(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het begint een traditie te worden in cannabisland: de nieuwjaarsreceptie van Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN). Vorige week kwamen in het sfeervolle Bosvreugd in Tilburg tientallen coffeeshopondernemers samen om het nieuwe jaar in te luiden. Twee partijen die willen gaan telen voor de wietproef gaven een presentatie, een derde was er om te netwerken.

 

Stichting Drugsbeleid wint Koos Zwart Award

Vorig jaar ging een foto viral van voormalig premier en ‘vader van het gedoogbeleid’ Dries van Agt met een joint tussen zijn lippen op de PCN nieuwjaarsbijeenkomst. Van Agt was er om de Koos Zwart Award in ontvangst te nemen, de prijs die het PCN elk jaar uitreikt aan iemand die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor legalisering en normalisering van cannabis.

Fleur neemt namens de Stichting Drugsbeleid de Koos Zwart Award in ontvangst van PCN-voorzitter Hein Schafrat

De Koos Zwart Award ging dit jaar naar de Stichting Drugsbeleid. Fleur Woudstra, die de prijs in ontvangst nam, constateerde in haar speech: “Als zowaar het nabije Luxemburg Nederland voorbij racet om cannabis te gaan legaliseren, is het verbijsterend te noemen dat alles rond de regulering van de achterdeur bij ons zo moeizaam en met vertraging verloopt.”

Canna wil meedoen aan proef met staatswiet

Thomas Rau, oprichter van de Legale Cannabis Coalitie en Laura Rastovac van glastuinbouwbedrijf Meteor Systems presenteerden hun teeltplannen aan de coffeeshopondernemers. Rastovac was veruit het meest gepassioneerd. Ze citeerde Louk Hulsman, de leermeester van Dries van Agt, die ze nog persoonlijk heeft gekend en vertelde dat ze tijdens haar studie criminologie in een growshop heeft gewerkt.

Een van de partners in het wietteeltproject van Meteor Systems is Canna; Mauk Titulaer kwam tijdens de presentatie van Rastovac binnenlopen. “Wij hebben in Nederland alles in huis om de beste wiet van de wereld te maken”, aldus Rastovac. “Wij willen het culturele erfgoed van Nederland beschermen.”

Tijdens de presentaties zat de Bredase advocaat Peter Schouten, een van de drie oprichters van Project C, op de eerste rij. Ook deze club aast op een teeltvergunning in het kader van de wietproef.

‘Dit is zoveel leuker dan de gemiddelde financiële borrel of seminar waar ik naar toe ga. Dus ga vooral zo door, zorg dat je deze prachtige glans die jullie hier hebben niet verliest’

Onder de kop ‘Deze man wordt de eerste legale wietteler van Breda’ bracht BN/De Stem vorige maand het nieuws dat Project C een ‘meesterteler’ heeft gevonden. Deze Joris van Nassau heeft alleen ervaring in zijn achtertuin en benadrukt dat hij nooit aan coffeeshops heeft geleverd en zich altijd heeft gehouden aan ‘de maximaal vijf plantjes voor eigen gebruik’.

Project C wil twaalfduizend kilo wiet per jaar gaan kweken, met ruim honderd werknemers. What could possibly go wrong?

Initiatieven van binnen en buiten de wietbranche

De Legale Cannabis Coalitie pakt de zaken wat grondiger aan. Thomas Rau vertelde over de betrokkenheid van Wageningen University and Research (WUR), waar al een paar jaar met binnenteelt wordt geëxperimenteerd. Wie meer wil weten: voor de nieuwe Highlife, die komende vrijdag verschijnt, heb ik Rau uitgebreid geïnterviewd.

Voorlopig is er een duidelijke scheiding aan te brengen in initiatieven van buiten de branche, zoals de LCC en Project C, en projecten vanuit de branche zelf. In die categorie valt naast de stichting JoinUS van John en Ines uit Bierum ook Avites (Alliantie Van Integere Telers En Shops) van de Limburgse coffeeshopondernemer Peter Hendriks. Het project van Meteor Systems en CANNA lijkt een kruising van beide en is zonder meer een initiatief om in de gaten te houden.

‘Het is hier fantastisch’

Het blijft overigens nog maar helemaal de vraag of de wietproef ooit echt van de grond komt. VOC-adviseur en lobbyist John Roozen schetste in zijn presentatie een aantal toekomstscenario’s en schatte de kans groot dat het kabinet Rutte III door interne spanningen en tegenstrijdige visies gaat vallen.

Tijdens het paneldebat kwam Michael Kraland, investeerder en organisator van de Cannabis Capital Convention, met een nieuwtje. Er komt een tweede Convention, deze keer in de RAI in Amsterdam, op 11 juni. In de reportage die Steven Kompier maakte over de PCN nieuwjaarsbijeenkomst zegt Kraland: “De sfeer hier is absoluut fantastisch. Dit is zoveel leuker dan de gemiddelde financiële borrel of seminar waar ik naar toe ga. Dus ga vooral zo door, zorg dat je deze prachtige glans die jullie hier hebben niet verliest.”

(advertenties)