(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Only in America, zeggen ze wel eens. En dat blijkt weer eens haarfijn uit dit vreemde relaas in Michigan. In die Amerikaanse staat met legale wiet zijn ruim drieduizend voorgedraaide joints uit de handel genomen, nadat een werknemer aan één van die jonko’s had gelikt tijdens de productie!

Controle op cannabisproducten

Recreatieve wiet wordt sinds 1 december vorig jaar verkocht in de staat Michigan, nadat de kiezers daar in 2018 hun zegen aan gaven. Eén van de grote voordelen van legalisering (regulering) is dat er kwaliteitscontrole kan plaatsvinden op de cannabisproducten. En dat er dus ook hard ingegrepen kan worden als er bijvoorbeeld vervuiling wordt aangetroffen in de wiet. Of als een brutaal personeelslid in de cannabisbranche aan een joint likt, dat kan ook…

Een heel duur likje

Enter de Michigan’s Marijuana Regulatory Agency (MRA), ofwel de instantie die toeziet op de legale wietmarkt in de staat Michigan met zijn tien miljoen inwoners. Het bureau haalde eind vorige week de media nadat het 3.200 ‘pre-rolls’ (voorgedraaide joints) uit de handel nam en het producerende cannabisbedrijf een schorsing van 14 dagen oplegde.

En dat allemaal omdat er naar verluidt 1 werknemer is geweest die in de productiehal aan 1 van de pre-rolls had gelikt. Het levert ongehoorde krantenkop op als deze: ‘Marijuana recalled across Michigan after worker accused of licking joint in Bay City processing plant‘.

Bedenk goed waaraan je wel of niet likt… [foto: Jan Mika/Shutterstock]

METRC says ‘no’

Het spektakel speelde zich af bij een wietverwerkingsbedrijf in Bay City dat eigendom is van Dispo. De ‘recall’ betreft voorgedraaide joints en blunts (een blunt is een blad sigarentabak met wiet erin) die onder diverse namen worden verkocht in 15 medicinale en recreatieve dispensaries in Ann Arbor, Bay City, Detroit, Ferndale, Hazel Park, Lansing, Lapeer, Lowell, Negaunee, Quincy, River Rouge en Traverse City.

Op 31 juli identificeerden de regulatoren de ‘potentially impacted cannabis products’ en werd de hele handel op ‘administratieve pauze’ gezet. Dat gebeurt in METRC, het trackingsysteem dat alle verkopers waarschuwt als er iets aan de hand is wat niet door de beugel kan.

Desondanks zijn er nog wel diverse verkopen geweest van het teruggeroepen product, waarbij het dus de vraag is of de verkopende winkeliers bewust de waarschuwing hebben genegeerd. De staat heeft de mogelijkheid om dispensaries die producten verkopen die ‘on hold’ staan te bestraffen.

Geen achterdeurtjes (politiek)

En hoe gaat het dan verder in een gereguleerde cannabismarkt? Volgens de MRA werkten de eigenaren mee aan het verzoek om vrijwillig de productie te staken op de betreffende locatie. Ook belooft Dispo om ‘intern stappen te nemen om de zaak af te handelen’ en om ‘inactief te blijven totdat verdere instructies van de regulatoren volgen’. Kijk, zo kan het dus ook in plaats van al dat geklooi met achterdeuren!

Blijft wel de vraag hoe de MRA in godsnaam weet dat er iemand aan een joint likt in een wietfabriek? Welnu, in het ambtsbericht dat de schorsing van Dispo aankondigt staat slechts het volgende: ‘initiated its investigation based on information’.

De goede verstaander weet dan genoeg: hier is – al dan niet anoniem – geklikt…

[openingsbeeld: mihau_m/Shutterstock]
(advertenties)