(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Institutioneel racisme in Amerika is diep verweven met het cannabisverbod zelf, dat rond 1930 ook puur uit racistische motieven in het leven werd geroepen. Ook nog vandaag de dag wordt het verbod vooral gebruikt tegen de zwarte bevolking, zo blijkt uit de jaarcijfers. Liefst 97%(!) van alle cannabis gerelateerde arrestaties in New York’s hoofdstad Albany is zwart, terwijl ze maar zo’n 30% van de bevolking vertegenwoordigen.

Het hoge aantal zwarte arrestanten is alleen te verklaren met racistisch profileren, of full blown racisme. Slechts zo’n 30% van de bevolking in Albany is namelijk zwart. Ook is de zwarte bevolking niet buitenproportioneel vaak met cannabis bezig. Uit een studie van de American Civil Liberties Union eerder dit jaar bleek namelijk dat donkere en blanke Amerikanen ongeveer even vaak cannabis gebruiken. Desondanks lopen zwarte Amerikanen vier keer zoveel risico om voor cannabis gearresteerd te worden.

In Albany, New York is ongeveer 54% van de mensen blank maar tussen juli 2019 en juni 2020 werden er slechts vier blanke mensen voor cannabis gearresteerd! De decriminalisering van cannabis in Albany, en de belofte van de politie om geen cannabisgebruikers meer te arresteren, lijkt dus alleen voor blanke inwoners te gelden.

Vergelijkbare cijfers door heel New York

De cijfers van de politie in Albany zijn schokkend, en staan niet op zichzelf. Vergelijkbare disproportionele cijfers zijn in de hele staat New York, en ook in New York City zelf te vinden. In Buffalo, waar zo’n 40% van de mensen zwart is, waren in 2017 ook al bijna 80% van de cannabis gerelateerde arrestaties tegen afro-Amerikanen. En in New York City vertegenwoordigden zwarte mensen en latino’s het afgelopen jaar maar liefst 94% van alle minor cannabis arrestaties.

Niet alleen in Albany maar in de hele staat New York wordt op grote schaal racistisch geprofileerd. Foto: Photo Spirit, Shutterstock

“Het kwam door corona…”

De cijfers uit de hoofdstad Albany zijn extra beschamend voor het politiekorps, want ze vertegenwoordigen ook nog een jaar waarin de politie een poging deed om minder racistisch te profileren. Vorig jaar werd er namelijk ook al een rapport uitgebracht met dergelijke cijfers. Politiechef Erick Hawkins beloofde erin te duiken en uit te zoeken hoe zijn departement dergelijke vooroordelen kan omdraaien.

Politiechef Hawkins probeerde de schuld echter ook op het coronavirus af te schuiven. Hij vertelde de pers dat zijn korps de beschikbare middelen en aandacht gebruikt had om de verspreiding van het virus te voorkomen. Zo makkelijk komt ie er echter niet vanaf want het racistisch profileren zal moeten stoppen. Zo niet, dan verliest het mogelijk staatsinvesteringen. Dat staat in een mandaad dat gouverneur Andrew Cuomo vorig jaar uitbracht voor politiekorpsen zoals dat van Albany.

[Openingsfoto: Dmytro Shkoda, Shutterstock]
(advertenties)