- Je eigen wietsoorten en kruisingen maken
- Wat de pH-waarde of zuurtegraad met voedingswater doet
- Lieve Muna, wat doe ik verkeerd met deze zaailing?
- Jawel, hier zijn ze weer: de mooiste CNNBS ‘oogstepunten’ van 2024!
- Kijk, dit oogstten ze in het buitenwietland dit jaar
- Bubba Diesel wordt witter en witter …maar niet veel dikker…
Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
Autoflower wietsoorten hebben de unieke eigenschap om ongeacht het aantal lichturen, vanzelf in bloei te gaan. Dit maakt het gemakkelijke wietplanten om te kweken, en ideale buitenplanten voor het Nederlandse en Belgische klimaat. Je kunt echter nog wel meer met de automatisch bloeiende wietplantjes, zoals de volgende drie experimenten die je alleen met autoflowers kunt doen.
Autoflower wietsoorten gaan na een aantal weken groeien, helemaal vanzelf in bloei. Dit geeft ze een flink voordeel in landen met een gematigd zeeklimaat zoals Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Met autoflowers hoeven kwekers in die landen namelijk niet tot de herfst op de bloeifase te wachten.
In plaats daarvan bloeien hun wietplanten midden in de zomer, waardoor ze veel mooiere toppen krijgen. Dat niet alleen maar omdat de bloei midden in de heetste zomermaanden plaatsvindt, is het risico op toprot ook veel kleiner. Autoflowers zijn dus zeer geschikte buitenplanten in ons koude kikkerlandje.
Daarnaast worden autoflower wietzaden ook vaak aan beginnende binnenkwekers aangeraden, omdat je met autoflowers niet op lichtschema’s hoeft te letten, en de ‘switch’ naar de bloeifase helemaal vanzelf gaat. Maar de unieke eigenschap om vanzelf te bloeien biedt nog meer interessante mogelijkheden. Experimenten die je alléén met autoflowers kun doen dus!
Experiment 1: een outdoor autoflower sea of green
Hoewel autoflower wietplanten over het algemeen wat kleiner blijven, zijn er anno 2024 toch ook autoflowers die behoorlijk groot kunnen worden. Maar het kleine formaat van sommige autoflowers biedt dus wel mogelijkheden voor een outdoor sea of green. Vele handen maken het spreekwoordelijke lichte werk en veel wietplanten leveren in korte tijd lekker veel wiet op.
Je moet voor dit experiment wel even op zoek naar autoflower zaden van een soort die niet erg groot wordt. Dit zijn over het algemeen wat oudere autoflower soorten, en dat komt goed uit want daardoor zijn ze wellicht ook in de aanbieding. Je hebt namelijk wel wat meer zaadjes nodig, want het hele idee van een sea of green is dat je meerderde kleine planten bij elkaar zet.
Laat je zaden rond IJsheiligen (11 t/m 14 mei) ontkiemen, en plant ze daarna in niet al te grote potten met een inhoud van 5 tot 7 liter. Zet ze in een veldje naast elkaar, en een week of 12 later heb je een fantastische oogst uit je tuin.
Het nadeel van dit experiment is dat je veel meer dan de vijf gedoogde wietplanten kweekt. Het voordeel is dan weer dat die planten niet erg hoog zullen worden en dus ook niet veel zullen opvallen. Nog een voordeel is dat je al in augustus kunt oogsten, en de buit dan dus al binnen is.
Experiment 2: autoflower winterwiet
Omdat autoflowers voor de bloeifase niet afhankelijk zijn van de lengte van de dagen, kun je ze dus ook gewoon in de winter voor het raam kweken. Ze zullen dan wel een stuk kleiner blijven dan in de zomer. Maar als je een mooi groot (dak)raam op het zuiden hebt, kan het je evengoed een paar lekkere grammen opleveren.
En zo kweek je met autoflowers dus gewoon het hele jaar door wiet in het licht van de zon. Wil je de opbrengst van een autoflower winterwietje wat opkrikken, dan kun je het licht ook aanvullen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kleine LED kweeklamp als je die hebt of wat spaarlampen.
Experiment 3: een autoflower kamerplant
Kweekkasten en kweektenten zijn altijd lichtdicht. Dit is nodig omdat gewone fotoperiode gevoelige wietplanten een vast lichtschema van lichte en donkere uren nodig hebben. Autoflower wietplanten hebben echter geen last van licht in de nacht, en zou je dus ook in een transparante kweekkast kunnen kweken.
Met autoflowers kun je dus een hele mooie showgrow maken in een transparante kweekruimte als je wil. Maar nog makkelijker en leuker is het misschien om gewoon een open kweek in je woonkamer te doen met een autoflower. Waarom zou je je wietplant namelijk nog verstoppen? Een wietplant is prachtig om te zien, en ruikt heerlijk!
Kweek als je het aandurft daarom eens een autoflower in een open grow, alsof het een kamerplant is. Zet de plastic plantenpot in een mooie sierpot, en hang er een bescheiden LED kweeklamp boven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een mooie ronde LED-UFO voor, en geniet het hele jaar door van je eigen cannabis kamerplant!