(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoewel kinderen over de hele wereld zonder fronsen dagelijks worden blootgesteld aan drinkende of zelfs dronken ouders, rust er na veertig jaar gedogen nog steeds een taboe op cannabis en het ouderschap. Onzin natuurlijk want waarom zou je als ouder niet mogen ontspannen met een jointje? Do’s en don’ts van verantwoordelijk cannabisgebruik en het ouderschap.

Doen! Praat met je kinderen over wiet

Wees open over cannabis met je kinderen. Foto: Stock Rocket, Shutterstock

De wereld zou een stuk beter af zijn wanneer mensen zouden de waarheid zouden vertellen of in ieder geval niet zouden liegen. Dat geldt ook voor je cannabisgebruik, en waarom zou je daar ook over liegen of het willen verbergen? Het is een fijne manier van ontspannen immers, en er is nog nooit iemand aan overleden.

Natuurlijk verschilt het wel of je kind vier is, of veertien en zelf misschien wel met cannabis in aanraking zou kunnen komen. Reden temeer dan voor een openhartig gesprek over wiet want kinderen onder de achttien zouden het zelf nog niet moeten gebruiken. Vind je het lastig om zo’n gesprek te beginnen of weet je niet wat je zou moeten zeggen? Hier onze tips voor een openhartig en geslaagd wietgesprek met je kinderen.

Niet doen! Wiet roken tijdens de zwangerschap

Niet blowen als je zwanger bent of borstvoeding geeft! Foto: Coffeemill, Shutterstock

Kinderen moeten geen cannabis binnenkrijgen en ongeboren baby’s al helemaal niet. En dat gebeurt dus wel wanneer je als aanstaande moeder een joint opsteekt of op een andere manier stoned wordt. Ook wanneer je al bevallen bent en nog borstvoeding geeft, kun je beter nog even nuchter blijven want THC kan ook mogelijk via die weg in het bloed van je baby terechtkomen.

Studies hebben aangetoond dat THC de ontwikkeling van de hersenen van je (ongeboren) baby beïnvloedt. Het kan belangrijke verbindingen in de hersenen alswel als bepaalde receptoren veranderen. Het kan daarmee een lange termijn effect hebben op het lees- en leervermogen en de emoties van het kind hebben. Beter maar even geen wiet dus, zolang je nog zwanger bent of borstvoeding geeft.

Doen! Stoned met je kinderen spelen

Quality high time is superleuk voor jou en je kind! Foto: Syda Productions, Shutterstock

Hoewel je over het algemeen niet zo heel leuk meer voor je kinderen bent wanneer je (teveel) gedronken hebt, kun je gerust met je kinderen spelen wanneer je high bent van cannabis. Veel ouders geven zelfs aan dat ze het spel van hun kinderen dan beter begrijpen en daarnaast is het ook gewoon superleuk om de denkwereld van je kind binnen te gaan na een beetje cannabis!

Ouders die weleens stoned worden, geven aan kalmer te zijn en meer geduld voor hun kinderen op te kunnen brengen. Ze praten makkelijker met hun kroost en geven vaak heel goede adviezen en het versterkt de band tussen ouder en kind. Stoned time is quality time!

Niet doen! Wiet laten rondslingeren

Kinderen zijn nieuwsgierige wezentjes en tot hun achttiende nog niet toe aan hun eerste wiet-ervaring. Hoe open je er zelf ook over bent, voorkom dat je kinderen expres of per ongeluk met jouw wiet gaan experimenteren. Wees helemaal voorzichtig met eetbare dingen zoals spacecake en wietsnoepjes maar ook aanstekers kunnen veel schade aanrichten in de handen van experimentele kinderen. Ze kunnen vast een potje bij je breken maar je bong?

Doen! Kies je ‘wietmomenten’ zorgvuldig

Kies bewust wanneer je wel en niet wil blowen. Foto: InnerVisionPRO, Shutterstock

Of je het nu wil of niet, kinderen dwingen je om bewuster te worden over hoe je met cannabis omgaat. Sommige mensen hebben er geen probleem mee om buiten een jointje op te steken wanneer de kinderen in de buurt zijn en anderen voelen zich daar minder lekker bij.

Het is een goed idee om er in ieder geval over na te denken en bewust te kiezen wanneer je wel en wanneer je geen wiet gebruikt. Het is in ieder geval geen goed idee om je kinderen stoned naar zwemles te brengen of in een totale couch-lock toestand op de bank te hangen als je de verantwoordelijkheid over je kinderen hebt. Geniet, maar doe het bewust en met mate.

Niet doen! Je kinderen hotboxen

Laat je kinderen niet meeblowen. Foto: Emotions studio, Shutterstock

Het ligt voor de hand maar we zeggen het toch maar even: zorg er altijd voor dat je kinderen geen wietrook binnen krijgen. Hotbox je kinderen dus niet maar rook ook niet binnen waar ze bij zijn. Als je je op je gemak voelt wanneer je een beetje high bent (dat weet je zelf), neem dan gerust een paar haaltjes van je joint of verdamper maar doe het buiten.

[Openingsfoto: fizkes, Shutterstock – Foto wietpijp: Doug Shutter, Shutterstock]
(advertenties)