(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabisgoeroe Soma is verantwoordelijk voor een paar van de heerlijkste wereldberoemde wietsoorten waaronder New York City Diesel en Lavender. Bij het selectieproces daarvoor is geur een belangrijke, zo niet de belangrijkste factor en dat is niet geheel toevallig. Wereldwijd wordt namelijk steeds vaker het medicinale effect van deze aromatische stoffen aangetoond.

Zelfs na een 50-jarige cannabiscarrière leer ik nog bijna dagelijks nieuwe dingen. De magische wietplant heeft de mensheid zo ontzettend veel geneeskrachtige eigenschapen te bieden. In dit artikel zal ik jullie vertellen over de geneeskrachtige rol van terpenen die door wetenschappers en onderzoekers in cannabis zijn aangetroffen.

Terpenen

Terpenen zijn aromatische stoffen in sterk geurende planten en bomen zoals citrusbomen, rozemarijn, lavendel, cacao en helemaal in cannabis. Cannabis bevat namelijk een uitzonderlijke hoeveelheid verschillende terpenen, verreweg het meest van alle plantensoorten! Planten gebruiken de indringende geur van terpenen om zich te beschermen tegen schadelijke schimmels en hongerige herbivoren.

SoPurple, een van Soma’s nieuwe wietsoorten.

De meeste geneeskrachtige planten en kruiden zoals citroen en rozemarijn bevatten slechts een of twee soorten terpenen. Citroen, en dan vooral citroenschil bevat bijvoorbeeld bijzonder veel van het monoterpeen limoneen, dat net als cannabis een antikanker effect blijkt te hebben. Er zijn gevallen waarbij limoneen bepaalde vormen van kanker met 50% heeft weten te reduceren.

Terpenen zijn een belangrijk onderdeel bij het zogenaamde entourage-effect van cannabis-therapie. Dat is een versterkte medicinale werking door de manier waarop terpenen en cannabinoïden samenwerken en elkaars werking beïnvloeden en versterken in de behandeling van specifieke ziektes en aandoeningen.

Niet alleen cannabistoppen, maar ook de bladeren bevatten geurige geneeskrachtige terpenen.

Endocannabinoïde-systeem

Een belangrijke eigenschap van terpenen hierbij, is dat ze het endocannabinoïde-systeem versterken. Het endocannabinoïde-systeem is een wetenschappelijk gedocumenteerd systeem in ons lichaam, vergelijkbaar met ons zenuwstelsel of de spijsvertering. Het endocannabinoïde-systeem bestaat uit een groep speciale receptoren die reageren op lichaamseigen cannabinoïden maar dus ook op plantaardige cannabinoïden uit cannabis. Het is betrokken bij verschillende psychologische processen zoals de eetlust, de manier waarop we pijn ervaren, onze stemming, ons geheugen en natuurlijk de psychoactieve effecten van THC. Het brengt balans in ons lichaam en is gerelateerd aan de motivatie van mensen en dieren, denk daarbij maar aan de ‘runners-high’ dat mensen motiveert te sporten met een beloning van een natuurlijk geluksgevoel – het is een van de vele effecten van het endocannabinoïde-systeem.

Er zijn meer dan 200 verschillende soorten terpenen in verschillende cannabissoorten gevonden. Deze werken allemaal samen met meer dan 400 bekende stoffen die in cannabis gevonden zijn. Ik benoem een aantal belangrijke terpenen uit cannabis en hun belangrijkste geneeskrachtige eigenschappen.

  • Limoneen: antikanker, stemmingsverbeteraar
  • Pineen: antitumor, verbeteren van het geheugen
  • Caryofylleen: antitumor, antikanker, gaat hart-en vaatziekten tegen
  • Myrceen: brengt rust, wekt slaap op, antioxidant
  • Linalool: gaat angsten tegen, verdooft

Dit zijn slechts vijf belangrijke terpenen uit cannabis, maar ik zal een link plaatsen aan het eind van dit artikel naar een overzichtelijke kaart met nog meer aromatische terpenen en hun belangrijkste eigenschappen.

Terpenen geuren ’s nachts nóg sterker.

Terpenenprofielen

Als zadenmaker en ontwikkelaar van genetisch materiaal, ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in het bouquet aan geuren van verschillende cannabissoorten. Er zijn daarbij altijd bepaalde wietsoorten geweest die mij meer aantrokken dan anderen. Als ik nu terugdenk weet ik bijna zeker dat dat juist die soorten waren met het terpenenprofiel waar mijn lichaam behoefte aan had.

Limoneen

Terwijl ik gedurende de jaren zo mijn wietsoorten met anderen deelde en het effect en de smaak en de geur dat die wiet op hen had, zag, merkte ik duidelijk dat sommige terpenenprofielen goed tegen specifieke klachten werkten. Een voorbeeld hiervan is New York City Diesel en haar sterke geur van Rode Grapefruit. Dat aroma heeft de soort aan haar hoge limoneen-gehalte te danken. Het blijkt nu, dat limoneen behalve een antikanker ook een antidepressie effect heeft.

Toen ik deze eigenschap van New York City Diesel voor het eerst ontdekte, wist ik eerlijk gezegd helemaal niets van terpenen. Ik kende het hele woord niet eens, laat staan wat het betekende. Maar ik merkte het effect wel bij verschillende soorten cannabis, mijn neus is altijd mijn gids geweest bij het selecteren van wietsoorten.

Myrceen

Toen ik, en zo’n beetje iedereen in mijn omgeving, enthousiast werd over kush-soorten, wisten we nog niet dat dat vanwege de hoge concentratie aan myrceen was. Myrceen geeft je een zogenaamde couch lock, een gevoel van ontspanning waardoor je lekker wil blijven zitten waar je zit. Skunk-soorten bevatten ook veel Myrceen, en veel sativa dominante wietsoorten bevatten juist veel pineen.

Hoe meer vrijheid de heilige Cannabisplant wereldwijd krijgt, hoe meer onderzoek er naar de effecten ervan gedaan zal worden. Deze Magische plant zal ons laten zien waarom ze er voor de healing of the nations is, daar ben ik van overtuigd!

Keep It Green – Soma

Link: Kaart met terpenen en hun medicinale effecten.

(advertentie)