(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

“We zien deze actie van de minister als een politieke actie, waar we niks van vinden.” Bizarre woorden, afkomstig van het Openbaar Ministerie als reactie op het bezoek dat justitieminister Grapperhaus vrijdag brengt aan Thailand om te overleggen over de terugkeer van Johan van Laarhoven. De oud-coffeeshophouder zit daar al vijf jaar onschuldig in de cel, mede door toedoen van datzelfde Nederlandse OM.

 

Climax in acht jaar durende procedure

Eerst maar eens dat Openbaar Ministerie, dat naar verluidt allerminst happy is met de poging van Grapperhaus – formeel hun hoogste baas – om te proberen of de Thai geneigd zijn Johan uit leveren, zodat hij in eigen land zijn straf kan uitzitten. Zoals jullie wel weten inmiddels is de Brabander in Thailand tot 20 jaar effectieve celstraf veroordeeld wegens ‘witwassen van drugsgeld’. Ook zijn vrouw Tukta zit in de bak en wel voor 12 jaar, ondanks dat zij geen enkele bemoeienis heeft gehad met de zaken van haar man, laat staan die in Nederland voor 2011.

Johan van Laarhoven in de gevangenis van Bangkok, waar hij nu al ruim 5 jaar zit…

Dat hij dat geld hier volstrekt legaal heeft verdien met zijn 4 coffeeshops in Tilburg en Den Bosch doet er voor de Thai niet toe, ze zijn daar allergisch voor de combinatie buitenlander en drugs. Johan (58) is er mede door een brief van het OM ingeluisd, want dat stuurde een verzoek om rechtshulp naar Bangkok waarin Johan en zijn vrouw simpelweg als verdachten in een drugszaak werden aangemerkt. Dat de Thai op tilt zouden springen en zelf in actie zouden komen was volgens het OM ‘niet te voorzien’. De Nationale Ombudsman denkt daar echter anders over en daarom verstrekt minister Grapperhaus dus vrijdag naar Thailand om met zijn collega te spreken over een uitlevering.

OM: minister bemoeit zich met onze zaak

Het OM vindt echter dat de minister zich hiermee bemoeit met een lopende rechtszaak, want het schijnt dat er tussen de Van Laarhovens – naast Johan wordt ook zijn broer Frans verdacht van witwassen in de Nederlandse strafzaak – en het OM onderhandeld wordt over een schikking. Daarbij wordt een bedrag genoemd van 20 miljoen euro, precies datgene wat de broers zouden hebben verdiend met ‘fraude’ aldus het OM. Als Johan onverhoopt weer in Nederland zou zijn, is daarmee de prikkel om te schikken verdwenen, zo vrezen ze.

Liever zien ze hem daarom nóg langer wegrotten in een overvolle cel met tientallen gevangenen en heel veel ongedierte. Bovendien kán Johan helemaal niet worden teruggestuurd naar zijn geboorteland beweert het OM, dat zelf ook in Thailand is geweest voor overleg eind vorig jaar. Dat zou komen omdat de cassatie van de zaak in Bangkok nog loopt en omdat het misdrijf waarvoor hij hier zou worden aangepakt ‘niet zwaar genoeg is’. Bij terugkomst zou Johan dan immers direct op vrije voeten komen, omdat hij al vijf jaar heeft gezeten… en dat is  idioot veel voor zoiets als witwassen, mócht dat natuurlijk al bewezen kunnen worden.

De minister gaat zoals beloofd naar Thailand, maar hij bemoeit zich niet met de rechtsgang daar en in Nederland… [foto: Nancy Beijersbergen/Shutterstock]

Verbijstering troef in zaak Van Laarhoven

Het is verbijsterend dat een wél bewezen fout handelend OM zich zo harteloos durft op te stellen. Elke menselijkheid ontbreekt daar, zoveel is wel weer duidelijk. Barbertje MOET hangen. Maar verbijstering loopt helaas sowieso als een rode draad door de zaak Van Laarhoven. Al sinds 2011 probeert justitie The Grass Company aan te pakken, maar ondanks vele invallen, arrestaties en al die jaren speuren is het nog steeds niet tot een rechtszaak gekomen.

Ondanks dat het OM niet blij is met de reis van de minister en naar het schijnt ook de landsadvocaat die trip heeft afgeraden, gaat Grapperhaus toch. De redenen daarvoor zijn divers. Enerzijds zegt de bewindsman geraakt te zijn door een persoonlijke brief van Johan, waarin die de schrijnende omstandigheden schetst waarin hij al dik vijf jaar gevangen zit. Anderzijds moet de minster wel, na de harde kritiek van de Nationale Ombudsman en de daaropvolgende eis van een Kamermeerderheid dat hij alles moet proberen om de Nederlander weg te krijgen uit Bangkok.

Gemotiveerde minister

Broer Frans van Laarhoven noemt het aanstaande bezoek van Grapperhaus het beste nieuws dat hij in 5 jaar heeft gekregen. De minister zelf was voor de camera’s van het NOS Journaal vooral heel formeel en politiek-staatsrechtelijk correct. Hij gaat ‘absoluut niet de rechtsgang belemmeren’, zo benadrukt ie vooral.

Of de Thai onder de indruk zullen zijn van zijn bezoek? “Dat is aan hen en niet aan mij om te beoordelen”, glimlacht Grapperhaus, die zegt dat hij er wel “gemotiveerd” naartoe gaat. “Maar met de toevoeging dat ik noch in de rechtsgang daar, noch in de rechtsgang hier wil treden.”

Eindelijk een beetje Justice for Johan? Afwachten maar of er nu eindelijk een einde komt aan de al 5 jaar durende lijdensweg van Johan en Tukta. En vooral ook hopen dat het niet blijft bij een formeel kopje ministeriële thee…

UPDATE: Inmiddels heeft het gesprek in Bangkok plaatsgevonden. Minister Grappehaus noemt het ‘bemoedigend’ en verklaart dat de Nederlandse en Thaise autoriteiten ‘samen naar een oplossing gaan zoeken’.

(advertenties)