(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De pH-waarde oftewel de zuurtegraad is ontzettend belangrijk voor wietplanten. En in tegenstelling tot wat soms gezegd wordt, is de pH-waarde ook bij een puur biologische kweek van belang. Wietplanten hebben dan graag een zuurtegraad waarbij bacteriën floreren, en de juiste waarde hou je bij een biokweek heel anders onder controle dan je gewend bent.

Over biologisch wiet kweken hoor je vaker dat je de pH-waarde eigenlijk niet hoeft te meten. Dit klopt, maar het betekent zeker niet dat de zuurtegraad niet van belang is voor biologische wietkwekers. In een biologische kweek zorgt de juiste pH-waarde ervoor dat bodembacteriën het goed hebben. Als die het goed hebben, dan heeft de plant het namelijk ook goed. De bodembacteriën breken organisch materiaal namelijk af, en produceren zo voeding voor de wortels.

De juiste zuurtegraad voor het bodemleven

De reden dat je de pH-waarde niet zou hoeven meten, is omdat organische voeding niet geleidt en je het dus eenvoudigweg niet kúnt meten met een EC-meter. Dat gezegd hebbende is de pH-waarde echter wel van groot belang. En dan met name voor de bodembacteriën, die een zuurtegraad van ongeveer 6,8 prefereren.

Wordt de pH-waarde veel lager (onder de 6,2), dan verlies je al snel veel bodembacteriën en creëer je omstandigheden die ideaal zijn voor schadelijke schimmels. En zonder de bescherming van de bacteriën kunnen die veel schade aanrichten. Het goede nieuws is echter dat als je eenmaal een goede kolonie aan bodembacteriën in je plantenpotten hebt, dat die meehelpen om de pH-waarde zelf op peil te houden.

De juiste pH-waarde van 6,8 is belangrijk voor de bodembacteriën in een biologische kweek. Foto: Dmytro Tyshchenko, Shutterstock

Het probleem bij een puur biologische kweek met een actief bodemleven, is dat je de pH-waarde echter niet met een fles pH-min of pH-plus op peil kunt brengen, zoals hydrokwekers doen. pH-min zorgt ervoor dat de pH-waarde snel daalt, en doodt daarbij veel nuttige bodembacteriën. pH-plus zit vol met mineralen die in de rhizosfeer verzamelen, en de pH-waarde daar soms weken later negatief beïnvloedt. Daarnaast bevat het vaak veel fosfor en kalium waardoor overschotten kunnen ontstaan.

Biologische kwekers met een actief bodemleven moeten de pH-waarde dus op andere manieren op het juiste peil zien te houden. Dat is lastig in aardemengsels die veel veenmos bevatten. Veenmos bevat namelijk veel fulvinezuur dat de zuurtegraad omlaag brengt, helemaal wanneer je in potten kweekt. De aarde in potgrond zit daarnaast ook vol met organisch materiaal en wanneer dat afbreekt verlaagt dat ook de pH-waarde. Potgrond met veel veenmos zorgt dus op twee manieren voor een te lage pH-waarde.

Gebluste vs. ongebluste kalk

Gelukkig zijn er veel opties om de pH-waarde in de rhizosfeer mee omhoog te krijgen. De meest rigoureuze methode is met kalk. Gebluste kalk is hiervoor echter geen goede toevoeging, aangezien dat de pH-waarde veel te snel en veel te veel verhoogt.

Ongebluste kalk of dolomietkalk is wat dat betreft veel beter. Ten eerste omdat je planten daarmee ook veel calcium en magnesium krijgen, en dat zijn twee belangrijke voedingsstoffen voor wietplanten. Daarnaast heeft ongebluste kalk een goede bufferende werking voor wat betreft de pH-waarde. Het brengt de pH-waarde naar een neutraal niveau van 7,0 ongeacht de pH-waarde voordat je het toevoegde.

Biokwekers kunnen de pH-waarde neutraliseren met ongebluste kalk. Foto: FotoHelin, Shutterstock

Ongebluste kalk is een fantastisch middel om de pH-waarde in een biologische kweek snel te verbeteren als die veel te laag of te hoog geworden is. Je hoeft in de meeste gevallen echter niet met pure ongebluste kalk aan de gang te gaan om de pH-waarde te neutraliseren. Let echter wel op, want zo’n beetje alle toevoegingen (dus ook ongebluste kalk) moeten eerst gecomposteerd zijn voor je ze kunt gebruiken bij je biologische kweek.

Om een te lage pH-waarde snel met ongebluste kalk te neutraliseren voeg je ongeveer een halve gram toe aan vijf liter water. Belucht dit water 24 uur met een aquariumpomp en een bruissteen en geef dit aan je planten. Ze zullen er met volle teugen van genieten en je kunt het gerust vaker gebruiken.

pH verhogende (en verlagende) toevoegingen

Er zijn nog veel meer toevoegingen die je kunt gebruiken. Schelpdiermeel, as van verbrandt hout of gemalen oesterschelpen zijn ook enkele goede toevoegingen. Houtas is erg sterk en een theelepeltje of twee in een 12-literpot is dan ook al genoeg. Van gemalen oesterschelpen kun je gerust vier eetlepels per 12-literpot gebruiken.

Maar er zijn meer toevoegingen waarmee biologische kwekers een goede zuurtegraad voor hun planten en bodemleven kunnen regelen. In principe zorgt alles met veel calcium en kalium ervoor dat de pH-waarde omhoog gaat. Verder zorgt de afbraak van organisch materiaal in aarde voor een verlaging van de pH-waarde, en is het daarom goed om in ieder geval iets van een pH-buffer te gebruiken.

Oesters gegeten? Vermaal de schelpen en gooi ze op de composthoop. Of gebruik een van de andere pH-verhogende toevoegingen. Foto: praphab louilarpprasert, Shutterstock

Takken, afgevallen herfstbladeren en versnipperde boombast, diatomeeënaarde, rijst, schelpdierenmeel, en beendermeel verhogen allemaal de pH-waarde van je aarde. Voorbeelden van toevoegingen die de pH-waarde juist verlagen zijn bloedmeel, guano, groen plantmateriaal, koffieprut en gebruikte theezakjes, vismeel en veenmos.

[Openingsfoto: Owlie Productions, Shutterstock]
(advertentie)