(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Verheugend nieuws uit Groot-Brittannië, waar cannabis consumenten tot op heden zwaar aangepakt (kunnen) worden door de autoriteiten, met de wet in de hand. De National Police Chiefs’ Council heeft een nieuwe aanpak bekendgemaakt die individuele politieagenten de mogelijkheid geeft om betrapte blowers er vanaf te laten komen met slechts een waarschuwing. Toch andere koek dan de 5 jaar gevangenisstraf (!) er in het wetboek staat op het simpele bezit van wat wiet…

 

De politie gaat soft

In de Brexit zit dan misschien net zoveel schot als in een gestrande potvis op het Scheveningse strand, voor wat betreft de ouderwetse drugswetgeving op het eiland schijnt de zon ineens wél vrolijker. Tenminste, zolang het over cannabis en consumptie gaat, iets wat volgens de opiumwet in de UK bestraft mag worden met een celstraf van maximaal 5 jaar. Niet dat het nu heel vaak gebeurde in de praktijk, maar toch… het zette wel degelijk de toon in de discussie zogezegd.

Maar zie, ook bij de wetshandhavers in Groot-Brittannië dringt langzamerhand de zinloosheid van hun drugsbeleid door. De National Police Chiefs’ Council (NPCC) maakte afgelopen week nieuw beleid bekend, beleid waarin het aanpakken van de ‘gebruiker’ van wiet voortaan niet meer de hoogste prioriteit heeft.

Chief Constable Dave Thompson warns against charging cannabis users‘, kopte de beroemde krant The Times in de week voordat de nieuwe richtlijn bekend werd gemaakt. En nadat die richtlijn bekend werd, kondigde The Times dit aan met ‘Police ‘going soft’ on cannabis users‘. Watskeburt?

Strafblad is desastreus

Politieagenten hebben voortaan de mogelijkheid van ‘discretie’ ten aanzien van het bezit van kleine hoeveelheden wiet, aldus de politiebobo’s. Ofwel, ze mogen het wetboek met die 5 jaar celstraf negeren en betrapte blowers laten lopen mits die beloven dat ze ‘addiction treatment’ gaan zoeken.

In het Times-interview had de hoogste politiebaas van de UK al gezegd: “Mijn antwoord is dat we niet iedereen een strafblad aansmeren voor cannabis – dat is desastreus voor hun kansen in het leven.” Woorden die hij herhaalde tegenover een politieke commissie van het Britse parlement.

Namens de National Police Chiefs’ Council zegt woordvoerder Jason Harwin het zo: “Er is sterk bewijs dat wanneer je kleine overtreders een vroege interventie aanbiedt in plaats van het najagen van een veroordeling, dat herhaling kan voorkomen en resulteert in de beste uitkomst voor zowel de gebruiker als het strafrechtsysteem.”

Ondermijning

Ofwel, eindelijk gaan ze in Groot-Brittannië ook eens over tot decriminalisering van wietbezit! Nog niet meteen met volle overgave, aangezien individuele agenten volgens Harwin ‘bewegingsruimte krijgen als het aankomt op operationele prioriteiten’. En hij bezwoer dat alle 43 Britse politiekorpsen die zijn organisatie representeert doorgaan met het jagen op ‘big-time drug smugglers’.

Prima zaak dus en misschien – in onze ogen zeker – geen big deal dat gewone blowers met wat wiet op zak voortaan met rust worden gelaten. Maar tegenstanders op het eigenwijze eiland aan de overkant zijn het natuurlijk niet eens met het nieuwe politiebeleid.

Zo zegt David Raynes van The National Drug Prevention Alliance’s in de krant Daily Mail: “Het opzettelijk ondermijnen van de wet ten aanzien van cannabis is geen onderdeel van de functie van de NPCC.”

Ook bij de website Conservative Woman zijn ze not amused. Hoofdredacteur Kathy Gyngell: “Dit is verbijsterend in het licht van de cumulatieve relatie tussen cannabis en geweld.”

Verstand komt met de jaren

Jazeker, altijd lachen met die Engelsen. En dat moet je ook een beetje letterlijk nemen, want het zou zomaar kunnen dat de koerswijziging bij de Britse politie mede het gevolg is van de publieke respons op een (*ahum) bust van twee politieagenten in West Yorkshire vorig jaar mei. Die presteerden het om op Facebook te pronken met hun wietvangst, afgepakt van een man die in het park lag te chillen. Zie de foto hierboven.

Het kwam de politie op hoongelach en een shitload aan comments te staan. Waarvan we je de beste niet willen onthouden:

‘Hope you manage to nail Pablo Escobar this afternoon’

In eerste instantie reageerde de politie als door een wesp gestoken en dreigde men zelfs met optreden tegen mensen die de mini-bust te kakken zetten… maar gelukkig blijkt nu in 2019 dat de politie toch maar voor een andere, iets zinvollere strategie heeft gekozen!

[openingsfoto: Fabio Berti/Shutterstock]
(advertenties)