(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Maak je op voor een lang leesverhaal van Bassie Basic, die kennelijk een groot en vooral ijskoud ei kwijt moest. Hoewel zijn Kalichacra planten het nog steeds goed maken, ontdekt Bassie namelijk een groot probleem in zijn kweekruimte. Wij duimen voor een goede afloop, duim je mee?

♫♩In the jungle, the mighty jungle… ♫ the lion sleeps tonight ♬♪  Het is wel héél toevallig dat dat nummer uit de speakers van de radio klinkt, terwijl ik net m’n verslag zit te schrijven. Dié krijg ik vandaag niet meer uit m’n kop 😮

Brrr…

Hebben jullie de moon boots en een dikke jas aan? Pak je wanten, je sjaal en je muts er ook maar bij, want het is koud in mijn Kalichacra bos! Uit mijn laatste verslag bleek al dat ik de temperatuur niet lekker onder controle had. Bij een nadere inspectie bleek het probleem helaas wat groter dan ik verwacht had. Eerst maar even een gietertje met voeding van BioBizz en wat lauw water maken; kan dat alvast een half uurtje trekken, voor ik het bij de plantjes giet.

BioBizz voedingswater met een lekkere schuimkraag voor de dames.

Zó.. die staat vast klaar voor straks. Kan ik nu even op mijn gemak uitleggen wat er aan de hand is. Een week of wat geleden, liep ik buitenom het huis wat te klooien toen het inmiddels al donker werd. En terwijl ik buiten langs m’n hokje liep, viel er een roze lichtstraal in mijn ooghoek.

Huh? Roze…? Hoe kan dat nou? Toen ik even wat beter keek, bleek het het licht van de SpectroLight te zijn. Het scheen zo tussen de dakplaat door! Ik trok mezelf wat op aan de dakrand waardoor ik mooi tussen de golven van de dakplaat kon kijken, en schrok me een hoedje van wat ik daar aantrof.

Mickey -roet in het eten- Mouse

Het plafond van m’n hokje is gemaakt van een isolatieplaat met aan een kant een harde kunststof laag, en daar tegenaan gelijmd zo’n 5 cm piepschuim. Mickey Mouse en z’n maatjes zijn op bezoek geweest blijkbaar; van het piepschuim was geen bolletje meer over, alleen de harde kunststof laag was er nog om de plaat op z’n plek te houden. Boven de isolatieplaat zit alleen een grote golfplaat, maar die heeft geen enkele isolatiewaarde en is zo lek als een mandje.

Bassies kweekruimte is bijna niet warm te krijgen; de wind giert zo door het dak.

Dus feitelijk staat het hele boeltje gewoon in de buitenlucht! Ik kan net zo goed een terraskachel neerzetten buiten en daar een lamp aan hangen maar de laatste weken van de bloei ga ik natuurlijk niet stoppen met de hele onderneming.

Gelukkig is het verder van buiten voor niemand te zien, dus dat was dan nog een meevaller. Er nu meteen wat aan doen is niet echt een optie. Alles moet eruit om bij het plafond te kunnen. En je zal altijd zien dat zo’n verbouwing tegenvalt en er geen andere plek voor de wietplanten is.

Met een graad of 5 buiten maximaal, kan ik ze ook niet even buiten zetten om de hele boel te verbouwen. En wat aanklooien met purschuim of wat anders geeft alleen maar een kans dat ik de plantjes verpest met stof of rare gassen.

#*:-($#ø@!

Jaja… hij gaat weer lekker Bassie! Vloeken hier mag niet van de redactie (mag best hoor Bassie, red.) maar als je goed luistert buiten hoor je de echo nog. Pfff…. nou ja. Doorbijten maar.. en de kachel maar flink aan dan! Er zit niks anders op dan maar door te zetten en maar te zien hoe de rekening uit komt.

Wat een heerlijke onderneming weer zo… Ik heb wat kantjes moeten afsnijden vanwege prive omstandigheden om in eerste instantie te starten, en ben ook nog uitgelopen door het reveggen. Eerlijk gezegd had het allemaal allang klaar moeten zijn als het volgens plan ging.. Achteraf was het misschien geen goed idee om door te zetten met de kweek maar je kent dat wel.. Je bent al bezig, alles is geregeld en in orde eigenlijk…

Ik had ook een belofte gemaakt aan jullie om met een volgende ronde te komen die ik graag na wil komen… bla bla bla… sorry hoor. Dat is ook gelul waar jullie niet op zitten te wachten denk ik. Bovendien zijn we dus nu al lang onderweg dus ik neem jullie toch weer mee naar het (steenkoude) bos. Rammelende emoties over het verleden lossen immers weinig op en ik geloof niet dat de planten er zich wat van aantrekken (zolang de kachel aan staat tenminste). Als iemand gelijk even de gieter mee pakt neem ik jullie mee naar de dames want het is voedertijd.

