(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een van de beste en oudste zadenbanken verspreidt al 20 jaar excellente genetica. En niet alleen in Nederland, want de juweeltjes van jubilaris Serious Seeds gaan de hele wereld over! Reden voor een uitgebreid interview met Serious Seeds oprichter Simon en marketing manager Thomas. 

LIMITED!

Lees verder en maak kans op Seriously Limited zaden!

Bij de ontwikkeling van de serieuze genetica gaat het bedrijf niet over een nacht ijs en dat vertaalt zich in een select gezelschap van uiterst stabiele topsoorten. Soorten die alleen die specifieke eigenschappen laten zien die de makers bij de ontwikkeling voor ogen hadden. En dat wordt door blowers over de hele wereld gewaardeerd, getuige het verpletterende aantal van 75 (!) gewonnen prijzen. En dat met slechts 11 verschillende wietsoorten!

Bijna alle andere zadenbanken lopen vanwege de hoge standaard trouwens ook met de zaden van Serious Seeds weg. Inmiddels vormen de serieuze strains dan ook de basis van enorm veel wietsoorten van zadenbedrijven wereldwijd.

De oprichter van Serious Seeds heet Simon. Hij gaf les in biologie op een middelbare school. Hij rookte niet en was eigenlijk ook geen blower vanwege de Nederlandse traditie om wiet met tabak te roken, maar ontdekte het blowen toen hij na zijn studie een reis door Afrika maakte. Nog altijd rookt Simon zijn wiet zoals het hoort: puur.

Thomas is de marketing manager van het vriendelijke zadenbedrijf, maar ook een enorme cannabisgenieter en medicinaal gebruiker en verspreider van het cannabiswoord. Zijn wiet gaat steevast via een bong of pijp, puur zijn longen in. Thomas schrijft en reist voor Serious Seeds met zijn mediwiet verklaring overal naar toe om de wereld kennis te laten maken met de genetica. Een cannabisliefhebber pur sang!

 

Simon, jouw bedrijf is dit jaar al 20 jaar serieuze wietzaden aan het verspreiden. Van harte gefeliciteerd met het jubileum! Waar ben je ”terugkijkend“ het meeste trots op?

Dat de variëteiten die we geproduceerd hebben onverminderd populair zijn bij mensen die verstand hebben van goede wiet, en bovendien dat onze zaden veel gebruikt worden als basis voor bijna alle andere zadenbedrijven om nieuwere variëteiten mee te ontwikkelen.

Wij zijn een Nederlands bedrijf en om controle te houden op de zaadproductie blijven wij ook in Nederland

Er is in twintig jaar tijd een hoop veranderd in Nederland, het cannabisbeleid is strenger geworden, terwijl men buiten Nederland juist steeds toleranter wordt. Maakt dat jullie werk hier moeilijker?

Ja zeker. Vroeger kon je legaal cannabisplanten kweken voor zaadproductie. Dat is veranderd en nu moet je naar andere oplossingen zoeken. Dat vergt creativiteit. Veel bedrijven verhuizen hun productie daarom naar het buitenland, waar de wetten makkelijker zijn. Spanje is hiervan een goed voorbeeld. Maar wij willen dat niet, wij zijn een Nederlands bedrijf en om controle te houden op de zaadproductie die sinds het wettelijke verbod naar diverse andere plekken binnen Nederland is verhuisd, blijven wij ook in Nederland. Als je zelf in Nederland zit en de zaden worden ergens anders geproduceerd, dan verlies je toch een beetje de controle op de gang van zaken.

Tom in office with medical bike tour sponsorshop

Thomas in Serious Seeds’ headquarter met een certificaat van hun sponsoring van een medische fiets tour

Thomas, wat is je favoriete Serious Soort? En Simon?

Thomas: Mijn favoriete soort om te relaxen is de AK-47 een geweldige combinatie van Sativa high en indica-body effect. Zij is de ideale wiet om de hele avond mee op de bank te hangen en op de Playstation te gamen. Mijn favoriete soort qua smaak is de Warlock, deze is zoooooooo verrukkelijk zoet in geur en smaak dat ik haar de hele dag wel zou kunnen roken!

Simon: Kali Mist vanwege de bijzondere smaak en de heldere en creative high die je krijgt. Deze soort geeft nul body-stonedheid, maar een kristalklare high in het hoofd die ook nog eens positief motiveert om dingen te gaan doen, geweldig! De natuur in met een Kali Mist joint is een van de mooiste ervaringen die ik ken. ’s Avonds stop ik trouwens graag wat Motavation in mijn verdamper, een zeer krachtige Indica met een geweldige smaak die vorig jaar nog de eerste prijs in Spanje won.

