangt. Dit komt omdat een spaarlamp niet heel diep straalt. Met meerdere lampen kun je het licht van de lampen toch goed verdelen zodat de hele plant belicht wordt. Je moet ervoor zorgen dat er geen delen van de plant in de schaduw komen, en alleen met meerdere kleine spaarlampen kun je precies dat bereiken.

Je kunt spaarlampen los ophangen maar als je een beetje creatief bent, kun je vrij gemakkelijk een soort constructie maken als op de plaatjes hierboven. Onthoud wel dat elke spaarlamp zijn eigen fitting nodig heeft.

Als je ongeveer voor 250 Watt aan spaarlampen hebt hangen, zou je denken dat je wellicht beter kunt overstappen op een grotere lamp zoals een HPS. Maar als je beperkt bent in de hoogte van je kweekruimte, of je gewoon geen hogere kweekruimte wil maken, kun je ook in dit geval beter met spaarlampen blijven werken. De HPS lamp heeft vanwege de hitte die hij afgeeft simpelweg veel meer hoogte nodig.

Planten kort houden

Omdat spaarlampen niet erg diep stralen werken ze het beste wanneer ze op ongeveer 10 centimeter hoogte van de plant hangen. Als je je planten scrogt en laag houdt zorg je ervoor dat licht van je spaarlampen overal kan komen. Om dezelfde reden moet je de hoogte van je spaarlampen bijna dagelijks verstellen. Doe je dit, dan kun je met spaarlampen uitstekende wiet oogsten.

Hierboven zie je dat je met spaarlampen in de kleinste, maar ook in grotere ruimtes wiet kunt kweken voor eigen gebruik

Kleurtemperatuur

Let erop dat als je spaarlampen gaat kopen, dat je de juiste kleur kiest. Kies voor de kleur 865 of 840 voor de groei, en 827 of 830 voor de bloei. Deze kleurcodes vind je meestal op de verpakking. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin. Soms staan er geen kleurcodes op de verpakkingen van spaarlampen, kies dan voor de warme variant met een meer rode kleur voor de bloeifase, en de koelere blauwe/witte variant voor de groeifase.

Succes met je eerste spaarlampkweek!

(advertentie)