(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sommige mensen zweren bij binnenteelt. Voor anderen is het juist buiten, onder een natuurlijk zonnetje, waar ze topkwaliteit produceren. Er zijn een hoop voordelen te noemen van het buitentelen en als het goed wordt gedaan kun je van één plant soms wel een halve kilo topwiet oogsten. Deze handleiding beschrijft hoe je buiten het beste resultaat kunt behalen. 

Stap 1. Ontdek je plekje

Wees zorgvuldig bij het uitkiezen van een locatie. Je hebt een plek met veel zon en geschikte aarde nodig en als het kan ook toegang tot water. Wat misschien wel het belangrijkst is, is dat je plek niet door anderen gevonden wordt, zodat je planten veilig staan. Sommige telers gebruiken een kas in hun eigen tuin, anderen weten ergens buiten de stad een beschut plekje te vinden. De beste plekken krijgen in ieder geval veel zon en zijn beschut tegen de wind.

Stap 2. Prepareer je kweeklocatie

Het beste resultaat krijg je wanneer je de aarde waar je planten in komen te staan goed hebt voorbehandeld. Dit proces kan al enkele maanden voor het daadwerkelijke planten plaatsvinden. De aarde kan worden omgespit, zodat er meer zuurstof in de grond komt en er kan worden bemest met (kippen)mest of guano (vleermuizenpoep). De beste telers krijgen het voor elkaar om planten van wel twee meter of meer te laten groeien, dus neem even de tijd voor het prepareren van de grond, zodat je daar later de vruchten van plukt.

Dutch Passion Frisian Dew3

Frisian Dew

Stap 3. Kies je zaden

Niet alle variëteiten zullen het overal even goed doen. In een zonnig Middellandse Zeeklimaat kun je veel verschillende variëteiten kweken, maar er is maar een beperkt aantal variëteiten dat geschikt is voor koudere, Noord-Europese klimaten. Verspil geen zes maanden met het kweken van een bepaalde variëteit om er vervolgens achter te komen dat de toppen niet mooi afbloeien of dat de kwaliteit te wensen overlaat. Wees zorgvuldig bij het uitkiezen van je zaden en kies hoe dan ook voor een zadenbank die zijn reputatie voor goede buitenvariëteiten bewezen heeft. De meeste buitentelers gebruiken gefeminiseerde zaden. Juist deze zijn speciaal voor buitenteelt het meest geschikt. Je kunt ook voor een goede autoflowering variëteit kiezen, met deze variëteiten heb je minder last van schimmels en toprot, omdat ze automatisch tot bloei komen en voor de herfst geoogst kunnen worden. Soms al tien tot elf weken na het ontkiemen.

Stap 4. Ontkiem je zaden!

De meeste buitentelers laten hun zaden thuis in potten ontkiemen. Binnen kunnen de zaailingen sterk genoeg worden om ze later buiten te planten. Er zijn niet veel mensen die hun zaden meteen in de volle grond planten. Pas als het buiten warm genoeg is mogen de jonge plantjes naar buiten. In landen rondom de Middellandse Zee kan dat al in april, maar in Noord-Europa kun je het beste tot half mei wachten.

Stap 5. Breng je planten naar hun uiteindelijke stekkie

Nadat je je planten in de volle grond hebt geplant zullen ze de eerst tijd veel water nodig hebben. Veel kwekers beschermen hun jonge planten door er een koker van kippengaas overheen te plaatsen. Deze kan op zijn plaats worden gehouden met behulp van tentharingen. Konijnen, herten en slakken zijn de drie grootse bedreigingen voor wietplanten. Het kippengaas is tegen de konijnen en herten. Slakken hou je met speciale slakkenkorrels op afstand. De locatiekeuze van je plek kan ook helpen bij het weghouden van ongedierte en ongenode gasten. Sommige kwekers planten zelfs prikkelbosjes rondom hun spot.

Puike struiken!

Stap 6. Geduld!

Sommige kwekers bezoeken hun planten geregeld om ze te controleren en te verzorgen, terwijl andere hun planten pas weer zien op de dag dat ze gaan oogsten. Hierdoor laten ze geen sporen achter die naar hun planten leiden. Als de planten in een heet klimaat groeien kan het nodig zijn om ze geregeld water te geven. Onder gunstige omstandigheden kunnen buitenplanten uitgroeien tot indrukwekkende struiken met een enorme opbrengst. Toptelers behalen geregeld een oogst van 500 gram of meer van één volwassen plant. Vermijd trouwens chemische middelen en gebruik alleen organische mest. Je kweekt tenslotte voor de consumptie!

Stap 7. De oogst

Oogst je planten vroeg in de hersft. Het enige dat je hoeft te doen, is de bladeren verwijderen, de plant omhalen en de toppen zeven tot tien dagen te drogen leggen. Je rookt de toppen, dus je kunt de bladeren weggooien. Je kunt horen of de toppen droog zijn door de tak te buigen en te luisteren of je daarbij een ‘knak’ hoort. Als je de mogelijkheid hiertoe hebt, bewaar de gedroogde toppen dan een paar weken in glazen potten zodat ze nog na kunnen curen. Door dit curen krijgen smaak en aroma de kans om zich nog beter te ontwikkelen.

Buitenteelt hoeft bijna niets te kosten. Het enige dat je nodig hebt zijn zaden en een veilige plek met vruchtbare aarde. De zon zal de rest doen. Voor veel kwekers is een zakje met tien gefeminiseerde zaden genoeg om in hun jaarlijkse cannabisbehoefte te voorzien. Tegelijkertijd is buitenkweken een leuke en spannende hobby. Wanneer je een variëteit gebruikt die zichzelf in de volle grond bewezen heeft en daar zaden van koopt bij een gerenomeerde zadenbank, is de kans heel groot dat je aan het eind van deze zomer je eigen topkwaliteit cannabis rookt.

Met dank aan Dutch-Passion. Op Joe’s Passion, de blogpagina van Joe op de site van Dutch Passion vind je elke week vers artikel, van cannabisnieuws tot kweekinformatie.

(advertentie)