(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bij pure wiet en diep inhaleren is een flinke hoestbui vaak onvermijdelijk. Vrijwel direct daarna voel je je negen van de tien keer zo stoned als een aap. Beter, want daar rook je per slot van rekening ook wiet voor, maar hoe zit het nou precies met dat hoesten, word je daardoor extra stoned of lijkt dat alleen maar zo?

Van wiet word je stoned, daar is geen speld tussen te krijgen. Maar omdat de wiet toch duur betaald wordt deze dagen is het de moeite waard om eens uit te zoeken of je door een flinke hoestbui goedkoper uit kan zijn. Kun je met andere woorden, extra stoned worden, simpelweg door een paar keer flink te hoesten?

Wanneer je pure wiet rookt en daarbij diep inhaleert, worden je longen geprikkeld en is een hoestbui gemakkelijk opgewekt. Wie voor het eerst wiet rookt zal vrijwel altijd hoesten maar ook gevorderde blowers om ze zo maar even te noemen, schuwen een flinke hoestbui niet. Sterker nog, de hoest lijkt erbij te horen en juist voor een heftiger effect te zorgen.

Een stevige sessie met een bong zorgt voor een knetterstonede hoest-ervaring... Foto: Sergey Nivens

Een stevige sessie met een bong zorgt voor een knetterstonede hoest-ervaring… Foto: Sergey Nivens

Hoest nou?

Ja, hoe zit dat nou precies, wordt je door te hoesten echt extra stoned? Om daar achter te komen moeten we een kijkje nemen in onze longen. Wat gebeurt er precies wanneer we wiet roken en specifieker; wat gebeurd er wanneer we hoesten? Nou, om te beginnen trekken onze spieren samen waardoor lucht met grote kracht ons lichaam verlaat. Hoesten is een reactie van het lichaam waardoor we tijdelijk minder zuurstof binnen krijgen. Een flinke hoestbui, ongeacht of je op dat moment wiet rokt, zal dan ook voor een kort zuurstofgebrek en een licht gevoel in je hoofd zorgen. Hierdoor voel je je na een hoestbui in ieder geval al een beetje high, maar verklaart dat dan ook waarom je je stoneder voelt wanneer je hoest?

Groter longoppervlak

Nee, of in ieder geval niet helemaal. Want het hoesten zorgt er ook voor dat er meer THC via de longen in je bloedbaan terecht komt. Wanneer we hoesten zorgt dat er namelijk ook voor dat het longoppervlak tijdelijk vergroot wordt. En een groter longoppervlak betekent ook dat er meer THC kan worden opgenomen. Je zou dus kunnen zeggen dat een flinke hoestbui als een katalysator werkt voor de opname van THC. Je wordt dus wel degelijk stoneder wanneer je hoest tijdens het blowen.

Zorgt hoesten voor een higher gevoel..?

Zorgt hoesten voor een higher gevoel..?

Dieper inhaleren

Aan de andere kant is het zo dat we niet altijd hoesten. Het zijn vooral diegenen die bij het blowen diep inhaleren waarbij een grote hoestbui wordt opgewekt. Diep inhaleren betekent ook dat de werkzame stoffen tot diep onderin de longen komt waardoor er meer wordt opgenomen. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval wanneer je je wiet door een bong rookt en die helemaal probeert leeg te zuigen. Hoe dieper en hoe langer je de rook probeert binnen te houden, hoe harder en heftiger je hoest. Dit is de reden dat je van bong-hits zo ongelooflijk knetterstoned kan worden.

Je wordt dus echt wel extra high na een fikse hoestbui, dat komt ten delen omdat je dan vaak ook meer rook naar binnen probeert te werken en het hoesten ansich al een licht gevoel in het hoofd veroorzaakt, maar dus ook omdat het longoppervlak effectiever wordt benut. Wil je extra lang met je wiet doen dan doe je er dus goed aan om eens flink te hoesten!

Openingsbeeld: Linda Bucklin, Shutterstock.com
(advertentie)