(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zwangere vrouwen die van wiet houden kunnen die liefhebberij tijdens de zwangerschap beter achterwege laten, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Cannabis gebruiken in die 9 maanden zorgt namelijk voor een lager geboortegewicht, en ‘wietbaby’s’ komen ook nog eens eerder op de intensive care terecht.

Alle beschikbare data geanalyseerd

Hoewel wij zelden zullen adviseren om niet  te blowen/vaporizen/eten, valt er toch moeilijk om de conclusies heen te stappen van het onderzoek dat gepubliceerd is op de wetenschappelijke website BMJ Open: ‘Prenatal exposure to cannabis and maternal and child health outcomes: a systematic review and meta-analysis‘.

De onderzoekers van diverse universiteiten en gezondheidsinstellingen in de Amerikaanse staat Arizona analyseerden alle beschikbare data over het fenomeen cannabis en zwangerschap. De reden hiervoor is dat wietgebruik steeds meer sociaal geaccepteerd is, maar dat zwangere vrouwen (en hun baby’s) een risicogroep vormen die moet weten van de potentiële gezondheidsrisico’s als ze niet tijdelijk stoppen met het gebruik van cannabis. Ook medici moeten hiervan goed op de hoogte zijn, stellen de wetenschappers.

Effecten van wiet op baby

shutterstock_244229500

Cannabis gebruiken tijdens de zwangerschap zou wel eens een slecht idee kunnen zijn, met name voor de baby… Liever even pauzeren dus met blowen in die 9 maanden!

Over zwangerschap en de mogelijke effecten van wiet op de groei en  ontwikkeling van de foetus is nog niet heel veel bekend uit eerder, specifiek onderzoek. Daarom doken de onderzoekers in 7 research databases en zochten in 24 studies naar effecten van cannabisgebruik gedurende de zwangerschap en bij baby’s tot 6 weken na de geboorte.

Resultaten als bloedarmoede bij de moeder, geboortegewicht, de lengte van de baby, de noodzaak voor intensive care, omvang van het hoofd en vroeggeboorte werden allemaal meegenomen in de review van de 24 studies.

Bloedarmoede en ondergewicht

Uit deze analyse van alle beschikbare data volgt dat moeders-in-spe die cannabis gebruiken 36% meer kans hebben op bloedarmoede dan mama’s die de softdrug niet gebruiken.

Kinderen die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan cannabis hebben 77% meer kans om te licht te zijn bij de geboorte, en lopen twee keer zoveel kans op een verblijf op de intensive care dan baby’s van niet-blowende zwangere vrouwen.

Conclusie: ‘negatieve associaties’

Nu moet er gezegd worden dat in de analyse ook observatie-studies zijn meegenomen, wat het erg moeilijk maakt om keiharde conclusies te trekken over oorzaak en gevolg. Ook konden de onderzoekers uit deze data niet achterhalen of deelnemers andere illegale drugs gebruikten en/of hoeveel alcohol ze gebruikten – factoren waarvan bekend is dat ze leiden tot een hoger risico op een te laag geboortegewicht en vroeggeboorte.

Desondanks concluderen de onderzoekers: “Er lijken negatieve consequenties geassocieerd te kunnen worden met het in de baarmoeder blootstellen aan cannabis, inclusief een afname van het geboortegewicht en een noodzaak tot plaatsing op de intensive care.”

Meer informatie voor moeders en doktoren

Nu het medicinale en sociale gebruik van cannabis “snel meer geaccepteerd raakt in de USA en over de hele wereld” is het begrijpen van de effecten op de gezondheid van moeder en foetus “een wereldwijde prioriteit”, adviseren de wetenschappers. “Zowel de moeders als hun doktoren zouden meer informatie kunnen gebruiken over de mogelijke gevaren van cannabisgebruik gedurende de zwangerschap.”

[foto’s: Anton Watman/Shutterstock]
(advertentie)