(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Jazeker! CNNBS buitenwiet-correspondenten overstijgen de landsgrenzen deze zomer! Manifesto is de eerste van de tien buitenwietkwekers die we dit jaar zullen volgen. Maar goed, hij kweekt dan ook in Turkije, onder de mediterrane zon, en daar begint de zomer een stuk eerder dan in Nederwietland!

Vanuit een warm Turkije, waar de zon bijna elke dag als een warme deken het land ontwaakt is hier mijn eerste kweekverslag. Al 17 jaar woon ik hier in dit schitterende land. Ik heb mooie mensen om me heen verzameld, die ook van onze mooie groene Mary Jane dames houden.

Buitenwiet in Turkije

Het idee om mijn eigen wiet te kweken kreeg ik drie jaar geleden toen ik een huis kocht met een mooi dakterras. Vrijstaand geen directe inkijk van buren of omwonenden.
Hier zag ik de kans om op vier hoog mijn eigen paradijsje op te bouwen, inclusief mancave slash werkhok en drie grote vaste bloembakken van 1 x 1 x 0,6 meter hoog om mijn eigen planten in te kweken.

Na de opbouw van dit alles starte ik mijn eerste kweek met zaadjes van locale wiet. Geen naam, gewoon slechte wiet. Gemalen ezel stront noemde ik het, veel THC zal er niet in hebben gezeten.
Maar oké, ik had geen andere keus. Het resultaat was dan ook niet om aan te zien of om te roken, de plantjes ontwikkelden zich niet goed, bleven rond de 30-40 cm en één top per plant was het resultaat. Aangezien de zon hier heel sterk is, verbrandde de dames en was bewatering een heel gedoe. Dan te veel dan te weinig et cetera. Dus er was duidelijk werk aan de winkel mocht ik goed resultaat willen krijgen.

Het tweede jaar, 2017

İk had niet stilgezeten en in de vroege lente veranderde mijn terras meer en meer in een mooie daktuin waar tomaten, bonen, aardbijen en andere planten stonden. Tijdens de wintermaanden een professioneel ijzeren framewerk en dit geheel overdekt met professioneel schaduwdoek toegevoegd op mijn dakterras. Nu komt de zon er nog steeds goed maar fijn gefilterd doorheen.

Het uitzoeken welke soort ik wilde was wel een klus op zich. Nooit geweten dat er zoveel soorten waren en dat ze elk anders groeide, hoogte kregen enzovoorts. Een ander probleem was dat de meeste soorten werden aangeduid voor het Nederlandse klimaat, en kweken is hier toch wel andere koek!

Aangezien ik geen hoge reuzen wilde kweken kwam ik uit op Auto Bubble Gum met een hoogte to 75-100 cm. Perfect voor mijn wensen dus heb ik 5 zaadjes besteld. Ik kweek alleen voor eigen gebruik dus meer was niet nodig ook.

Waar ik vorig jaar gewone goedkope potgrond had gebruikt, bestelde ik nu via een Nederlandse vriend die in potgrond handelt een mooie mix met kokos en groeikorrels. Hierdoor ging ik meteen beter van start dan in het voorgaande jaar. Tevens had ik bij een andere Turkse vriend op zijn boerderij een zak goeie stront vol geschept, deze laten drogen en door de kokosmix gedraaid.

Ook had ik een koeienstront en wat geitenkeutels in een 20 liter waterbidon gedaan, en deze met water geheel gevuld! Goed schudden en in op een schaduwrijke plek laten staan. Wel met een deksel erop want de lucht die er na een paar dagen uitkwam was beslist geen Chanel nr. 5! Af en toe flink met de bidon schudden en alle keutels werden kleiner en er vormde zich een bruine vloeistof. Mijn idee was om na een tijdje de plantjes met een mix van het gemengde goedje en water te bemesten.

Eerste ronde 2017

İk begon vroeg dat jaar, eind februari. Via een vriend van mij kreeg ik de tip om de maanstand in de gaten te houden, en de zaadjes met volle maan te planten. Dit zou goed zijn en van oudsher gedaan worden? Oké dan, zo gezegd zo gedaan.
De eerste twee zaadjes geplant in kweekaarde (potgrond ) en zowaar: de dames kwamen uit. Omdat de licht uren net optimaal waren, heb ik er een gewone led spaarlamp boven gehangen, zodat ze een 16-8 licht periode hadden. Een professionele lampenset wilde en kon ik hier niet krijgen. Dat zou teveel opvallen bij bezoekers van mijn terras (schoonouders en zo). Op deze manier viel het niet op en waren het gewoon plantjes.

