(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

We mogen het eigenlijk niet zeggen, maar stoned deelnemen aan het verkeer is niet zo riskant als beschonken achter het stuur kruipen. Als het echter op de pakkans aankomt dan weten we nog niet zo zeker wanneer je het meeste risico loopt. Een blaastest is er inderdaad niet voor cannabis, maar vrijwillig een blowtest uitvoeren is misschien ook niet zo slim.

Drie jaar geleden is het alweer, toen de voor cannabisliefhebbers zo beruchte speekseltest werd ingevoerd. Berucht omdat cannabis veel langer in het speeksel te meten is, dan de werking ervan duurt. Je kunt daardoor dus bijvoorbeeld op maandag een rijontzegging krijgen voor een jointje die je op vrijdagavond gerookt hebt. Voor de 40-jarige hoofdpersoon uit dit verhaal was dat eigenlijk niet nodig, want hij voerde al zijn eigen vrijwillige blowtest uit…

Blowtest?

Kijk, als je een beetje stoned bent dan kun je in de meeste gevallen nog best autorijden. Je mag het niet doen en we keuren het af(!) maar het kan wel. Cannabis alleen beïnvloed het rijgedrag namelijk vooral ten goede; diverse onderzoeken wezen uit dat mensen onder invloed van wiet juist voorzichtiger gaan rijden. Dit in tegenstelling tot alcohol, waarvan automobilisten juist roekelozer worden.

Maar goed, dat even terzijde, van wiet ga je dus voorzichtiger rijden en een blaastest bestaat niet. En de speekseltest die er sinds drie jaar dus wel is, wordt niet te pas en te onpas gebruikt. Een lage pakkans dus, zou je zeggen. Maar dan moet je dus niet met een joint in je mondhoek achter het stuur kruipen. Want ja, dat is een blowtest waar de verkeerspolitie alleen maar naar hoeft te kijken, om je op heterdaad te betrappen.

Op maandagochtend 3 augustus zagen agenten in Vlissingen een man met een joint in zijn mond achter het stuur kruipen. Net toen hij van de Irislaan wilde wegrijden hielden de agenten hem tegen. Hij was er letterlijk gloeiend bij, want de joint lag nog brandend in de asbak. Uiteraard ontbrak ook de gebruikelijke hennepgeur niet.

 Als je gaat rijden, haal dan eerst die joint even uit je mond!  Kruip niet stoned achter het stuur. Foto: Mitch M, Shutterstock

Mogelijk definitief rijverbod

De joint van de Terneuzenaar hing dus doodleuk uit zijn mondhoek, en dat in het altijd gezellige Vlissingen. Minder gezellig is het voor de man echter, dat hij de kosten voor de bloedtest (zo’n 600 tot 1200 euro) zelf moet ophoesten, en zijn rijbewijs misschien wel voor altijd kwijt is!

In eerste instantie kreeg de beste cannabisliefhebber alleen een rijontzegging van 24 uur. Zijn speekseltest sloeg uit voor THC en amfetamine en hij moet zelf opdraaien voor de kosten van het bloedonderzoek dat daarop volgde. Maar het balletje rolde verder de verkeerde kant op…
…bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heerst namelijk het vermoeden dat de beste man helemaal niet meer over de benodigde rijvaardigheid en/of lichamelijke/geestelijke geschiktheid beschikt, om aan het verkeer te kunnen deelnemen. En laat het CBR nou net de instantie zijn die moet bepalen of de beste man nog veilig de weg op kan…

Dus: ga niet stoned achter het stuur zitten want daarmee breng je andere deelnemers aan het verkeer ernstig in gevaar!  En áls je het doet, vergeet dan ook niet om eerst je joint uit je mond te halen! 

[Openingsfoto: AP Group of Photographers, Shutterstock]
(advertenties)