Simon, jij stond nog als biologieleraar voor de klas toen je in de zadenwereld terecht kwam, dat klinkt een beetje als Heisenberg from ‘breaking bad’?

HAHA… ja, dat is een mooie serie, maar ik ben niet in de zaden gegaan wegens ziekte of een andere reden waardoor ik snel veel geld nodig had. Bij mij ontstond het groeien en kruisen door de liefde voor de plant, en pas nadat andere mensen voor zaden aan me begonnen te trekken ging het als vanzelf die kant op. In die tijd waren cannabis zaden nog tamelijk onbekend en het heeft dan ook lang geduurd voor er echt iets verdiend werd met de verkoop.

Bij mij ontstond het groeien en kruisen door de liefde voor de plant, pas nadat andere mensen voor zaden aan me begonnen te trekken ging, het als vanzelf die kant op

Thomas, jullie hebben ‘maar’ 11 verschillende soorten, waar jullie overigens erg succesvol mee zijn. Kun je uitleggen waarom jullie ervoor gekozen hebben om het aantal strains op jullie menukaart beperkt te houden?

Ons motto is: Kwaliteit boven alles! En daarom brengen wij alleen een nieuwe soort op de markt als we er zelf van overtuigt zijn dat we iets moois in handen hebben. En dan pas als deze stabiel, uniform en makkelijk te kweken is. Dit vergt veel tijd. Om een soort stabiel te krijgen moet je deze terugkruisen en dat kan jaren duren. Onze nieuwste soort Serious 6 heeft zeker 6 jaar ontwikkeling gekost! We willen niet een eenvoudige kruising tussen 2 toevallige planten maken en als nieuwe soort verkopen, zoals anderen dat nogal eens doen. Dan kan je 10 nieuwe kruisingen per jaar maken en nieuwe namen bedenken. Makkelijk genoeg, maar daarmee heb je eigenlijk nog geen nieuwe soort. De resulterende planten verschillen onderling dan ook vaak erg veel van elkaar, en dat willen wij zeker niet.

Serious 6 outdoor in spain 2013 - pic 3

Serious 6 buiten

Bij ons moet de kweker er zeker van zijn dat zijn plantjes binnen bepaalde grenzen op elkaar lijken en dat ze homogeen zijn. Wij willen continue een hoge kwaliteit waarborgen en dat kan alleen met stabiele soorten. Daarom brengen wij alleen een nieuwe soort op de markt, als deze ook echt klaar is. Als je dat goed doet dan is het onmogelijk om 10 nieuwe soorten per jaar op de markt te brengen. In feite komt het er uiteindelijk op neer dat wij verkopen wat we zelf graag zouden willen kopen indien we de klant zouden zijn. In het kort: Onze hoge kwaliteit is de reden voor de beperkte keuze in onze catalogus!

Simon, kun je in het kort vertellen wat er voor nodig is om een nieuwe stabiele soort op de markt te brengen? 

Op de eerste plaats verzamel je zaden en planten die iets hebben wat wijzelf interessant vinden. Vervolgens stel je een doel waar je naartoe gaat werken, een combinatie van eigenschappen die aanwezig zijn in de verschillende planten die je verzameld hebt. Zoiets van: “Stel je nou eens voor dat je een plant hebt die geurt als een combinatie van die 2 daar, maar dan moet hij wel sneller klaar zijn en grotere toppen hebben, en ook met minder blad in de toppen”. Vervolgens ga je deze eigenschappen samenbrengen in de lijnen die de ouders van je uiteindelijke zaden gaan vormen. En tenslotte moet je door uitproberen, een keuze maken welke de beste vader- en een moederplant zijn uit de populaties die je gecreëerd hebt.

In de praktijk stoppen we nogal eens met de ontwikkeling van een nieuwe soort omdat de uiteindelijke uitkomst niet is wat we ervan verwacht hadden. Dan komt dat nieuwe zaad er gewoon niet, het is niet bijzonder genoeg om op de markt te brengen. Dan gaan we door met iets anders.

Als de uiteindelijke uitkomst niet is wat we ervan verwacht hadden, dan komt dat nieuwe zaad er gewoon niet. Dan gaan we door met iets anders

De ontwikkeling van de Serious 6, onze nieuwste soort, heeft onder andere zo lang geduurd omdat deze als buitensoort ontwikkeld is. En buitenzaden uitproberen gaat maar 1x per jaar. Een plant die in Nederland eind september klaar is, een hoge resistentie tegen schimmels heeft, daarnaast een unieke smaakbeleving en een heldere Sativa high geeft, is een nieuwe en unieke combinatie die nog niet bestond. Na het uitbrengen in 2013 bleek echter dat er bij de groei binnenshuis problemen kunnen ontstaan. Sommige planten bleken veel gevoeliger dan hun zusters voor licht lekkages en dergelijke tijdens de nachtperiode. Er groeiden dan vaak mannelijke bloemen, die soms zelfs stuifmeel loslieten aan het eind van de bloei.

