(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een kleine maand geleden stelden we je voor aan buitenwiet-correspondent Mogow en zijn wietplanten. In zijn verzonken kas is het volop zomer en groeien de ‘dames’ als kool. Zelfs zoveel dat ze ondertussen al drie keer verpot moesten worden, en nu al in cementkuipen van 90 liter staan!

Hallo mede-buitenkwekers, Mogow hier. Net zoals vorig jaar is het terug een hele warme voorzomer. De plantjes genieten er wel van en groeien als kool. Hopelijk is het in september ook zo mooi, wanneer de planten in bloei staan.

Omdat het toch alweer bijna een maand geleden is sinds mijn eerste buitenkweekverslag, zal ik even kort herhalen waar ik mee bezig ben. Ik kweek drie verschillende wietsoorten in een verzonken zelfgemaakte kas in mijn tuin. De wietsoorten zijn de twee klassieke buitenwietsoorten Hollands Hope en Frisian Duck. En daarnaast heb ik ook de  Sapphire OG van Humboldt.
Voor het eerst kweek ik dit jaar ook een paar autoflowers. De zaadjes hiervoor heb ik van een bevriende kweker uit Amerika: Mass Medical Strains. Op 5 april heb ik alle zaden laten ontkiemen.

15 mei, de planten die in 1,5-literpotten stonden heb ik verpot naar 3-literpotten. De wortels hadden nog ruimte om te groeien maar ik heb ze toch verpot omdat de aarde wat te nat was.

20 mei, de luchtvochtigheid is wat te laag overdag nu de planten nog in de groeifase zitten. Ik heb een handdoek die nat wordt gehouden door een vijverpomp in de serre geplaatst. Het voelt al heel wat beter aan!
De autoflowers gaan veel sneller dan ik gedacht had. Erg leuk om te zien dat ze zo snel gaan.

22 mei, het is nu al 36 graden in de kas! De vijf ventilators doen hun werk goed, deze leg ik elke morgen rond 10 uur aan en ik giet dan ook meteen 10 liter water op de grond. Zo wordt de vochtigheid niet te snel te laag.

25 mei, verpotten naar 20-literpotten. De Frisian Duck heeft al acht vertakkingen (nodes) en groeit mooi en snel. Door de vergroeide bladvingers zien de planten eruit als doodgewone tuinplanten.

28 mei, tijd om te fimmen. De plantjes hebben nu vier of meerdere vertakkingen. Als eerste fim ik enkel de hoofdtoppen, een paar dagen later de zijtopjes.

29 mei, half tien in de morgen is het al 25 graden bij de planten, wat een luxe! De luchtvochtigheid daalt overdag langzaam naar 40 procent. De Frisian duck is toch iets speciaals, zie hoe gelukkig ze is!

1 juni, D-Day: ik verpot de planten nog een laatste keer. Ditmaal gaan ze in hun definitieve 90-literkuipen. Het verpotten was een lastig karwei. De aarde was iets te luchtig waardoor een hoop wortels kapot gingen bij de transplantatie. Gelukkig weet ik uit ervaring dat dit niet al te veel kwaad kan, de planten zullen er wel bovenop komen.

3 juni, de planten doen het uitstekend. Geen één is ziek of dood. Daarop heb ik de rest van de planten gefimd; sommige van de hoofdtoppen moest ik opnieuw doen, omdat ik aanvankelijk te weinig had weggeknipt. De handdoek is vervangen voor een fonteintje, en de ventilators doen de rest. De autoflowers staan inmiddels in bloei en zitten vol met beginnende topjes!

6 juni, tijd om de takken een beetje naar beneden te buigen, zo worden de plantjes mooier en breder en kunnen ze meer licht opvangen.

Afrikaantjes helpen om vervelende beestjes bij je wietplanten weg te houden.

Dat was hem alweer, mijn tweede verslag. Nog een kleine tip tot slot: de bloemensoort afrikaantjes helpen om vervelende beestjes bij je wietplanten weg te houden. Zorg er ook voor dat je de ruimte rond je wietplanten schoon en netjes houdt. Rommel, afgevallen blaadjes en takjes trekt namelijk ook ongedierte aan.

Mogow

(advertenties)