(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

CNNBS TOP 50 #42 • Met alle moderne technieken, kweeklampen en apparatuur die tegenwoordig voorhanden is, zijn methodes om nog méér wiet te kweken nog altijd immer interessant. In de zomer van 2017 presenteerden we je precies vier wegen die naar een grotere oogst leiden. Via de genetica, via licht, geduld en met een goede basisvoeding natuurlijk. Doe er nog maar eens je voordeel mee!

HET MEEST GELEZEN OVER CANNABIS IN 2017 #42

Wie zijn eigen wiet kweekt, gaat natuurlijk voor de beste kwaliteit. Maar laten we eerlijk zijn, er is geen kweker te vinden die spuugt op een onsje meer. Kweekgeheimen waardoor je opbrengst plotseling verdubbelt bestaan niet, maar meer cannabis kweken ligt wel degelijk binnen de mogelijkheden.

Het zijn in feite geen geheimen of juweeltjes van kweektips die we je in dit artikel voorschotelen, maar wel 4 waardevolle basisregels waarmee je gegarandeerd goed zal oogsten. Beter zelfs dan je nu al doet, mocht je ze nog niet toepassen.

1. Meer cannabis kweek je met een goed zaadje

Als je lekker veel en dikke indrukwekkende toppen wil kweken dan is het van het grootste belang om met het juiste zaadje te starten. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar een hoop hangt af van de genetica. Veel zaken zoals smaak, planthoogte en effect, maar dus ook je uiteindelijke opbrengst ligt al voor een groot deel vast in het zaadje. Wil je veel oogsten, kies dan voor een indica dominante soort die om haar grote oogsten bekend staat. Het lijkt een open deur, maar zoals met zoveel open deuren trap je ze makkelijk in dus doe dat dan ook!

Wietzaad bevat de blauwdruk voor je wietplant. Start met een soort die veel oplevert als je meer cannabis wil kweken. Foto: suthiphong yina, Shutterstock

2. Meer cannabis kweek je met meer licht

Licht is naast genetica, verreweg de belangrijkste factor voor de opbrengst en potentie van je oogst! Licht, licht, licht! Oké, natuurlijk is licht niet het enige wat planten nodig hebben, je moet planten ook water geven en meststoffen en de pH in de gaten houden en zo. Maar van alle zaken die planten nodig hebben, is licht de enige factor die je opbrengst en de kwaliteit van je wiet direct vergroot als je er meer van geeft.

Voor licht geldt werkelijk dat hoe meer je geeft, hoe beter het is. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor meststoffen, een dopje teveel kan er dan al voor zorgen dat de wortels van je planten verbranden. Of water, geef teveel en je wortels verstikken, geef te weinig en de wortels drogen uit. Met licht hoef je niet zo voorzichtig te zijn, zolang je de temperatuur onder controle hebt, kun je altijd nog wel wat meer licht geven, en hoe meer je geeft, hoe beter je zult oogsten.

Een wietplant heeft niet snel te veel licht, maximaal kunnen ze namelijk wel 100.000 lux per vierkante meter hebben. Met een lux meter kun je de hoeveelheid licht in lux op een bepaalde plek in je kweekruimte meten. Zo kun je het meeste uit je bestaande lampen halen en weet je of je planten nog wat meer licht kunnen gebruiken.

Licht is het enige waarvan een wietplant (bijna) nooit genoeg kan krijgen. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

3. Meer cannabis kweek je met geduld

Op het moment dat het zaadje in de grond gaat begint het voor de meeste hobbykwekers al te kriebelen. Ze kunnen niet met hun handen van dat zaadje afblijven! Maar een wietplant groeit en bloeit nou eenmaal in haar eigen tempo. Nog zo’n moment waar men bijna het geduld voor kan opbrengen is het moment waarop de plant haar geslacht laat zien. Zelfs als men met vrouwelijk zaad werkt, kan er niet gewacht worden tot de eerste haartjes tevoorschijn komen. En vrijwel het allermoeilijkste voor beginnende kwekers is het wachten tot de wiet rijp genoeg is voor de oogst!

Vrijwel het allermoeilijkste voor beginnende kwekers is het wachten tot de wiet rijp genoeg is voor de oogst!
Maar geduld is een schone zaak wanneer het op planten kweken aan komt, en van de drie bovenstaande geduldmomenten levert een gezonde portie geduld je bij de oogst gewoon een heleboel op. Een wiettop die te vroeg is geoogst is minder potent en weegt lang niet zoveel als ze zou kunnen wegen! Ze zeggen weleens dat de laatste loodjes het zwaarst wegen en dat gaat in het bijzonder op voor wietplanten. Aan het einde van de bloeifase neemt het gewicht namelijk nog een hoop toe. Het is enorm zonde als je niet wacht tot je wietplant echt klaar is met de bloeifase!

Een gezonde portie geduld kan je een hoop meer cannabis opleveren! Foto: noxnorthys, Shutterstock

4. Meer cannabis kweek je met een goede basisvoeding

In een poging om hun toppen maar groter, sterker en geuriger te maken, kopen veel kwekers allerlei boosters en toevoegingen. Maar probeer al deze toevoegingen maar eens achterwege te laten om te kijken wat er gebeurt. Waarschijnlijk niets, omdat er nou eenmaal geen tovermiddeltjes bestaan. En dat is eigenlijk ook heel logisch als je bedenkt dat licht en genetica de grootste bepalende factoren voor kweeksucces zijn.

Natuurlijk kunnen supplementen en toevoegingen wel degelijk nuttig zijn, maar ze zullen de opbrengst en de potentie van je wiet niet drastisch verbeteren. Een bloeibooster geeft je plant wat meer fosfor en kalium, wat ze in de bloei nodig heeft en dat is goed. Maar heb geen onrealistische verwachtingen van zulke middelen. Zolang je plant nog niet aan haar max zit qua licht, kun je je geld beter aan meer licht besteden als je een betere opbrengst wil.

[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]
(advertentie)