Deze eerste ronde dat jaar ging goed en ik experimenteerde met mijn eigen meststof mengsel. Ik leerde hierdoor nooit te veel te gebruiken. Ook heb ik de planten in potten gezet zodat ik ze weg kon zetten. Zon en frisse wind was er genoeg en de dames ontwikkelden zich mooi. Ik heb geen foto’s van de planten maar wel van de oogst.

25 mei 2017 heb ik ze geknipt en weggehangen. Ik denk dat ik 20 gram per plant heb geoogst. De wiet was goed mooi maar ik had meer opbrengst verwacht. De planten bleven klein en hadden geen dikke toppen!

Tweede ronde 2017

Tijd om de tweede ronde te starten. Ik had nog 3 zaadjes en met mijn nieuw opgedane ervaring ben ik weer opnieuw begonnen.
Ook ditmaal kwamen de dames goed op en heb ik ze alleen de eerste maand met dezelfde gewone led, extra licht gegeven. Overdag in de zon, ’s avonds onder de lamp.

Na de eerste maand heb ik ze geheel buiten laten staan en af en toe gedraaid of andere positie gesteld zodat ze zich goed konden ontwikkelen. Ofschoon de drie dames van dezelfde soort waren? Ze ontwikkelden zich alle anders.
Tijdens deze tweede ronde moest ik de laatste maand van terug naar Nederland. Mijn vrouw en twee vrienden hebben de planten toen geoogst en te drogen gehangen. Deze keer was de opbrengst zeer goed; ongeveer een 50 gram per plant. De planten waren mooi volvet, en de geur was geweldig! Kristallen zichtbaar en lekker om te roken!

Dat dit resultaat beter was dan de eerste ronde, komt waarschijnlijk doordat de opzet beter was geweest. Ik gebruikte minder zware bemesting door betere dosering van mijn eigen gemaakte vloeibare mest. Ik denk ook dat het licht en de temperatuur bij deze opstart milder was. Bij de eerste ronde in februari was de mancave waar ze opgroeien en belicht werden niet verwarmd. De planten kwamen dus niet zo goed uit als deze tweede ronde, waar het ook avonds nog 36 graden was soms.

Het schaduwdoek deed ook wonderen en de dames verbranden niet, wat resulteerde in een goede groei!

Het derde jaar, 2018

Tijdens het verder verwerken (lees: oproken) van de oogst van 2017, vond ik in een plant toch
zaadjes? Vreemd aangezien ik geen mannetjes in de buurt heb gehad. Tot ik hoorde dat mijn buurman ook wietplanten had staan op het terras, en pas heel laat een mannetje ontdekte. Het resultaat was een kruising tussen de Bubble Gum en een Turkse wietsoort! hmm wat hier van te denken…

Dat jaar besloten om deze zaden te gebruiken. Ik was niet naar Nederland geweest dus had ook geen ander zaad. Dan maar dit proberen en een naam gegeven: Bubble Turk 😉

Ben laat gestart in 2018, omdat deze zaadjes bastaard zijn weet ik niet wat ik kan verwachten, en hoelang het bloeien duurt.
De 3 zaadjes in potten gedaan en zowaar kwamen ze alledrie op. Op het eerste gezicht zagen ze er ook dit keer weer alledrie anders uit. Ik besloot te gaan experimenteren met twee planten die er het best uitzagen. Het toppen van de planten naar 6 toppen per plant zou een goed resultaat opleveren had ik gelezen.

Het resultaat was een tegenvaller. Lang niet zo vol, bijna geen geur en ze bleven kleiner. Ook nu moest ik weer naar Nederland en bewaterde mijn vrouw de boel. Ze heeft duidelijk niet zulke groene vingers en dat deed de dames geen goed. Naast de zwakke groei leverde ze dus niet de kwaliteit op die ik het jaar ervoor had gehad.