 

Ervaren kwekers zien dit op tijd en kunnen hier wel mee omgaan, maar dit is niet het soort zaad wat je wilt aanbieden aan een gevarieerd publiek waar ook onervaren mensen tussen zitten. Dus besloten we om de Serious 6 in 2014 alleen voor de buitenkweek te verkopen. En dit is dan nog het resultaat van veel discussie binnen ons bedrijf; sommigen wilden gewoonweg stoppen met de Serious 6, omdat het beneden het peil van Serious Seeds zou zijn om zaden aan te bieden die makkelijk tot problemen kunnen leiden.

Dit jaar, 2014 dus, wachten wij af hoe de resultaten van het publiek met de Serious 6 blijken te zijn. In het ergste geval zouden we alsnog kunnen besluiten de verkoop stop te zetten. Maar aan de andere kant hebben we in 2013 ook al veel emails ontvangen van buitenkwekers die zo blij waren met hun resultaat, dat ze beslist vaker deze visueel fraaie plant wilden groeien. Een eventueel toekomstig besluit tot stoppen met de verkoop zou bij hen dan ook tot teleurstellingen leiden.

Thomas, kunnen we wat dat betreft nog een jubileumsoort verwachten dit jaar? Misschien iets met veel CBD? 

Wij zijn net een samenwerking met de CBD-crew aangegaan, en gaan met hun onze eigen CBD soort ontwikkelen, maar dat duurt nog wel even. Wat wij wel gaan doen is dit jaar nog een seriously limited edition op de markt te brengen: de SERIOUSLY LIMITED

ak47warlock02

De Seriously Limited, een kruising tussen de wereldberoemde AK-47 en de Warlock

We hebben daarvoor een nieuwe kruising gemaakt: AK-47 x Warlock, welke wij veelbelovend vinden en die wij door de serious growers willen laten testen. Daarom gaan wij van deze kruising een Limited Edition uitbrengen met de vraag om feedback van de klanten en als de klanten de soort ook goed vinden, dan gaan wij deze kruising als nieuwe serious soort uitbrengen.

Let op! Jij kunt ook kans maken op Seriously Limited zaden want RollingStoned mag van Serious Seeds 10 verpakkingen van 6 zaden weggeven! Onderaan dit interview leggen we uit hoe je kans kunt maken op de zaden

Simon, AK-47 is wellicht jullie bekendste soort, maar wat niet iedereen weet is dat het jullie Chronic was die aan het begin van de jaren negentig de Amerikaanse blowers regeerde. Hoe heb je Dr. Dre overgehaald om zijn album destijds naar jullie strain te vernoemen?

HAHA… dat zou leuk geweest zijn maar het was net andersom. Chronic stond al bekend als straat-naam voor de beste wiet in de jaren ’90 (onder andere door het fameuze album van Dr. Dre). Toen ik begin jaren ’90 deze nieuwe soort ontwikkeld had, zocht ik naar een naam die de eigenschappen van deze soort het beste zou beschrijven. Het was mij namelijk gelukt om een uitstekende opbrengst (600gr/m2) te combineren met een heel goede potentie. Dat was toon nog bijna onmogelijk, je kreeg sterke wiet met een slechte opbrengst of zwakke wiet met een hoge opbrengst.

Chronic was de eerste soort die dat probleem oploste, een soort met heel veel opbrengst van connaisseur kwaliteit. Deze superieure kwaliteit wilde ik in de naam vastleggen en Chronic leek me heel geschikt. De naam was immers al synoniem voor de allerbeste wiet. Wij hebben Dr. Dre dus niet overgehaald, maar hij heeft ons wel het idee voor de naam gegeven. Dat Dr. Dre het album naar onze soort vernoemd heeft, is een van de mythes die over Serious’ variëteiten de ronde doen en die onmogelijk uit te roeien zijn.

Kans maken op de Seriously Limited

Om kans te maken op een van de 10 Seriously Limited (10 x 6 zaden!) zaden hoef je ons alleen maar via ons contactformulier te laten weten waarom je ze graag wil proberen. Je moet daarnaast bereid zijn om achteraf feedback te geven door in een mailtje te beschrijven hoe de kweek van de Seriously Limited is verlopen. C’est tout!

Klik [hier] om ons een bericht te sturen om kans te maken op de Seriously Limited zaden.

 

(advertenties)