(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vanuit hartje Amsterdam wenst cannabisgoeroe Soma je een gelukkig oogstober! Niet alleen dat, maar hij beschrijft ook zijn beste tips en trucs die je bij het oogsten van je buitenwiet kunt toepassen. Haal je oogstschaar dus maar uit het spreekwoordelijke vet.

Oogstober

Oktober is oogstober, namelijk de maand waarin buitenwietplanten in de lage landen geoogst kunnen worden. Ik ken zoveel medicinale cannabisgebruikers, ik ben er zelf een van. Mijn eigen medicijn kweken, organisch en buiten in de natuur iets waar ik ontzettend veel voldoening van krijg. Ik zie datzelfde gevoel in de gezichten van anderen in de oogstmaand oktober.

De zomer van 2016 was met haar lange nazomer echt heerlijk, met veel zonnige dagen aan het strand en boottochten door de Amsterdamse kanalen. Ik heb mooie tomaten en lekkere rucola geoogst. Met uitbundig bloeiende passievruchten in zowat iedere straat begrijp je onmiddelijk waarom Amsterdam de bloemenhoofdstad van de wereld is.

Terpenen

Over bloemen gesproken; de bloemen van de cannabisplant bevatten zo’n beetje iedere helende geur en smaakstof die we kennen. Deze aromatische stoffen noemen we terpenen. De vele terpenen in cannabis verklaren waarom wiet naar allerlei andere vruchten en kruiden kan ruiken. Van een rijpe rode grapefruit tot bosbessen tot citroenen, kersen en ga zo maar door. De lijst van cannabis aroma’s is ontzettend lang en oktober is de maand waarin wietplanten je die geweldige aromatherapie bezorgen.

De vele terpenen in cannabis verklaren waarom wiet naar allerlei andere vruchten en kruiden kan ruiken

Wanneer je het geluk hebt een paar wietplanten op je balkon of in je tuin te hebben staan, raak ze dan maar eens aan en ruik aan je vingers. Die zullen erg plakkerig worden van de hars, het is niet lastig om te begrijpen dat het stuifmeel van mannelijke wietplanten er gemakkelijk op zal blijven kleven wanneer de wind het erop blaast.

Oogsten en drogen

Voordat je kunt oogsten moet je eerst bedenken waar je het heilige kruid te drogen gaat hangen. Ik zal je een paar suggesties geven. Eerst controleer ik de plant zodat ik zeker weet dat de toppen rijp genoeg zijn en vrij van schimmels als meeldauw. Dan knip ik de takken aan de onderkant onder een zijtak af. De zijtak maakt het gemakkelijk om de takken ondersteboven aan een klerenhanger aan op te hangen. Een voor een vul ik zoveel klerenhangers als ik nodig heb met takken wiet en hang ze op aan een balk in mijn huis.

img_7394

Wanneer je je toppen onder een zijtak afknipt, kun je ze daar gemakkelijk een ophangen.

Hier laat ik de takken drie tot vier dagen ondersteboven drogen. Vervolgens stop ik ze in kartonnen dozen om het droogproces langer te rekken. Ik laat het een dag of zeven in de dozen, maar controleer wel dagelijks of het niet te nat is. Hoe langzamer je wiet laat drogen hoe minder terpenen (aromatische stoffen) er verloren gaan. Na de eerste tien, elf dagen drogen knip ik de bladeren van de wiet af. Het is daarbij handig om twee verschillende scharen bij de hand te hebben. Een stevige, zware schaar voor de dikkere takken, en een scherp en puntig schaartje voor het fijnere knipwerk.

Vingerhasj

Terwijl ik aan het knippen ben worden mijn vingers steeds plakkeriger van de hars. Ze verzamelen steeds meer en meer tot je uiteindelijk de beste vingerhasj van je handen kunt afhalen. Ik stop tussendoor steeds even met knippen om het te verzamelen. Wanneer ik klaar ben met het knippen van de bladeren, doe ik de toppen voorzichtig in een luchtdichte plastic zak en laat ze daar een nachtje in ‘zweten’. Hierdoor zal het laatste beetje vocht dat binnenin de toppen zit, over de hele buds verspreiden en de top hydrateren. Wanneer je de wiet daarna weer uit de zak neemt zal ook dit vocht verdampen zodat je zeker weet dat je wiet droog genoeg is en later niet gaat schimmelen wanneer je het in potten stopt om te bewaren. Weckpotten en ziplock zakken zijn prima om je buitenwiet lang in te bewaren.

hashy-fingers

Tijdens het knippen verzamelt er iets wonderlijk lekkers op je vingers: vingerhasj!

finger-hash-ready-to-smoke

Vingerhasj is eerste kwaliteit hasj, je kunt meteen oproken.

Anti-meeldauw tip

Wanneer je na een zomer lang aan je planten gewerkt te hebben wil gaan oogsten, kan het gebeuren dat je de gevreesde meeldauw ziet. Een witte, poederige schimmel die je toppen bekruipt. Een oplossing tegen meeldauw die ik heb ontdekt is geconcentreerde waterstof peroxide. Dit verdun je in een plantenspuit met vernevelaar en spray je op alle aangetaste delen. Je zult zien dat de schimmel verdwijnt en de peroxide tast je toppen niet aan. Je kunt dit tot vlak voor de oogst gebruiken zonder dat er residuen van het waterstof peroxide op je toppen achterblijven.

img_7411

Gebruik waterstof peroxide en water om meeldauw mee te bestrijden.

Je eigen wiet kweken zorgt er vaak voor dat je ook andere planten gaat kweken, aangezien het je ogen opent en interesse aanwakkert voor het plantenrijk. Ik kan het iedereen aanraden! Keep it green,

Soma

(advertentie)