Ondanks de kou staan de Kalichacra dames toch met plezier te bloeien!

Zoals jullie zien is het nog steeds een dikke jungle in het hok en nu de bloei er goed in zit, laat ik de planten maar gaan verder. Uiteraard let ik er goed op of er geen natte plekken zijn of schimmel maar ik denk dat de kou er mede voor zorgt dat ik daar nog niks van gezien heb.

Elk nadeel…

Door de relatief lage temperatuur (max 23 graden) hebben de planten niet zoveel transpiratie. Bij een hoge temperatuur zie je vaak veel vocht ophopen tussen plekken waar 2 blaadjes op of tegen elkaar groeien. Gevolg daarvan kan zijn dat er meeldauw of een andere schimmel gaat groeien.

De blaadjes blijven nu echter mooi droog bij de lage temperatuur. Wat ook wel fijn is, is dat er geen beestjes te vinden zijn. De Kalichacra stekjes komen van een moederplant die gewoon buiten heeft gestaan de hele zomer, en ik heb niks gespoten om een plaag of ongedierte te voorkomen.

Blijkbaar is de lage temperatuur alleen genoeg om er voor te zorgen dat er geen plaag uitbreekt, want ik geloof nooit dat de planten helemaal vrij waren van ongedierte in het begin… Moeders had buiten zelfs wat spint tegen het einde van de bloei.

Wel grappig hoe je zo dingen ontdekt als je (wel of niet bewust) van de gebaande paden af gaat.. die kennis is altijd handig voor later, als je een keer in de problemen komt. De lage temperatuur is voor de planten zelf natuurlijk niet ideaal, dus stoken we de kachel maar weer op. Die heeft al zijn vermogen nodig om er wat van te maken op het moment.

Zo… kruip ik ff op mn knieën tussen de planten.. als een van jullie de gieter even door wil geven zal ik ze wat te drinken uit delen. Dan kunnen jullie ondertussen even naar de toppen gluren.

Zo slecht nog niet…

Gezien de omstandigheden ziet de boel er helemaal nog niet zo slecht uit. Er komen mooie toppen aan de planten. Door de kou hebben de planten echt geweldige mooie herfstkleuren gekregen! Prachtig hoor dat diepe paars met donker en lichtgroen en hier en daar een gele tint. Eigenlijk doet de foto daar geen recht aan, door de flitser en het licht van de SpectroLight Blast 400 komen de kleuren anders uit.

Mooie foto’s van wietplanten maken is vaak best een opgave door dat vreemde lichtspectrum binnen. Persoonlijk vind ik de foto’s van buitenplanten altijd het mooist door het natuurlijke licht van de zon. Jammer genoeg is het in ons land niet zo zonnig het hele jaar door, anders zou ik waarschijnlijk niet eens een lamp gebruiken om wiet te kweken. Maar goed, gelukkig doet de Blast 400 van SpectroLight z’n werk ook prima, en gaat hij zuinig om met de energie uit de muur.

Eerlijk gezegd is die lamp al de hele kweek het lichtpuntje aan de horizon… het gaat helemaal niet geweldig. de omstandigheden bezorgen me dikke kopzorgen de hele tijd maar desondanks zetten de dames toch lekker door.

De belangrijkste factor voor een gezonde plant, naast voeding en water blijft toch het licht. En aangezien ik de rest wat verkloot heb moet ik de jongens van SpectroLight toch wat kudo’s geven. Ere wie ere toekomt zeggen ze altijd toch?

Wat wil jij?

Het heeft me in ieder geval overtuigd hierna nog een ronde met de Blast 400 te doen. Verdere plannen voor de volgende ronde zijn nog in de maak en dat brengt me meteen bij een vraag. Wat zouden jullie als lezer nou eens graag willen zien?

Ik wil jullie uitnodigen om jullie vragen of suggesties te posten op mijn facebook pagina of eventueel te sturen in een persoonlijk bericht. Hopelijk komen er wat leuke reacties waar ik wat mee kan voor de volgende ronde. Voor mij is het het mooiste iets spannends te doen dus gekke voorstellen zijn ook welkom.

Nog even geduld Bassie… nog even geduld… Ik zou er bijna een top af knippen om het vast te proberen zo heerlijk ruikt het. Maar uit ervaring weet ik dat wachten wordt beloond.
Volgende keer kan ik jullie waarschijnlijk wel een voorproefje geven van de smaak… de oogst komt nu namelijk wel heel snel dichterbij.

Nogmaals: ik zou ik graag van jullie weten wat jullie graag zouden zien in de toekomst. Ik hoop echt op leuke reacties en ga ook echt wat met die reacties doen… dat is een belofte! Voor deze keer hou ik het voor gezien… als jullie dan even aan de kant gaan, kruip ik weer onder de plantjes vandaan.. M’n knieën gaan toch wat zeer doen ondertussen. Thanks voor jullie aandacht, en tot de volgende!

(advertentie)