(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Purple haze. Maar dan in de lucht, boven het plaatsje Snowflake in de Amerikaanse staat Arizona. Toch heeft de paarse ochtendlucht alles te maken met wiet. Het spektakel werd namelijk veroorzaakt door de honderden kweeklampen van Copperstate Farms – waar ze mediwiet maken – in combinatie met het plaatselijke weer van dat moment…

Sneeuw, mist en wolken in Snowflake

Cara Smith woont op ongeveer drie kilometer van de wietkas van Copperstate Farms in Snowflake. En dat niet alleen, ze werkt ook bij de grootste medicinale cannabisproducent van de staat Arizona!

Afgelopen vrijdag om half zeven in de – mistige – ochtend zag ze haar werkgever echter zoals ze ‘m nog nooit heeft gezien: als een sciencefiction-achtige paarse gloed. En nee, Cara had nog niet gesnoept van de Purple Haze van haar werkgever!

Omdat ze zo dichtbij de wietkas woont kan ze altijd wel het schijnsel van kweeklampen zien als die aan staan. “De paarse lichten zijn er altijd maar ze verlichten nooit de lucht zoals nu”, vertelt ze tegen tv-zender CNN die ook bericht over het fenomeen in Arizona. Het had die morgen gesneeuwd en het was nog steeds erg mistig en bewolkt in Snowflake, Navajo County, niet ver verwijderd van het Petrified Forest National Park.

Paars gaat viral via social media

De bijzondere foto die Cara op dat moment maakte van de paarse lucht zette ze op Facebook. Hij werd al snel opgepikt door ambtenaren van de gemeente Navajo en daarna ging het sneeuwballetje als vanzelf rollen…

Hoewel sommige zeurkousen uiteraard direct begonnen te kwekken over ‘lichtvervuiling’, vonden de meeste mensen het toch gewoon wat het is: prachtig! Maar hoe kwam dit semi-natuurverschijnsel nou tot stand daar in de ochtendhemel van Snowflake?

 

Bijzondere omstandigheden veroorzaken weerfenomeen

Copperstate Farms kweekt er dus wiet in een kassencomplex van 16 hectare groot, zeg maar zo’n 30 voetbalvelden. Er groeien en bloeien liefst 70 strains, met nog eens 40 soorten in ontwikkeling. Dat kweken doen ze sinds 2017 onder meer met behulp van een combinatie van rood en blauw licht – dat helpt om de planten te laten groeien, aldus een voorlichter van het bedrijf tegen CNN.

Dat licht ziet er van een afstandje uit als paars, alhoewel nooit zoals op de foto van Cara. Op deze specifieke vrijdagochtend reflecteerden waterdruppels in de laaghangende mistwolken echter dat paarse kweeklampenlicht en dat zorgde ervoor dat het zich verspreidde door de lucht…

(advertenties)