(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een veel gestelde vraag onder hobby- en thuiskwekers: wat is het beste medium voor wietplanten? Is dat aarde, kokos of in een hydrosysteem? De waarheid laat zich raden: de verschillende mediums hebben alledrie hun eigen voor- en nadelen. Neemt niet weg dat het goed is om die eens op een rijtje te zetten, zodat je zelf kunt beslissen wat het beste kweekmedium voor jou is.

Als beginnende binnenkweker heb je grofweg drie opties voor wat betreft het medium, maar daar blijft het niet bij. Het medium waarin je je wietplanten kweekt bepaalt namelijk ook hoe je je wietplanten dagelijks moet verzorgen, en hoe je planten groeien. Het is dus ook belangrijk om de voor- en nadelen van aarde, kokos en een hydrologische kweek goed te kennen voordat je met kweken begint.

Bij een biologische kweek in aarde is de pH-waarde van minder belang als bij kokos of hydrologisch.

Aarde, kokos en hydro

Aarde is verreweg de bekendste bodem voor planten. Vrijwel alle planten in de natuur groeien immers op aarde, en ook de meeste kamerplanten staan met hun wortels in potgrond. Aarde bevat al de nodige plantenvoeding en geef je doorgaans met de hand water en eventueel plantenvoeding.

Kokos is een natuurlijk product gemaakt van de harige bast van kokosnoten, en lijkt qua structuur nog het meest op aarde. Kokos bevat echter geen voeding van zichzelf, op enkele micro-elementen en fosfor na. De rest van de plantenvoeding moet je op kokos dus zelf toevoegen.

Bij de volledige hydrologische kweek gebruik je lucht- en/of waterpompen en minerale voeding uit flessen om je planten te bewateren en te voeden. Hierbij staan wietplanten met hun wortels in een hydrologisch medium. Je hebt hiervoor een ruime keus aan mediums zoals steenwol, kleikorrels en zelfs alleen water met voeding zoals bij een DWC-systeem.

Wat de beste keus is tussen aarde, kokos of hydro dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren en doel bij het kweken. Ieder medium heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen, dus laten we die eens nader bekijken. Welke spullen heb je bijvoorbeeld nodig als je op aarde, kokos of hydrologisch gaat kweken?

Het Flow Hydroponics hydrosysteem: te gebruiken als DWC, druppelsysteem en eb- en vloed.

Benodigde kweekspullen

De initiële kosten voor een kweek op aarde zijn het laagst, maar op de lange termijn ben je goedkoper uit met hydrologisch kweken. Meer dan een pot en potgrond heb je namelijk niet nodig om een kweek op aarde te beginnen maar hydrokweken gaat sneller, kost je minder aan voeding en zorgt voor meer opbrengst.

Voor kokos heb je ook niet per se een geautomatiseerd systeem nodig want dat kan ook gewoon in een plantenpot. Met kokos heb je echter wel vanaf het begin meteen voeding nodig want de kokos zelf bevat dat zogezegd niet. Planten op kokos kun je verder met de hand water geven. Omdat kokos echter veel minder water vasthoudt dan aarde, en dus vaker bewaterd moet worden, geven veel kwekers de voorkeur om hier een automatisch bewateringssysteem te gebruiken.

Ga je voor een hydrologische kweek dan heb je aanvankelijk wat meer kosten omdat je een hydrosysteem nodig hebt. Er zijn verschillende systemen maar ze gebruiken allemaal minimaal één pomp. Vaak moet het voedingswater ook op de juiste temperatuur gehouden worden met een verwarmingselement in de winter of een koeler in de zomer. Ben je handig dan kun je een hydrosysteem zoals een DWC-emmer of een eb-en-vloed systeem echter vrij gemakkelijk zelf maken.

Wietplanten in een eb-en-vloed hydrosysteem. Foto: LuYago

Opbrengst en smaak

Als hydrokweker heb je aanvankelijk de hoogste kosten maar dit verdien je op de lange termijn terug. Wietplanten groeien namelijk veel sneller in een hydro setup dan in aarde. De groeifase verloopt dubbel zo snel in hydro. Als je het goed doet mag je zelfs rekenen op een extra opbrengst van 15 tot 20%, en dat ook nog eens twee weken sneller per kweekronde.

