(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In tegenstelling tot pak ‘m beet Nederlanders en Belgen mogen de 5 miljoen Nieuw-Zeelanders wél zelf beslissen of cannabis gelegaliseerd wordt. Tijdens de algemene verkiezingen op zaterdag 19 september hoeven ze slechts ja of nee aan te vinken op het stembiljet. Het definitieve wetsvoorstel voor hoe een gereguleerde wietmarkt eruitziet is nu bekendgemaakt door de regering.

Legalisering zonder edibles

De vreemdste kronkel die wij konden vinden in het op 1 mei vrijgegeven document van de overheid in Nieuw-Zeeland is het verbod op zogeheten ‘novelty products’. Daarmee worden bijvoorbeeld gummy bears met THC erin bedoeld, maar ook drankjes met cannabinoïden erin. Beetje raar om juist die uit te zonderen van legalisering, maar ze zullen er vast een reden voor hebben kunnen verzinnen daarginds.

Sowieso zijn edibles niet direct legaal als het volk in september ja zegt tegen legalisering. Want net als bij de aanpak van het coronavirus wordt die gefaseerd uitgerold in Nieuw-Zeeland. Alleen verse of gedroogde cannabis – inclusief zaden en planten – worden onmiddellijk legaal voor productie en verkoop.

Een nieuw op te richten Cannabis Regulatory Authority kan later besluiten dat edibles toegestaan worden, maar novelty products zijn en blijven taboe in kiwiland. De edibles die wel eventueel worden toegelaten, moeten aan specifieke eisen voldoen. Denk aan productie ervan in gescheiden ruimtes van de voedselproductie. En ze worden alsnog verboden als blijkt dat ze aantrekkingskracht uitoefenen op kinderen en jongeren!

Bescherming minderjarigen

Verder wil Nieuw-Zeeland keihard optreden tegen personen die wiet verkopen aan mensen jonger dan 20 jaar – de minimumleeftijd waarop je legaal cannabis mag gebruiken. Als je dat toch flikt verdwijn je 4 jaar in de gevangenis. Als je wiet verkoopt zonder de vereiste vergunning vlieg je trouwens ook voor 2 jaar achter de tralies. Andere misstappen zoals het overtreden van de licentievoorwaarden kennen hoge geldboetes.

Echter; wordt er iemand betrapt op wietbezit en is die persoon jonger dan 20 jaar, dan krijgt die voortaan een ‘health-based response’ in plaats van een strafblad. Denk daarbij aan een voorlichtingstraject. Of ze krijgen een kleine geldboete maar niet langer een strafrechtelijke veroordeling.

Strenge regels

Wat wij persoonlijk ook minder leuk vinden aan de legalisering in Nieuw-Zeeland is dat het gehalte aan THC gebonden is aan limieten. Helaas meldt het wetsvoorstel niet hoe hoog die limiet wordt. Wat we er wel over lezen: ‘Cannabis products would have to go through an approval process before being released to the market. Higher risk products would have to go through a stricter process.’

Uitstekend is natuurlijk wel dat er op elk legaal cannabisproduct een etiket komt met daarop de percentages CBD en THC. Verkopers van legale wiet mogen nooit kortingen en aanbiedingen doen, laat staan gratis weggeven. Ook het adverteren met legale cannabis is verboden. Beetje overdreven allemaal dat laatste, stel je voor dat ze dat ook zouden doen met drank… de wereld zou te klein zijn!

Wat wel weer hetzelfde is voor wat betreft cannabis en drank (en gokken) in Nieuw-Zeeland, is de belasting die erop geheven wordt. Een deel van de opbrengst wordt gebruikt voor ‘fondsen om schade door cannabis te verminderen’. Zucht.

Thuisteelt

Elke Nieuw-Zeelander van 20 jaar en ouder mag maximaal 14 gram cannabis per keer kopen in een licensed outlet. Of een equivalent van 14 gram gedroogde cannabis. En daarover hebben ze nagedacht hoor, check dit screenshotje maar uit het plan:

Prettig is wel dat ze in Nieuw-Zeeland de thuisteler niet vergeten (wat Nederlandse politici steevast doen, zelfs die van D66). Iedereen mag 2 wietplanten kweken, met een maximum van 4 wietplanten per huishouden.

[openingsbeeld: Anton Watman/Shutterstock, illustratie:  Digishire/Shutterstock]
(advertenties)