(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Volledigheidshalve moeten we toegeven dat het sporenonderzoek an sich niet gefaald heeft in dit verhaal. De 24-jarige persoon uit Sappemeer die de rechtbank van Groningen dagvaardde, was namelijk wel degelijk de persoon die ook van het pakje Wickey framboos in de wietkwkerij in Slochteren heeft gedronken. Maar ja, dat maakt je natuurlijk nog geen wietkweker…

We moesten het nog eens nalezen want het verhaal lijkt wel een scène uit Crime Scene Investigation maar dan wel een hele slechte. Want waar de agenten uit CSI bijna altijd succes weten te boeken, gaat het bij het onderzoek in Slochteren een beetje mis.

Geen sneeuw op het dak

Het begon in ieder geval goed voor de politie, op die bewuste dag in januari 2019. Het had gesneeuwd en het pittoreske Slochteren zag er sprookjesachtig wit uit. Alle bomen, auto’s en daken waren bedekt met een dik pak sneeuw …behalve… het dak van één woning. “Daar moét haast wel een hennepkwekerij zitten”, zullen de agenten gedacht hebben. En dat bleek ook zo.

“Daar moét haast wel een hennepkwekerij zitten”, zullen de agenten gedacht hebben. En dat bleek ook zo

Maar liefst 300 planten werden er gevonden. De bewoner werd aangehouden en is later veroordeeld. Case closed… zou je denken maar nee hoor. De ijverige agenten vonden namelijk ook een pakje Wickey in de woning, en wel in de smaak framboos. “Degene die hieraan gedronken heeft, zal ook wel iets met de wietplanten van doen hebben”, zullen de agenten gedacht hebben. Maar dat bleek toch te vergezocht.

Het rietje van het drinkpakje werd in beslag genomen en opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut. Daar werd een DNA-profiel vastgesteld dat overeenkwam met het DNA van de verdachte. En die is dus toevallig genoeg ook de broer van de opgepakte bewoner van de woning in Slochteren. Volg je het nog?

“Een beetje onzin”

Nou, zo klaar als een klontje. De Wickey drinker kreeg een dagvaarding voor het exploiteren van de hennepkwekerij. Met als eis vrijspraak, want een rietje met DNA is natuurlijk geen bewijs. De verdachte gaf toe weleens bij zijn broer op bezoek te gaan maar van de wietplanten wist hij niets. Tja. En toen de politierechter hem vroeg wat hij allemaal van de beschuldigingen vond, zei hij: “Een beetje onzin.” En dat is wat ons betreft een waarheid als een koe, want wietplanten verbieden en kwekerijen opsporen is sowieso natuurlijk onzin.

Eind goed al goed dus, bij de rechtbank in Groningen. De politierechter sprak onze broer vrij en wees de ontnemingsvordering van 57.600 euro af, zoals de officier van justitie hem had verzocht. Een pakje drinken met wat DNA is immers nog geen bewijs.

[Openingsfoto: Matusciac Alexandru/Incredible_movements, Shutterstock (ter illustratie, niet de verdachte)]
(advertenties)