(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is een groep corona-slachtoffers waarover we weinig hebben gehoord: gevangenen. En dan bedoelen we niet dat ze het gevreesde virus onder de leden zouden hebben, maar dat ze niet meer kunnen blowen omdat er geen bezoek meer mag komen. In België weten ze daar wel wat op: er worden tennisballen over de muur gegooid of de cipier levert hoogstpersoonlijk een blok hasj af!

Tekort aan wiet in gevangenis door corona

Normaal gesproken blijft het binnen de gevangenismuren redelijk rustig door drugs. Met name cannabis natuurlijk, want van speed en coke ga je niet beter chillen of een tukkie doen. Maar door de coronacrisis ligt alles op zijn gat, dus ook de aanvoer van wiet en hasj naar de gevangenen door attente familieleden en bezoekers. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen behoefte is aan softdrugs in de bajes, integendeel wellicht.

Via de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws weten we nu in ieder geval hoe ze de schaarste aan cannabis bij de zuiderburen oplossen, want die bracht maandag het verhaal: ‘Creatief in coronatijden: tennisballen en cipier zorgen voor drugs in gevangenis‘.

Cipier loopt met halve ons hasj op zak

‘Voor het eerst in jaren worden er weer tennisballen en mandarijnen over de muur gegooid’, lezen we. En dat geeft moed, want niet alleen kiezen de gevangenen daar dus voor de juiste drugs om het allemaal vol te houden, ze laten dat ook vergezeld gaan van sportieve (tennisballen) of gezonde (mandarijnen) ambities!

Uiteraard is de krapte aan wiet en hasj achter de tralies ook een uitgelezen kans voor het personeel om hun karig loontje wat aan te vullen met ongeoorloofde dienstverlening aan de clientèle. Dat dacht en deed ook cipier G.N. uit Balen, die op de loonlijst van een gevangenis in Antwerpen staat. Maar afgelopen vrijdag werd de 54-jarige zelf in de boeien geslagen, nadat men hem tijdens het werk op heterdaad betrapte met een blok hasj van 50 gram op zak.

Door het coronavirus worden we allemaal nóg creatiever met wiet! [foto: Yarygin/Shutterstock]

Verkeerde afdeling

De bewaarder liep in het snotje toen hij tijdens etenstijd rondscharrelde op een afdeling waar ie niks te zoeken had. Nou vertrouwden zijn collega’s deze G.N. al niet helemaal, dus hij werd sowieso met enige argwaan gevolgd. Nadat hij bij een gevangene in de cel was geweest, bleek daar ineens dat blok hasj van een halve ons te liggen zo ontdekte de politie. ‘Zo’n grote hoeveelheid drugs geeft aan dat de gedetineerde waarschijnlijk  drugs doorverkocht aan andere gevangenen’, weet de krant.

De betrapte cipier ontkent zelf de feiten, maar zijn collega’s zijn maar wat blij dat de rotte appel niet langer in de bewaardersmand zit maar in de gevangenis van Mechelen. ‘De cipier in kwestie heeft grote risico’s genomen en dat breekt hem nu zuur op. Hij riskeert niet enkel een gevangenisstraf maar ook ontslag van ambtswege. En dat enkele jaren voor zijn pensioen’, lezen we in Het Laatste Nieuws.

Tennisballen en mandarijnen vol cannabis

In België is bezoek voor gevangenen sinds 18 maart verboden vanwege corona (net als in Nederland). Vrienden en/of familieleden kunnen de stash van hun geliefden dus niet meer aanvullen door shit te smokkelen in bh, mond, aars of tas. En dus wordt iedereen noodgedwongen creatief.

Op de parkeerplaats van de gevangenis waar onze corrupte cipier werkt bijvoorbeeld, werden eerder al twee kerels uit Luik betrapt toen ze tennisballen gevuld met cannabis over de gevangenismuur wilden werpen. Bovendien raakten deze gasten ook nog eens 12.000 euro kwijt die zomaar contant in hun auto lag.

Het Laatste Nieuws: ‘Het SRT-team van de politie betrapte ook twee dertigers die op de parking rondliepen met een voorraad hasj, cash geld en een zak mandarijnen. Ook hun wagen werd doorzocht. Omdat er een sterk vermoeden was dat de mannen de drugs via de mandarijnen over de gevangenismuur wilden gooien, werden ze allebei gearresteerd. Eén van de twee had als kers op de taart een bevel tot gevangenneming openstaan.’

[openingsbeeld: Lemalisa/Shutterstock]
(advertenties)