(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

CNNBS TOP 50 #46 • Al zolang er binnen wiet gekweekt wordt, proberen kwekers daar de smaak van te beïnvloeden. Kan dat dan? Jazeker, maar niet door je planten cola of sinaasappelsap te drinken te geven. Hoe dan wel? Dat lazen jullie in 2017 massaal getuige het feit dat dit artikel waarin we het uitleggen een eervolle plaats in de jaarlijkse CNNBS Top 50 heeft gekregen. Nog één keer dus: zo geef je wiet iedere smaak die je maar wil.

HET MEEST GELEZEN OVER CANNABIS IN 2017 #46

Wiet met synthetische smaakjes, daar moeten we niets van hebben. Dit artikel gaat dus ook niet over hoe je een smaakje OP je cannabis krijgt, maar hoe je een smaak IN je wiet kweekt. Kan dat dan? Jawel, dat kan zeker. Sterker nog, je kunt zelfs iedere smaak die je maar wil in je wiet kweken, je doet het zo.

Smaakjes aan wiet toevoegen kan niet achteraf. Tenzij het uit een spuitbus komt natuurlijk, maar dat willen we niemand aandoen. Als kweker kun je er echter wel voor zorgen dat je wiet een appel, vanille of zelfs colasmaak krijgt. Kwekers probeerden het al jaren door hun wietplanten cola, vruchtensap of andere lekkere drankjes te drinken te geven, maar dit is niet de juiste manier om je wiet een extra smaak te geven. Smaakmoleculen of flavonoïden zijn namelijk te groot en bovendien geladen waardoor ze niet door de wortels opgenomen kunnen worden.

Laat wiettoppen zo dik als colaflessen ook eens naar cola smaken.

Rook smakelijk!

Voor we je uitleggen hoe je dan wel een extra smaakje in je wiet kunt kweken, eerst even de ethische vraag beantwoorden. Want moet je wel wiet met een toegevoegde smaak willen? Er zijn zoveel heerlijke wietsoorten die van nature al een beetje naar aardbeien of mandarijnen smaken. Natuurlijke smaken die door veredelen en kruisen naar voren gebracht zijn, hebben wat ons betreft toch de voorkeur boven toegevoegde smaken. Ook al zijn ze natuurlijk van oorsprong. Toch kan het leuk zijn om eens mee te experimenteren. De capillaire werking van vloeistoffen in de stam van een wietplant geeft je de mogelijkheid om van buitenaf smaken aan je wiet toe te voegen.

Spoel een smaak naar keus

Zoals eerder genoemd, probeerden kwekers jaren geleden al smaken in hun wiet te krijgen door het simpelweg aan het voedingswater toe te voegen. Dit is alleen totaal nutteloos omdat de smaakmoleculen veel te groot zijn om door de wortels te worden opgenomen. De cola, sinaasappelsap of wat dan ook voor andere zoete drankjes die je je wietplant te drinken geeft, komen niet verder dan de aarde.

Om dit soort smaken toch in je wietplant te krijgen, zul je de wortels moeten omzeilen. Je moet namelijk gebruik maken van het zogenaamde Rootless Transport Mechanism. Dit bereik je door de stoffen direct door de stam te laten opnemen. Net zoals bloemen in een vaas, kunnen wietplanten ook zonder wortelsysteem nog water en voedingsstoffen opnemen. De afgesneden wietplant kan in een vaas (of emmer) met water nog een week tot twee weken in leven gehouden worden. Capillaire werking zorgt ervoor dat water gewoon via de stam wordt opgenomen.

wees wel eerlijk en verkoop je wiet niet als een wietsoort die de smaak van nature in zich heeft

Zet je oogstrijpe wietplant in een vaas met smaakwater. Foto: PopFoto, Shutterstock

Zelf een smaak aan je wiet meegeven, doe je pas wanneer de wietplant klaar is met de bloeifase en rijp genoeg is om te oogsten. Wanneer je de methode met gewoon ‘smaakloos’ kraanwater toepast, kun je hem ook gebruiken om je wietplanten sneller te spoelen. Maar via het Rootless Transport Mechanism kun je dus ook smaken aan de wiet toevoegen. Gebruik natuurlijke extracten uit de supermarkt of toko, of maak je eigen smaak-extracten van wat je maar wilt.

Neem je oogstrijpe wietplant, en snij die bij de stam af. Zet hem in een vaas of emmer met water met daarin het smaak-extract. Om je wietplant wat beter en langer te laten overleven kun je een aquariumpomp met een bruissteen in de emmer hangen. Al na een etmaal kun je de geur in de toppen ruiken, en na een week kun je de wiet oogsten en drogen zoals je gewend bent. De geur van je smaak-extract zal duidelijk i de wiet terug te ruiken zijn.

Experimenteer zoveel je wil met alle smaken die je maar kunt bedenken, maar wees wel eerlijk en verkoop je wiet niet als een wietsoort die de smaak van nature in zich heeft.

[Openingsfoto: Hekla, Shutterstock]
(advertentie)