(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Cannabis, we kunnen er geen genoeg van binnen krijgen. Of toch wel? Zoals met al het goede, kun je het ook met wiet roken overdrijven. Echt. Hoeveel wiet precies teveel is verschilt natuurlijk van persoon tot persoon maar er zijn wel tekens aan de wand waaraan je kunt merken dat je je wietconsumptie ietwat overdrijft. 

Aan het einde van een dag even ontspannen met een jointje of een verdamper, daar is nog nooit iemand slechter van geworden, nee toch? Op zich niet, alleen wanneer je merkt dat je zonder wiet niet meer kunt slapen of ontspannen, en je het begrip ‘einde van een dag’ steevast oprekt naar halverwege de dag, ben je het waarschijnlijk wat aan het overdrijven. Wat zijn de tekens aan de wand die aangeven dat je teveel wiet rookt?

Oh ja, denk trouwens niet dat je meteen een enkele reis naar een afkickkliniek nodig hebt wanneer je een paar keer ja op deze checklist moet antwoorden. Een weekje stoppen of gewoon wat minder blowen volstaat ook, cannabis is niet lichamelijk verslavend dus dat zou geen enkel probleem moeten zijn.

▢ Word je niet meer high of stoned?

In tegenstelling tot veel andere roesmiddelen wordt je van meer wiet niet altijd higher. En dat is eigenlijk maar goed ook want anders zou je steeds meer wiet nodig hebben. Het paradoxale van de cannabishigh is dat je tolerantiegrens er aan de ene kant voor zorgt dat je niet meer zo stoned wordt wanneer je dagelijks veel rookt, maar tegelijkertijd juist minder zou moeten roken om weer ouderwets knetterstoned te worden. Wanneer je je na een joint niet veel anders voelt als ervoor wordt het waarschijnlijk tijd om even te stoppen. Een weekje niet blowen zal je goed doen.

▢ Laat je vriendschappen versloffen?

Laten we eerlijk zijn; wanneer we stoned of high zijn gaan we niet hetzelfde met onze medemensen om. Hoewel sommige vriendschappen juist floreren wanneer we een beetje wiet gerookt hebben, kan het andere ook verpesten. Sommige mensen vinden je gezelschap gewoon leuker wanneer je niet stoned bent, omdat ze je zo kennen, of je gewoon nuchter wat beter naar hun luistert. Een logische reactie is om die mensen te ontwijken wanneer je wiet gerookt hebt, maar als je altijd stoned bent is dat niet meer vol te houden zonder dat zo’n vriendschap eronder lijdt. Zorgt cannabis ervoor dat je vriendschappen verliest?

▢ Laat je productiviteit te wensen over?

Wanneer je geblowd hebt, heb je vaak geen zin meer in klusjes. Het is één ding om de afwas een dagje te laten liggen, maar wanneer je wasmand uitpuilt, de vuilnisbak al twee weken geleden geleegd had moeten worden en de laag stof in je huis tot de eeuwige sneeuwgrens reikt ben je wellicht iet teveel met cannabis bezig. En dan hebben we het alleen nog maar over simpele klusjes, teveel wiet roken kan er ook voor zorgen dat je langzamer denkt en niet zo scherp meer bent als je zou willen.

▢ Ben je bang om nuchter te zijn?

Wanneer je een vakantie laat schieten, alleen maar omdat je het idee van een hele week niet blowen niet ziet zitten, dan wordt het wellicht tijd om wat minder vaak wiet te roken. Als je bij iedere activiteit eerst checkt of je wel of niet wiet kunt roken is dat een teken aan de wand dat je wellicht wat te vaak cannabis consumeert.

Koop je meer wiet dan je kunt betalen? Foto: Doug Shutter, Shutterstock

▢ Hou je je niet aan je eigen wiet-afspraken?

Ze staan niet op papier, maar de meesten van ons hebben ergens in hun achterhoofd wel een paar afspraken met zichzelf gemaakt. Je wil bijvoorbeeld niet voor 20.00 uur ’s avonds blowen of hebt een stilzwijgende afspraak met jezelf dat je niet stoned achter het stuur kruipt. Wanneer je zulke afspraken tegenover jezelf breekt en je jezelf op enig moment nog voor het avondeten stoned naar huis ziet rijden, vraag jezelf dan af of je jezelf niet in de maling neemt? Wees loyaal naar jezelf en hou je aan je eigen afspraken, ook al staan ze niet op papier.

▢ Geheugenuitbreiding nodig?

Het is gelukkig maar tijdelijk, maar cannabis heeft best wat invloed op je korte termijngeheugen. Het is verleidelijk om die saaie cursus wat leuker te maken door van tevoren even een lekker jointje te roken, maar de kans is groot dat je dan voor de herkansing moet gaan. Iets simpels als een film kijken kan leuk zijn wanneer je high bent, maar kies er een met een niet al te ingewikkeld plot want dat vergeet je in een oogwenk. Als je merkt dat je korte termijngeheugen je vaak in de steek laat, dan rook je wellicht ook wat te vaak wiet.

▢ Ben je altijd vermoeid?

Cannabis is een uitstekend middel om rust mee in je lijf te krijgen wanneer je dat nodig hebt. Voor veel patiënten die cannabis medicinaal innemen is veel slapen een manier om van een ziekte te herstellen, maar wanneer je voor de lol blowt is het geen goed teken wanneer je meer dan negen uur per dag slaapt. Hoe zit het met je energie? Als je altijd vermoeid bent en naar huis gaat voor het feest goed en wel begonnen is, dan kan dat iets met de hoeveelheid wiet te maken hebben die je dagelijks in rook laat opgaan.

▢ Ben je een dief van je eigen portemonnee?

Wanneer je zelf geen wiet kweekt, kan het een behoorlijke aanslag zijn op je portemonnee. Een grammetje wiet kost al snel een euro of 12 in de coffeeshop, met dank aan het achterhaalde gedoogbeleid overigens. Maar als je merkt dat je huishoudgeld tekort komt omdat je elke dag wiet koopt, dan rook je dus meer dan je je kunt veroorloven. Stop even met blowen en ga sparen voor zo’n mooie G-Kit.

▢ Voel je je schuldig als je blowt?

Zelfs na veertig jaar gedogen is er helaas nog steeds een stigma over cannabis. Dat stigma is natuurlijk nergens voor nodig, maar kan er wel voor zorgen dat je je schuldig voelt over je cannabisgebruik. Misschien vind je dat je minder wiet zou moeten roken en voel je je daarom schuldig? Je hebt twee mogelijkheden; of je zet je over je schuldgevoel heen, of je besluit minder te blowen. Als je wiet rookt, doe het dan met trots!

[Openingsfoto: Alexandru Logel, Shutterstock]
Delen via
Lekker bezig!
(advertenties)