(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Om te zeggen dat hij er even tussenuit is geweest, zou een zware understatement zijn. Zijn laatste verslag dateert namelijk van 16 juni 2015, dus de kans is zelfs groot dat je nog nooit van Bio Bertje gehoord hebt. Met ingang van vandaag komt daar verandering in. Bio Bertje neemt je namelijk tweewekelijks mee in zijn eigen en andermans kweekruimte, om van alles te testen. Van wietzaden tot kweeklampen en plantenvoeding. Daar steek je wat van op!

Hoi, lieve lezers! Ik ben blij om weer terug te zijn op CNNBS.nl en weer met regelmaat kweekverhalen te maken. In de laatste jaren heb ik aan mijn kweektechnieken gewerkt en ook veel verschillende nieuwe producten getest. Ik heb zowel voeding als ook zaden en verschillende lichtbronnen geprobeerd, en heb bijzonder veel ervaring opgedaan met LED’s.

SANlight

De nieuwste generatie LED-groeilampen is nu zoveel verbeterd, dat ze eigenlijk beter zijn dan HPS! Voor dit eerste kweekverhaal sinds 2015 op CNNBS, test ik dan ook een van die nieuwe generatie LED-kweeklampen, en wel die van SANlight. Deze high-end LED-producent uit Oostenrijk, belooft met hun lampen zowel een betere kwaliteit als meer opbrengst dan HPS. Voor deze kweekronde test ik dan ook hun nieuwste generatie LED, en wel de Q-serie, Generation 2.

Voor de testgroei heb ik besloten om een soort te kweken die ik goed ken, de Serious Happiness van Serious Seeds. Ook gebruik ik een voeding die ik goed ken: namelijk die van Mills Nutrients (de hele lijn). Ik ga 4 planten kweken uit zaad, en wel in de Homebox Ambient R120 kweektent, met een groei-oppervlakte van 120×90 cm (=1m2). Voor deze tent zijn twee Q4W-Generation 2 LED-lampen voldoende.

Iedere Q4W-lamp gebruikt 165 Watt, en samen gebruiken de twee lampen dus maar 330 Watt aan licht. Een stuk energiezuiniger dus dan de 600 Watt aan HPS die sommige andere kwekers op een vierkante meter gebruiken. De SANlight LED’s hebben de optie om met een magnetische dimmer (apart verkrijgbaar) gedimd te worden. Dit helpt om de afstand van de planten constant te houden en daarom ga ik beide lampen met de magnetische dimmer testen.

Tijdens het ontkiemen en bij de eerste groei van de zaailing, dim ik de lampen op 40% met een afstand van 80 cm, en heb ik de Sunrise Fade ingeschakeld. Deze functie van de dimmer laat de lichten langzaam opstarten en simuleert daarmee een zonsopgang. Dat geeft minder stress voor de planten. Het dimmen in de groeifase en ook nog aan het begin van de bloeifase wordt door SANlight aanbevolen om een normale groei in de hoogte te garanderen.

Serious Happiness!

Twee zaden zijn wat eerder ontkiemd en al tot zaailingen gegroeid. Maar een verschil van 5 dagen is niet veel en ik ben zeker dat de kleinere twee dat gemakkelijk inhalen. De 4 planten groeien (op 18 uur licht en 6 uur donker) in de eerste twee weken in heel kleine plastic potjes. Wanneer ik de wortels aan de onderkant zie verschijnen, dan is het tijd om ze om te verpotten. Ze gaan dan in 11 liter smart pots. Dat zijn potten gemaakt van textiel. In deze potten krijgen de wortels meer zuurstof en worden ze gestimuleerd om een betere wortelstelsel te produceren. De planten zullen in deze potten blijven, tot aan de oogst. Als medium gebruik ik Plagron Grow-Mix. Deze aarde is al voor de eerste 4 weken bemest.

De planten groeien direct goed en ontwikkelen zich prachtig! Ze zijn gezond en hebben een mooie groene kleur. In week 3 en week 4 hangen de Q4W-Gen.2 LED-lampen op een afstand van 60 cm tot de top van de planten. Ze zijn nu gedimd op 80% met de Sunrise Fade functie uitgeschakeld. Alle planten groeien als kool en worden mooi bushy met veel zijtakken. Tot nu toe werken de SANlight LED-lampen uitstekend!

Bio Bertje

(advertenties)