(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sommige millennials hebben misschien geen idee maar als je vroeger wat wilde weten dan zocht je dat op in een boek. En die kun je jaren later dus nog steeds herontdekken want ze zijn prachtig! Neem deze Duitse Wurzel atlas, oftewel wortel-atlas. Daarin vind je meer dan 1000 prachtige illustraties van wortelstelsels – inclusief die van cannabis sativa L.

Je zult je verbazen als je je beseft wat zich allemaal onder het aardoppervlak afspeelt. Bomen en planten heersen daar met prachtige wortelstelsels, die soms enorme vormen aannemen. Planten zijn boven namelijk ongeveer even groot als onder de grond, en sommige plantensoorten gaan meters diep en ver, kijk maar:

Wondklaver

Cannabis Sativa

Allium

Haver

Brandnetel

40 jaar wortelen

De illustraties uit dit bericht, en nog veel meer mooie wortelstelsels uit de Wurzel atlas, zijn het resultaat van meer dan 40 jaar werk. Ze werden gemaakt door drie wetenschappers van het Pflanzensoziologisches Institut, Klagenfurt dat tegenwoordig in Bad Goisern in Oostenrijk staat. Onder leiding van professor Dr. Lore Kutschera (1917-2008) werden de wortels één voor één opgegraven en getekend. Tegenwoordig zijn de illustraties allemaal gedigitaliseerd en te vinden op de website van de Universiteit van Wageningen. Genieten!

(advertentie)