(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een bong is geen ingewikkeld te maken ding, alleen zijn de meeste zelfgemaakte bongs toch niet veel soeps. Een plastic waterfles is niet gezond en een glazen bong is dan weer te moeilijk om zelf te maken. Maar een bamboe bong daarentegen gaat jarenlang mee en bamboe is goed te bewerken. Zo maak je een high end bambong!

Bamboe wordt al heel lang gebruikt om wiet uit te roken, de rasta’s doen in Jamaica niet anders. Deze bamboe bongs en wietpijpen worden met de hand gemaakt en dat kun jij ook. Een stuk bamboe is niet duur en bij tuincentrums verkrijgbaar. Aan de slag dus, dit heb je nodig:

  • Een stuk bamboe met een mooie diameter om de basis van je bong van te maken.
  • Als je ook de downstem (het rookkanaal dat in het water steekt) van bamboe wil maken heb je ook een dunner stuk bamboe nodig, je kunt ook een kant en klare downstem en bowl van glas kopen.
  • Een boormachine en een paar verschillende diktes boortjes
  • Zaag
  • Bijenwas of Sugru
  • Schuurpapier

Bamboe heeft handige tussenschotten bij iedere ring om het water binnen te houden, als ze te dicht bij elkaar zitten kun je er een doorprikken met een stevige metalen buis of een hamer en een beitel. Zaag een mooi stuk af om je bong van te maken. Plak voor je gaat zagen eerst een stuk tape op de plaats waar je gaat zagen om splinteren te voorkomen.

Bepaal nu waar je de bowl en de downstem wil hebben, door de downstem naast de bambong te houden kun je goed inschatten waar het gat zou moeten komen. Plak er een stuk tape op en boor met een speedboor een gat dat net iets groter is dan je downstem. Het kan makkelijk zijn om eerst een heel klein gaatje te boren zodat je een plek hebt om de punt van je speedboor in te laten draaien. Zorg ervoor dat je het gat onder een schuine hoek naar beneden boort. De downstem komt er immers ook schuin naar beneden gericht in straks.

Zoals gezegd kun je een kant en klare bowl en downstem van glas kopen maar deze kun je ook maken van twee dunnere stukken bamboe. Het dunste bamboestokje fungeert dan als downstem en een stuk bamboe waarin de downstem precies past, kan als bowl fungeren. Met een mesje kun je de buitendiameter van een stuk bamboe dunner maken zodat het mooi past. Je kunt ook een enkel stuk bamboe gebruiken. Prik dan een klein gaatje in een tussenschot en zaag de downstem een centimeter erboven af. Nu heb je een natuurlijke bowl. Wees creatief, van bamboe kun je alles maken!

Schuur de afgezaagde delen en het gat dat je zojuist geboord hebt mooi glad en maak de verbindingen sluitend met bijenwas of Sugru. Sugru is een soort klei dat geschikt is om in de keuken te gebruiken (food grade) en is dus veilig voor je bambong. Heb je een mooie bambong gemaakt dan zien wij de foto’s daarvan graag hier terug.

Bongze!

boo5

 

 

 

(advertenties)