In kokos groeien wietplanten ook sneller en eigenlijk wordt kweken op kokos ook wel gezien als een vorm van hydrokweken. Wietplanten groeien dus ook in kokos erg snel en leveren ook meer wiet op als in aarde. Het voordeel van aarde ten aanzien de smaak is dan weer dat liefhebbers op aarde gekweekte wiet beter vinden smaken, als is dit enigszins subjectief.

Plantenvoeding, pH-waarde en water geven

Aarde, kokos en hydro vereisen alledrie hun eigen soort plantenvoeding. Het voordeel van goede aarde is dat dat doorgaans al de nodige voeding bevat, en je meestal pas na de groeifase hoeft bij te voeden. Gebruik dan wel organische voeding en voeg liefst ook wat nuttige bacteriën en eventueel trichodermaschimmels toe. Organische plantenvoeding bevat namelijk weinig direct opneembare voeding maar organische deeltjes die eerst door de micro-organismen in de grond moeten worden afgebroken.

Verder heeft aarde een bufferende werking voor de pH-waarde en voeding. Dit betekent dat je planten niet meteen doodgaan als de pH-waarde te laag of te hoog is of als je een keer te veel of te weinig voeding geeft. De optimale pH-waarde voor aarde ligt tussen de 6 en 7. Water geven is makkelijk op aarde want dat hoef je slechts één keer per twee of drie dagen te doen. Het nadeel is echter dat je aarde gemakkelijk te veel water geeft, waardoor de wortels kunnen verstikken. Het helpt om aarde wat luchtiger te maken met perliet maar overwateren blijft altijd een risico op aarde.

Kokos lijkt op aarde maar is bijna een hydrologisch medium.

Er is ook speciale voeding voor kokos maar je kunt ook minerale hydrovoeding gebruiken. De speciale kokosvoeding bevat meestal extra Calcium en Magnesium want dat verbruikt kokos zelf ook. Extra Calcium en Magnesium kun je echter ook los toevoegen met wat CalMag. De juiste pH-waarde van het voedingswater is bij kokos verder veel belangrijker dan voor aarde, en ligt tussen de 5,8 en 6,5.

Overwateren kan niet op kokos want daarvoor houdt het niet genoeg water vast. Het nadeel is wel dat je kokos altijd nat moet houden en dat het relatief snel uitdroogt. Hierdoor moet je dus vaak water geven op kokos, de reden waarom veel kokoskwekers toch een irrigatiesysteem gebruiken.

Bij een hydrokweek is de pH-waarde nóg belangrijker en die dien je dan ook constant te monitoren. De ideale pH-waarde op hydro ligt tussen 5,5 en 6,3. Bij die waarde worden zijn alle mineralen oplosbaar en dus opneembaar. Gebruik uiteraard minerale plantenvoeding die direct opneembaar is, want organische plantenvoeding zullen je hydrosysteem besmetten met organisch materiaal dat kan rotten, en je hydrosysteem doet verstoppen. Water geven gaat automatisch dus dat is makkelijk, en zorgt ervoor dat je met behulp van hydrokweken eenvoudig vele planten kunt bewateren. Dit maakt hydrokweken ideaal voor grote commerciële kwekers.

Kwekers die aarde gebruiken hebben vaker last van ongedierte. Foto: Ky Camacho, Shutterstock

Plagen plussen en minnen

Samenvattend kunnen we zeggen dat aarde het meest vergevingsgezinde medium is dankzij de bufferende werking. Het is ook de meest simpele manier van kweken aangezien je gewoon met de hand water en voeding kunt geven. Aarde brengt hierdoor echter ook het risico mee van te veel of te weinig water. Daarnaast trekt aarde relatief meer insecten aan, en kunnen er ook al insecten, eitjes of larven van plagen in de aarde aanwezig zijn. Wie op aarde kweekt krijgt daardoor vaker met ongedierte te maken.

Kwekers die op kokos of hydrologisch kweken, hebben complexere systemen nodig en moeten de pH-waarde en voedingsconcentratie regelmatig meten. Hierdoor is het in het begin vaak even zoeken naar de juiste hoeveelheden en frequentie van waterbeurten. Kokos en hydrologische mediums zijn steriel en bevatten zelf geen voeding, waardoor je alles zelf in de juiste hoeveelheden moet toedienen. Daar staat een hogere opbrengst en een snelle groei tegenover, en nauwelijks last van ongedierte. Je moet wel over een goede stroomvoorziening beschikken want als de stoppen eruit vliegen dan hebben je wietplanten meteen een probleem.

(advertentie)