(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De inwoners van Nieuw-Zeeland kiezen op 19 september niet alleen een nieuw parlement, maar mogen ook ‘ja’ of ‘nee’ aankruisen t.a.v. de legalisering van recreatieve wiet. Lange tijd zag het er naar uit dat het voorstel het niet zou gaan halen, maar de laatste peilingen en online analyses wijzen toch op een spannende nek-aan-nek-race en wellicht een positief eindresultaat!

Kiezers bepalen de status van cannabis

Onder de vrolijk stemmende kop ‘SOCIAL LISTENING: POSITIVE SENTIMENT DOMINANT AHEAD OF NEW ZEALAND REFERENDUM‘, brengt het gerenommeerde Britse onderzoeksbureau Prohibition Partners het nieuws dat het wellicht toch gaat lukken met die legale wiet in Nieuw-Zeeland. Dat optimisme baseren de onderzoekers op het feit dat de ‘online discussie hoofdzakelijk gunstig gestemd is ten aanzien van cannabis legalisering’.

Met andere woorden: het referendum over een maand wordt superspannend!

Nek-aan-nek-race in Nieuw-Zeeland

Ook uit een recente vergelijking van alle opiniepeilingen blijkt dat het toch nog een nek-aan-nek-race wordt tussen wietliefhebbers en onze eerbiedwaardige tegenstanders ofwel de wiethaters. Kijk zelf maar naar hoe spannend het momenteel is in Nieuw-Zeeland:

Prohibition Partners meet echter ook de average passion score, een ‘metrische meting van de intensiteit van sentimenten in online discussies’ rondom het onderwerp van cannabis legalisering. Volgens de Britse researchers is er een duidelijk verband tussen het online enthousiasme voor legale wiet en het dalende aantal mensen in opiniepeilingen dat zegt dat ze nog niet gekozen hebben voor of tegen legale cannabis in hun land.

‘We zien een toegenomen politieke polarisatie en een intensivering van campagnes en steunbetuigingen, die variëren van Snoop Dogg tot voormalig minister-president Helen Clark’, stelt Prohibition Partners.

Sentiment op sociale media stemt gunstig

Mocht de legalisering doorgaan, dan mag elke volwassen inwoner (vanaf 20 jaar) iedere dag maximaal 14 gram wiet kopen en ook mogen er per huishouden 4 wietplanten gekweekt worden.

LEES OOK:  Het definitieve plan voor legale wiet in Nieuw-Zeeland

Uit de online analyse (zie de graphic hierboven) blijkt dat mannen dominant zijn in de discussie over het aanstaande referendum met 69% van de sociale media posts. Maar vrouwen laten een ‘hoger positief sentiment’ zien met 62% tegenover 51% van de mannen die voor legale wiet is.

Dat laatste feit blijkt ook weer uit een recente opiniepeiling, waarin 59% van de vrouwen voorstander van legalisering blijkt, tegenover 51% van de mannen. Opmerkelijk is ook dat liefst 72% van de oorspronkelijke inwoners van het land – de Maori – voor legale funwiet is!

Hoe dan ook wordt het spannend op 19 september. Wordt Nieuw-Zeeland na Uruguay en Canada het derde land op aarde met legale wiet en het eerste land ter wereld waar de kiezers dat bepalen? We gaan het zien…

[openingsbeeld:  Digishire/Shutterstock]
(advertenties)