(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Kakelvers buitenwiet kweekverslag van onze Manifesto in Turkije. Je zou denken dat wiet kweken een eitje is in de brandende Turkse zon maar niets is minder waar. Manifesto moet alle zeilen bijzetten om zijn wietplanten niet te laten verbranden. Drie Duitse stekken en twee Bubble Turken geven nieuwe ‘Hope’.

Zoals eerder beschreven was ons vroege voorjaar hier in Turkije meer een Nederlandse herfst. Inmiddels is echter een typische Turkse zomer van start gegaan. De meimaand was de warmst gemeten meimaand ooit, met temperaturen van 25 tot 31 graden en een luchtvochtigheid die schommelt tussen de 40 en 75 procent. De voorspellingen zijn, dat we elke maand records gaan breken. Lang leven de opwarming van de aarde pfff…

Eerste oogst van het jaar

Een dikke anderhalve maand geleden liet ik mijn eerste oogst zien van het jaar. Een autoflower die ik te vroeg had gezaaid en daardoor veel te klein was gebleven. Ik heb de plant wel geoogst maar ik durf het resultaat bijna niet te beschrijven, laat staan tonen. Ik heb er amper twee joints van kunnen draaien zo weinig, en begin echt te twijfelen of autoflowers hier wel werken. Komend jaar zal ik daarom overstappen op normale gefeminiseerde zaden maar dat duurt nog wel even.

German Hope

Begin mei heb ik de German Hope (gekregen van een Duitse vriendin) verpot in 40-literpotten. Een klusje waar ik altijd tegenop zie; al pas ik heel goed op, had ik ook nu weer schade aan de wortels. Gelukkig gaat dat wel goed komen.

Op 10 mei ben ik gestopt met het bijlichten avonds tot 18/6. Het gesleep met die grote potten was me te veel werk en de dagen duren hier al bijna 15 uur, dus laat ik ze gewoon buiten in de zon staan. Eind mei heb ik eindelijk het nieuwe potgrond mengsel binnengekregen van mijn maatje. Kokosmix met potgrond en kleikorrels. Deze heb ik gemengd met mijn zelf gemaakte compost en hierin de German Hope in de 100-literpotten gezet.

Mijn laatste automatische Bubble Gum dame die samen met de German Hope onder de 18/6 lamp stond, is rond dezelfde tijd verpot naar een 20-literpot. Deze staat nu tussen de tomaatjes. İk weet niet wat er fout is gegaan maar groter dan 30 cm is die niet geworden. Hij staat ook al in bloei, dus erg veel zal daar ook niet vanaf komen.

Fimmen

Door een artikel op CNNBS werd ik op de hoogte gebracht van het fimmen. Hierdoor verlies je minder takken, en is dus beter dan gewoon toppen. Door slechts het uiterste bovenste knopje eraf knippen zorg ik ervoor dat de plant ook bovenin nog zijtakken aanmaakt en breder wordt in plaats van hoger. Al kan men niet op mijn terras kijken, heb ik (zeker hier in Turkije) geen behoefte aan een megagrote wiet-kerstboom die van veraf te herkennen is.

Stekken & Bubble Turk

Om zeker te zijn van genoeg Manifesto-wiet voor de winter en om wietolie te maken, besluit ik om de German Hope te stekken. Ik heb vier stekken in potjes en in het kweekkasje gezet, met voldoende water voor de luchtvochtigheid. Deze heb ik in de halfschaduw gezet. Na één week staan er nog drie groen bij en overeind. Yes dit is gelukt! Nu wachten op meer wortelgroei en dan langzaam verpotten naar grotere potten tot ze in de zon kunnen.

Om toch nog wat extra te kweken heb ik nog wat oude zaadjes van de Bubble Turk van vorig jaar (zie Manifesto’s eerste verslag, red.) de grond in gedaan. Slechts twee kwamen er op, en staan nu in de zon te bakken. Of het dames zijn moet nog blijken, afwachten dus met de vingers gekruist.

Bemesting

Na twee weken in de 100-literpotten bemest ik alle dames met een meststof die ik van mijn vriend kreeg. Deze is niet speciaal voor wiet maar het zou de groei bevorderen bij groene planten zoals tomaten en paprika. Proberen maar dus; ik kan hier namelijk geen speciale groeistoffen krijgen zoals in Nederland. Ik heb dus geen wortelstimulator of andere extra groeistoffen of boosters.

Het resultaat van de meststof is niet geweldig zoals men kan zien op de foto van een gefimde German Hope. Bruine bladeren, verdorde gele randjes, help! De andere dame heeft geen probleem, waardoor ik twijfel of het van de hitte kimt of door een teveel aan mest. Ik kan er weinig meer aan doen, behalve wat extra water geven en hopen dat het goed komt.

De temperaturen zijn nu gemiddeld rond de 28-32 graden met een 60% luchtvochtigheid. Het wordt hier binnenkort boven de 40 graden. Ik zal de dames daarom naar een ander gedeelte van het terras moeten verplaatsen waar meer schaduw is. De felle zon en de warmte is hier echt meer een vijand dan een vriend voor mijn planten.

Al met al ben ik niet ontevreden hoe het tot nu toe gaat. Het is niet echt geweldig maar door de drie nieuwe stekken zal ik hopelijk toch een leuke oogst kunnen halen. Tot zover,

Manifesto

(advertenties)