(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vanaf woensdag 30 september start KRO-NCRV op NPO2 met de zesdelige documentaireserie ‘Cannabis’. Over het gedoogbeleid en de zaak van Johan van Laarhoven. De serie belooft de zaak van van Laarhoven te laten zien zoals de Thaise autoriteiten die hadden moeten zien: in het licht van het Nederlandse gedoogbeleid. 

CNNBS vriend van de show Wernard Bruining zit ook in Cannabis.

De zaak van Johan van Laarhoven is niet louter een Thaise aangelegenheid, zoals de Nederlandse overheid het ziet. De coffeeshopondernemer wordt na een brief van het Nederlandse OM, waarin hij en zijn vrouw als verdachten in een drugszaak worden aangemerkt, in Thailand van zijn bed gelicht. In 2014 wordt hij vervolgens in Thailand tot een gevangenisstraf van 103 jaar veroordeeld, voor het witwassen van drugsgeld.

Dat van Laarhoven zijn ‘drugsgeld’ in Nederland met vier gedoogde coffeeshops heeft verdiend, doet er voor de Thaise autoriteiten niet toe. Zelfs niet nadat Johans advocaten de Thai in Nederland het gedoogbeleid uitleggen, en in de coffeeshops van Johan rondleiden.

Uiteindelijk kwam Johan na zes jaar in de Thaise gevangenis, op 16 januari 2020 terug naar Nederland, en werd zijn straf omgezet naar Nederlandse maatstaven. Zijn vrouw Tukta zit echter nog vast in Thailand. De uitlevering kwam tot stand door een rapport van de Nationale Ombudsman, druk van de Tweede Kamer en een bezoek van minister Grapperhaus van Justitie aan Thailand in augustus 2019.

De nieuwe zesdelige serie ‘Cannabis’ toont het verhaal van Johan  in het licht van het gedoogbeleid, en ontmaskert de mythe van Nederland als voorbeeldige rechtstaat.

‘Cannabis’

Hoewel de brief van het Nederlandse OM Johan er dus eigenlijk heeft ingeluisd, deed de Nederlandse overheid jarenlang niets om hem uit de ‘Hel van Bangkok’ te halen. De nieuwe documentaireserie belooft op meeslepende wijze te laten zien hoezeer het lot van Johan wel degelijk met het gedoogbeleid vervlochten is. De geschiedenis van het Nederlandse gedogen – de uitzondering in de opiumwet voor cannabis, uit 1976 – wordt gereconstrueerd met behulp van archiefmateriaal, interviews en acteurs.

Still uit ‘Cannabis’. Johans advocaten Gerard Spong en Sidney Smeets. Foto via KRO-NCRV

De serie laat zien hoe het Nederlandse gedoogbeleid is ontstaan, vanuit een tegengeluid op de harde drugsoorlog die een Amerikaanse president Nixon in de jaren ’70 voerde. Maar ook de frustratie van het OM, over vele mislukte rechtszaken tegen coffeeshop eigenaren, en hoe het kan dat een eens zo vooruitstrevend land, zo’n verbeten strijd met coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven is gaan voeren.

De serie Cannabis werd geregisseerd door Arjen Sinninghe Damsté en in samenwerking met KRO-NCRV geproduceerd door het bedrijf Topkapi Nonfiction, van producent Robert Oey. Het wordt vanaf 30 september wekelijks om 20:25 uur, uitgezonden op NPO2.

[Openingsfoto: still uit ‘Cannabis’, James Burton, via KRO-NCRV]
(advertenties)