(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voel je je een beetje down? Kan kloppen want het is vandaag Blue Monday, oftewel de meest deprimerende dag van het jaar. Maar dus niet op CNNBS want wij doen niet mee aan deze masogistische feestdag. Nee, dan brengen we liever een ode aan de Blueberry, dat is namelijk een van de meest gekruiste indica’s ooit!

Misschien wist je het niet over Blueberry maar dat is inderdaad een van de meest gekruiste indica’s ooit. En er is waarschijnlijk nog wel meer dat je niet weet over de Blueberry. Deze strain was namelijk ook zo’n beetje de eerste commerciële indica. Kun je nagaan: de eerste indica met dikke en compacte toppen en een geur die het gebruik van een koolstoffilter absoluut noodzakelijk maakte.

DJ Short

Eigenlijk kunnen we iedere dag wel een ode aan de Blueberry schrijven, en in zekere zin doen we dat ook. Genen van de wietsoort Blueberry zitten namelijk in bijna alle moderne wietsoorten, zeker als we het over indica’s en hybrides hebben. De kans dat je deze week nog iets met blueberry genen gebruikt hebt, is dan ook zo goed als honderd procent.

Blueberry was meteen zó gewild dat het bijna overal in gekruist is. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Om te begrijpen waarom dat is, moeten we terug naar het Amerika van de jaren ’70. Naar een breeder genaamd DJ Short, die in die periode voornamelijk met sativa’s werkte. Net zoals zo’n beetje iedereen die in die tijd in Amerika wietplanten kweekte. Tot hij van kwekers uit Californië en het zuiden van Oregon, zaden kreeg van de tweede generatie Afghaanse indica’s in Amerika.

In Cannabis Culture beschrijft DJ Short hoe hij de Blueberry en andere wietsoorten waaronder een genaamd Flo, maakte. Hij gebruikte daarvoor drie F1-kruisingen. De eerste kwam van een soort die de Highland Thai heette en ook bekend stond als Juicy Fruit. Deze was afkomstig van de eerste Thai zaden die in Noordwest Amerika werden gekweekt.
De tweede F1-kruising waarmee DJ Short Blueberry maakte was Purple Thai. Dit was een eerste generatie van Chocolat Thai, gekruist met een eerste generatie van het land-ras Highland Oaxaca Gold én de Afghaanse indica die DJ Short van de eerdergenoemde kwekers uit Californië en het zuiden van Oregon had.

Dankzij de indica genen werd Purple Thai de voorloper van de Blueberry. Er moest alleen nog één ding gebeuren en dat was de kruising tussen PurpleThai en Highland Thai. DJ Short zag grote potentie in zijn kruising en dat kwam uiteraard door de inmenging van de Afghaanse indica zaden. Uit de kruising kwamen drie nieuwe wietsoorten waarvan Blueberry de meest bekende is.

Blueberry toppen waren dikker, compacter en aanzienlijk eerder klaar voor de oogst. Foto: Seventy Seven Supply, Shutterstock

Blueberry

Blueberry werd al snel een groot succes, en eerst met name onder kwekers, voor wie de kruising een geheel nieuw fenomeen was. In tegenstelling tot de wietsoorten die ze gewend waren, produceerde Blueberry veel dikkere toppen, compactere planten, en dat in een kortere bloeitijd. Ook de meer lichamelijke en ontspannende stone viel in de smaak, net als de fruitige geur en smaak van Blueberry.

Alle bovenstaande eigenschappen, resulteerden erin dat Blueberry later een soort ‘stier Herman’ werd, oftewel een enorme kweekmachine. Iedereen maakte op enig moment Blueberry kruisingen, en dat heeft erin geresulteerd dat Blueberry genen tegenwoordig in vele wietsoorten terug te vinden zijn. Dat niet alleen maar het heeft Blueberry ook tot een van de meest stabiele wietsoorten gemaakt. Een échte Blueberry produceert maar weinig verschillende fenotypen en is bij uitstek geschikt voor een dag als vandaag!

[Openingsfoto: Shannon L. Price, Shutterstock]
(advertentie)