(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Donderdag 16 januari is de dag dat de nachtmerrie van Johan van Laarhoven (deels) ten einde komt, nu hij vanuit de gevangenis in Thailand op weg is naar Nederland. De voormalige coffeeshophouder heeft ruim 5,5 jaar vastgezeten in Bangkok op beschuldiging van witwassen – na een vals opzetje van de Nederlandse justitie. Het restant van de Thaise veroordeling van meer dan 100 jaar cel moet de Brabander hier nog uitzitten, maar gelukkig wel naar Nederlandse maatstaven: nog zo’n 5 jaar maximaal. Maar wellicht zelfs minder…

Thailand levert Van Laarhoven eindelijk uit aan Nederland

Sinds 23 juli 2014 zat de oud-eigenaar van de 4 coffeeshops van The Gras Company in Tilburg en Den Bosch vast in de gevangenis in Bangkok, onder erbarmelijke omstandigheden met tientallen gevangenen op enkele vierkante meters. Ook zijn vrouw Tukta, die van niets afwist, zit sinds die datum vast. Zij zit nog steeds gevangen en is dus niet door de Thai op het vliegtuig naar Nederland gezet.

De langverwachte terugkomst van Van Laarhoven is mogelijk gemaakt door een rapport van de Nationale Ombudsman, druk van de Tweede Kamer en een bezoek van minister Grapperhaus van Justitie aan Thailand in augustus vorig jaar. De minister liet daarna doorschemeren dat er snel naar een oplossing zou worden gezocht. Die oplossing is een half jaar later dan eindelijk gevonden blijkbaar.

Geheime operatie van negen maanden

Geert-Jan Knoops, de advocaat van de voormalige coffeeshop-ondernemer, zegt tegen RTL Nieuws dat het overbrengingsproces al in het voorjaar van 2019 startte. “We hadden dagelijks contact met Thailand en Grapperhaus’ ministerie. Het was een gedetailleerde en gevoelige, bijna militaire, operatie, want alles moest in het geheim gebeuren. Er waren nogal wat obstakels te nemen”, aldus Knoops. De verdediging van Van Laarhoven belegt donderdagavond een persconferentie.

LEES OOK:  Wrang jubileum: Johan van Laarhoven 5 jaar in Thaise cel

Op de nieuwssite van de NOS lezen we dat Van Laarhoven na aankomst wellicht niet direct naar de gevangenis wordt vervoerd. Dat is wel wat minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer meldt. Maar Van Laarhovens kamp denkt er iets anders over. “Na vijf jaar gevangenschap in mensonterende omstandigheden is Van Laarhoven ernstig ziek en verzwakt”, schrijft zijn advocaat in een persbericht. “Hij moet daarom direct voor behandeling naar het ziekenhuis.”

Later verklaarden de advocaten van Van Laarhoven ook nog dat ze de Nederlandse staat gaan aanklagen en aansprakelijk gaan stellen voor alle ellende en schade die door toedoen van de overheid is veroorzaakt.

Johan van Laarhoven komt eindelijk naar Nederland, maar zijn vrouw Tukta zit nog steeds vast in de gevangenis van Bangkok…

Celstraf van 100 jaar omgezet naar Nederlandse maatstaven

Hoe dan ook, na ruim 5 jaar Thaise horror is het moment nabij dat familie en vrienden Johan weer in de armen kunnen sluiten. Mogelijk gemaakt dankzij de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen (WOTS). De Brabander moet dan de rest van zijn straf – naar onze maatstaven dan – hier uitzitten.

‘Van Laarhoven werd in Thailand veroordeeld tot meer dan 100 jaar cel voor witwassen, waarvan hij er 20 moest uitzitten. Het hof in Arnhem oordeelde in november dat bij uitlevering de straf omgezet moet worden naar het Nederlandse maximum: 10 jaar en 8 maanden. Daar gaat zijn tijd in de Thaise cel nog vanaf’, weet de NOS. Als wij dat snel even doorrekenen komt het neer op nog iets meer dan 5 jaar cel voor Johan van Laarhoven. En als hij ook in aanmerking komt voor vrijlating na 2/3 van de straf (van in totaal 10 jaar + 8 maanden) te hebben uitgezeten, kan hij al over twee jaar echt volledig vrij man zijn.

Maar dat is het maximum. Gezien de ellendige gang van zaken moet er wel iets te regelen zijn voor de verdediging. Ook de minister van justitie zinspeelt daar al enigszins op. Bij het bepalen van de overgebleven straf wordt ook rekening gehouden met ‘de Nederlandse wet- en regelgeving rondom detentie en voorwaardelijke invrijheidstelling’, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Van Laarhovens vrouw Tukta zit nog vast in Bangkok

En Tukta, de vrouw van Johan van Laarhoven dan, die zit al helemaal onschuldig jarenlang vast. “Ook zij is slachtoffer van het Nederlandse Openbaar Ministerie”, zegt Van Laarhovens broer Frans (die ook beschuldigd wordt door justitie van dezelfde witwaszaak als zijn broer). “Grapperhaus heeft toegezegd zich ook voor haar in te zetten, dus we hopen dat ook zij snel naar Nederland komt.”

De minister van justitie bevestigt dit maar kan nog geen toezeggingen doen voor Tukta. Simpelweg omdat zij niet de Nederlandse maar de Thaise nationaliteit heeft. En dan is een soortgelijke deal als van haar echtgenoot niet mogelijk. “Nederland blijft zich waar passend en mogelijk inzetten voor haar situatie in Thailand”, belooft Grapperhaus wel.

Nou ja, sowieso is 16 januari 2020 een mooie en positieve dag in het drama ‘Van Laarhoven’. Maar dat drama wordt dus wel nog vervolgd, zoveel is zeker…

(advertenties)