Ik had van deze oogst een lesje geleerd en besloot in Nederland maar meteen écht zaad te bestellen. Deze keer weer Auto Bubble Gum en tevens Amnesia Haze. Op naar 2019.

Dit jaar, 2019

En dan kom ik aan bij 2019. Ik ben vroeg begonnen dit jaar. Als eerste ben ik een extra project gestart; ik heb een jaar lang al mijn groente afval – van eierschaal tot dagelijkse koffieprut tot sinaasappelschil tot oude tomaten – in een zelfgemaakte composteer gestopt. Het resultaat mocht er zijn, twee mooie bakken vol donkerzwarte compost kwam eruit!

Dit jaar heb ik besloten om de planten in een nog grotere pot te gaan doen. Namelijk afgezaagde blauwe bidons van 200 liter! Deze kan ik dan nog altijd verplaatsen. Mijn vaste plantenbakken gebruik ik voor extra plantjes, waarbij ik ook die grond extra bemest heb met compost.

Ik ben op 18 februari begonnen met vier zaadjes: 3 Bubble Gum en 1 Amnesia Haze . Hiervan kwam 23 februari de eerste levensvorm naar boven. Jammer genoeg maar 2 Bubble Gums en gelukkig ook de Amnesia Haze.
Ik ben bewust vroeger gestart. Mocht ik deze zomer weer naar Nederland moeten dan zou ik zeker de eerste ronde zelf af kunnen maken. Tevens gelijk begonnen met de led lamp. Deze keer een wat zwaardere, ben nog aan het zoeken naar een juiste led lamp en hoop er een via internet te kunnen kopen. Hoe die bezorgd kan worden is me echter nog een raadsel, dus tot nu toe de gewone spaarlamp erop.

27 maart zijn de drie dames verplant naar een grotere pot. De groei gaat langzaam, ik verwachtte nu eigenlijk grotere planten te hebben. Ik heb ze nu ook voor het eerst bemest met een mix die ik gekregen had van een vriend. Normaal bedoeld voor groenten om meer blad en een betere kleur te krijgen. Heb hopelijk een niet te sterke mix gegeven. Tevens ben ik aan het kijken naar mijn water, ik weet bij god niet hoe hoog of laag de pH-waarde is van dit leidingwater en heb besloten water op te vangen en dit te laten staan in de schaduw. pH zal dan veranderen en in de tussentijd ga ik hier eens kijken of ik een pH-meter kan krijgen.

Twee Duitsers

2 april: de dames groeien nu een stuk beter, al is het nog geen halleluja. Als ik bedenk dat ze in 3 maanden klaar zijn en ik nu al op de helft ben, dan twijfel ik. Gelukkig heb ik nog reserve zaad liggen voor de tweede ronde. Door een bevriende dame kreeg ik vijf zaden uit Duitsland, met de vraag of ik haar kon helpen. Ze had zelf geen plaats op haar kleine terras en 3 rondhangende kinderen. Wat voor een soort het is? Ik heb geen idee.

Ik heb deze zaadjes niet direct in de grond gezet maar op natte watten opgekweekt. Ook nu 2 van de 3 zaden die goed uitkomen, en na 5 dagen groot genoeg waren om in de aarde te gaan. De resterende 2 zaadjes komen eraan maar ik vrees dat er maar 1 de eindstreep gaat halen.

De twee Duitsers, zoals ik ze maar noem gaan als een speer. Ze staan samen met de anderen onder de lamp. Nog niet buiten omdat de zon ze makkelijk kan verbranden. Pas als ze meer dan 4 blaadjes hebben zullen ze voorzichtig de zon mogen aanschouwen.

Opmerkelijk: via mijn Turkse nichtje kreeg ik een foto van het resultaat van zaadjes – die ik haar in 2018 had gegeven van de Bubble Turk. Deze waren naar een bevriend persoon gegaan die ze in een kast binnen had verzorgd, geheel met echte leds, bemesting etc. Wonder boven wonder bleken ze daar wel een tot een mooi resultaat planten uitgegroeid! In de toekomst dan toch ook eens gaan kijken voor binnen kweek? Misschien in de winter…

Tot hier het verslag van de eerste anderhalve maand in Turkije. Ik ben er over een paar weken weer, voor het vervolg.

Manifesto

(advertenties)