(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een nieuw en bijzonder hoofdstuk in de slepende rechtszaak tegen voormalig TGC-coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Die wordt in Thailand berecht voor iets wat hij in Nederland gedaan zou hebben en kwijnt al 1 jaar weg in de gevangenis. Omdat de Thai geen benul hebben van ons gedoogbeleid laten zijn advocaten hen hier kennismaken met het gedoogbeleid!

Je kan er inmiddels wel een boek over volschrijven en een film zit ook zeker en vast in de pijplijn: de zaak Van Laarhoven. Heel in het kort samengevat: de Nederlandse justitie verdenkt hem van ‘overtreding van de Opiumwet” (lees; witwassen) en zette de Thaise justitie aan om hem te vervolgen. In Thailand dus, waar Johan al jarenlang woont nadat hij met pensioen ging. De rol van onze ambtenaren is zeer dubieus, ook omdat ze tegen hun Thaise collega’s niets hebben verteld over het specifieke gedoogbeleid in Nederland, ofwel dat het dus goed mogelijk is om wel volstrekt legaal ‘drugs’ te verkopen!

Thaise delegatie op bezoek

De Thai gaan onder meer op bezoek bij de TGC-coffeeshops in Tilburg en Den Bosch

De Thai gaan onder meer op bezoek bij de TGC-coffeeshops in Tilburg en Den Bosch

De rechtszaak loopt inmiddels, maar omdat de Thai geen jota begrijpen van ons gedoogbeleid (wie wel, zouden we willen zeggen) loopt een Thaise delegatie vandaag – vrijdag 21 augustus – door Nederland in gezelschap van Van Laarhovens advocaten. Daarmee hoopt de bekende strafpleiter Gerard Spong zijn Thaise collega’s ervan te overtuigen dat Johan niets verkeerds gedaan heeft in de ogen van de Nederlandse wet. Een van de Thai moet in september getuigen in de lopende rechtszaak tegen de ex-coffeeshophouder.

Rondje gedoogbeleid in Nederland

Wat staat er zoal op het programma voor de Thaise delegatie tijdens dit rondje gedoogbeleid? Om te beginnen neemt Spong ze mee naar de coffeeshops van The Grass Company in Tilburg en Den Bosch. De vier shops dus die de hoofdverdachte ooit heeft opgericht. Daarnaast gaan ze naar een rechtszaak bij de Raad van State – de hoogste bestuursrechter in Nederland – die met een coffeeshop te maken heeft. Ook gaan ze in gesprek met D66 Kamerlid Magda Berndsen, zoals bekend een groot voorstander van legalisering van softdrugs en kenner van ons drugsbeleid bij uitstek (o.a. omdat ze 10 jaar lang korpschef bij de politie was). Tot slot wordt in Amsterdam een kijkje genomen in het Hash en Marihuana Museum op de Wallen, waar uiteraard ook veel aandacht is voor de geschiedenis van het oh zo bijzondere Nederlandse gedoogbeleid.

Nog 1 rechtszitting

Johan van Laarhoven en (zijn eveneens gevangen) vrouw in Thailand

Johan van Laarhoven en (zijn eveneens gevangen) vrouw in Thailand

Laten we hopen dat het werkbezoek van de Thai het gewenste effect heeft. In september is de laatste zitting van de rechtszaak tegen Johan van Laarhoven namelijk, en de uitspraak volgt naar verwachting in december. Indien de Thai snappen dat je legaal geld kan verdienen met de verkoop van wiet (en dat dus helemaal niet per se witwassen van drugsgeld hoeft te zijn) zal het oordeel over de handelswijze van de voormalige coffeeshophouder best eens een stuk gunstiger kunnen uitpakken…

Het dossier Johan van Laarhoven

RollingStoned heeft al veel meer over deze zaak geschreven. Wil je nog eens nalezen en kijken welk vuil spel er hier door onze overheid gespeeld wordt, dan kan dat hier:

(advertentie)