(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wie weleens een plant heeft gezien is het ongetwijfeld opgevallen dat die in de richting van het licht groeit. Hormonen die hier verantwoordelijk voor zijn heten auxines, en elke wietplant heeft ze. Wanneer je de werking van auxines goed begrijpt, kun je het gebruiken om je wietplanten te trainen voor een betere opbrengst. 

Auxines zijn een groep plantenhormonen met vergelijkbare structuur en effecten, die in planten een groot aantal belangrijke functies vervullen. Het woord komt van het Griekse woord αυξειν (auxein), wat groeien betekent – aldus Wikipedia. Nou hoef je dat gelukkig niet allemaal te onthouden om van auxines te kunnen profiteren.

Hoge bomen vangen veel …auxine!

De meeste van deze hormonen worden geproduceerd in de uiterste delen van wietplanten. In de toppen dus maar ook in de wortelpunten want ook daar zorgt auxine voor een versnelde groei. De allergrootste concentratie aan auxine vinden we in de hoogste toppen en diepste wortels. Het stimuleert de groei maar remt tegelijkertijd de groei van omringende takken. Op deze manier zorgt auxine ervoor dat de hoogste takken het snelste groeien.

Auxine stimuleert de celstrekking. Doordat het zich naar de schaduwzijde van een tak verplaatst, zorgt het ervoor dat de tak in de richting van het licht groeit. Kijk maar eens naar de afbeelding hieronder.

De werking van het hormoon auxine in beeld… [Beeld: Designua, Shutterstock]

Planten sturen met auxine

Wanneer we gebruik willen maken van het plantenhormoon, kunnen we dit bijvoorbeeld doen door de bovenste top uit een plant te knippen (toppen). De auxine zal nu worden verdeeld over de nabij groeiende zijtakken, die daardoor op hun beurt meer auxine ontvangen. Dit is in principe wat er gebeurt wanneer we toppen om meer hoofdtoppen te krijgen.

Wanneer we supercroppen gebeurt er ook iets dergelijks. Door een hoge top naar beneden te buigen, zodat die lager groeit dan andere toppen, zullen deze andere toppen tijdelijk meer auxine ontvangen. Hierdoor gaan deze op hun beurt sneller groeien en zullen ze zich beter ontwikkelen.

Kerstboomstructuur

Bij de groei van een wietplant in de natuur zorgt de auxine ervoor dat de plant naar het licht groeit en hierbij een mooie stevige vorm krijgt als die van een kerstboom. In dit geval is dit nuttig voor de plant want zo’n kerstboomstructuur waait niet snel om en zorgt ervoor dat in ieder geval 1 top (de hoofdtop) hoog zal groeien waar het veel stuifmeel kan opvangen (in het geval van een vrouwelijke plant) of juist kan verspreiden (in het geval van een mannelijke plant).

Binnen willen we echter dat onze planten allemaal zoveel mogelijk licht opvangen en is een horizontaal bladerdek gewenst. Wietplanten van dezelfde hoogte, groeien immers even dicht bij de lamp en vangen evenveel licht op.

Om een egaal bladerdek te kweken moet je voorkomen dat één plant of tak meer auxine ontvangt als de rest.

Bij de binnenteelt moeten we dus zien te voorkomen dat een van de takken veel meer auxine krijgt en dus uitgroeit tot een hoofdtop. Dit zorgt er immers voor dat de lamp hoger gehangen moet worden waardoor de lagere takken minder licht zullen opvangen. Door de hoofdtop omlaag te buigen en aan een rek te binden (scroggen), om te knakken (supercroppen) of af te knippen (toppen) kun je auxine herverdelen om voor een gelijkmatige groei in de breedte zorgen.

Wilgenwater

Auxine wordt ook verkocht om kunstmatig aan de plant toe te voegen. Het zou voor een verhoogde opbrengst van 20% moeten zorgen doordat het wortelstelsel en toppen van de plant beter groeien. Of dat ook echt zo is laten we even in het midden maar je zou ermee kunnen experimenteren door zijtakken met auxine te behandelen of het aan je voedingswater toe te voegen.

Je kunt het sprayen en aan de plant te drinken geven en hoeft het overigens niet te kopen want je kunt auxine zelf maken van wilgentakken, deze bevatten namelijk veel auxine. Snij deze aan stukken en laat ze een weekje in een emmer water trekken en je hebt water met auxine. Spray het op je planten of verdun het met vier delen water om aan je voedingswater toe te voegen.

[Openingsbeeld: MaryValery, Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
3
(advertenties)