(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Aan de universiteit van Mississippi wordt al sinds 1968 onderzoek gedaan naar cannabis. Voornamelijk bedoeld om de standpunten van de voorstanders van het verbod op cannabis, met wetenschappelijke bewijzen te ondersteunen maar in dit geval zijn de resultaten ook erg leerzaam voor telers en liefhebbers.

Op landelijk niveau is cannabis in Amerika nog net zo illegaal als moord en doodslag. En om dat zo te houden voert men in Mississippi al sinds de hippietijd onderzoek met cannabis uit. Het is dan ook de enige plaats in Amerika waar cannabis volgens de federale wetten legaal gekweekt mag worden. Een studie van het instituut uit 1995 vertelt ons liefhebbers echter wat interessants over terpenen: de geur en smaakstoffen in wiet.

Het onderzoek was bedoeld om politieagenten en andere overheids-dienaren meer inzicht te geven in het verschil in geur tussen verse (lees: op te sporen plantages) wiet en gedroogde (lees: op te sporen stashes). Toch bieden de resultaten van dit ‘tegenpartij-onderzoek’ ook cannabisliefhebbers en makers van cannabisconcentraten waardevolle informatie over wat er met terpenen (smaak- en geurstoffen) gebeurd bij het drogen van cannabis.

live resin

Live resin: het smakelijke neusje van de dabzalm wordt ook gemaakt van verse wiet

Het onderzoek

De onderzoekers namen een wietplant en oogsten daar 60 gram wiet van. Ze verdeelden de wiet in vier hoeveelheden van 15 gram. Elk van de vier voorraadjes wiet werd anders bewaard. De eerste 15 gram werd vers bevroren, de tweede 15 gram werd een week gedroogd, de derde 15 gram werd een week gedroogd en een maand in een papieren zak bewaard en de laatste wiet werd tenslotte een week gedroogd en vervolgens drie maanden in een papieren zak bewaard. Vervolgens deden de onderzoekers met alle vier de partijtjes wiet een stoomdistillatie. Door een stoomdistillatie worden alleen de olieen (terpenen) geëxtraheerd en verder niets.

De resultaten van de distillatie werden naast elkaar gelegd en vergeleken. Myrceen (geeft een hop-achtige geur) en limoneen (geeft een citrusgeur) kwamen het meeste voor. Linalool (lavendel, citrus) en caryofylleen (sterke pepergeur) kwamen daarnaast het meeste voor. Zoals je zou verwachten bevatte de verse wiet de allermeeste terpenen, maar opmerkelijk was dat het verschil tussen de andere drie wietsoorten nagenoeg nihil was. De meeste lichtere terpenen (monoterpenen, myrceen en limoneen) verdampten in de eerste week, de zwaardere terpenen zoals caryofylleen verdampten niet zo gemakkelijk en waren ook na drie maanden drogen nog in de wiet terug te vinden.

terpenen

Dus..?

Dus wanneer je bijvoorbeeld een cannabisconcentraat wil maken die de meeste smaakstoffen bevat, gebruik er dan vers plantmateriaal voor. Wanneer je een gelukkige eigenaar bent van een goede verdamper zoals de Volcano, Herborizer of de Verdamper, probeer hem dan ook eens met verse wiet en je zult veel meer smaak proeven.

Als je aan de andere kant je wiet gewoon wil drogen om te roken, dan kun je dit dus net zo goed lekker lang doen en goed laten curen, want na de eerste droogweek verlies je nagenoeg geen terpenen meer.

(advertenties)