(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Je vraagt je toch soms af waar we mee bezig zijn in Nederland. Iedere dag houden massa’s politiemensen en justitie-ambtenaren zich bezig met de (heksen)jacht op wiet, terwijl rechters steeds vaker beslissen om geen straf op te leggen aan coffeeshops die betrapt zijn met een handelsvoorraad van tientallen kilo’s cannabis. Nu weer in Den Bosch…

To stash or not to stash

tyy

Groot feest in coffeeshop Meetpoint na een glansrijke overwinning tegen het OM… [beeld: Zuzuan/Shutterstock]

Het moeten er inmiddels tientallen zijn, rechtszaken waarin coffeeshops NIET bestraft worden voor het aanhouden van een handelsvoorraad die vele malen groter is dan de in de Opiumwet genoemde 500 gram cannabis. Politie en justitie doen hun stinkende best om zo’n stash  te pakken, maar de rechter oordeelt dat het aanhouden van kilo’s voorraad nu eenmaal hoort bij het exploiteren van een coffeeshop!

Gepakt met 45 kilo cannabis

Nieuwste en voor het openbaar ministerie en politie wederom zeer pijnlijke vonnis komt op naam van de rechtbank in Den Bosch. Daar moest de 68-jarige eigenaresse van coffeeshop Meetpoint zich verantwoorden  – samen met twee bijvullers/koeriers overigens –  omdat de politie de stash had opgerold (met 30 kilo wiet en 15 kilo hasj) en een bevoorrader had aangehouden (met 88 gram wiet en 151 gram hasj), vorig jaar juli. Het OM wilde graag dat de vrouw hiervoor een geldboete van 30.000 euro zou krijgen.

Geen straf opgelegd

Die eis veegde de rechtbank in Den Bosch echter van tafel. Sterker nog; hoewel de exploitant en de twee koeriers formeel schuldig zijn bevonden aan een overtreding van de Opiumwet, krijgen zij GEEN ENKELE straf opgelegd. Helemaal niets, geen boetes en geen werkstraffen.

En het mooiste van alles is nog wel het argument waarmee de rechters deze zaak beslissen: 45 kilo cannabis is namelijk ‘acceptabel’ als voorraad voor een coffeeshop waar dagelijks 1 kilo wordt verkocht aan de 300 tot 400 bezoekers!

[openingsfoto: Girish Menon/Shutterstock]

 

(advertenties)