(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het schiet toch niet erg op met het wietexperiment, en dat is dan nog een behoorlijke understatement ook want het voorstel is in 2017 al aangenomen. Misschien is het dan ook een beter idee om zelf maar eens je eigen wietexperiment uit te voeren. Dat heeft sowieso een veel grotere kans van slagen dan het experiment gesloten coffeeshopketen van de overheid. 

Als we het aan de overheid moeten overlaten, is Nederland in 2030 misschien wel het enige Europese land zónder legale of gereguleerde wietteelt. Ondertussen staan mediwiet patiënten in de kou, en weten coffeeshopbezoekers nog steeds niet waar hun prijzige cannabis vandaan komt.

Criminele organisaties buiten spel

Het doel van het wietexperiment is commerciële illegale wietteelt uit te bannen, en op kwaliteit gecontroleerde cannabis aan de coffeeshops te leveren. Dat zal echter niet gaan lukken met een kleinschalig experiment in slechts een handjevol Nederlandse gemeentes. Zelf kun je deze doelstellingen echter gemakkelijk halen, door je eigen gesloten keten te creëren. Hoeft het OM ook niet meer bang te zijn voor ripdeals. En als thuisteelt dan ook even gelegaliseerd kan worden, weten rechters ook meteen weer waar ze aan toe zijn.

Wanneer je zelf puur voor eigen gebruik wiet kweekt, zet je daarmee de zogenaamde criminele organisaties waar de politie je altijd graag bang voor maakt, buiten spel. Daar betaal jij dan in ieder geval niet langer aan mee. Bovendien bespaar je jezelf als regelmatige wietgenieter een hoop geld, want zelfgekweekte cannabis kost niet meer dan €2,- euro per gram! Buiten kun je zelfs nóg goedkoper je eigen biowietje kweken, want de zon gaat voor niets op.

De cannabis die je zelf kweekt wordt bovendien door jezelf op kwaliteit gecontroleerd. Een controle waarvan je 100% zeker kunt zijn, aangezien je zelf heel goed weet wat je je wietplanten te drinken geeft. Over pesticiden hoef je je ook niet langer druk te maken, want die gebruik je uiteraard niet.

Je eigen wietexperiment

Om de door de overheid gecreëerde criminele organisaties buiten spel te zetten, dien je precies zoveel wiet te kweken als je zelf gebruikt. Niet meer want dan kom je in de verleiding om het te verhandelen, en ben je zelf crimineel bezig. Maar ook zeker niet minder, want dan moet je weer wiet bijkopen en spek je de criminaliteit alsnóg.

Begin daarom met het uitrekenen van je eigen behoefte aan cannabis, zodat je kunt bepalen hoe groot of klein je kweekruimte moet zijn, en welke apparatuur je daarvoor nodig hebt.
Rook (of verdamp of eet of druppel) je bijvoorbeeld iedere dag een halve gram wiet, dan moet je per jaar dus ongeveer 185 gram wiet kweken, of 182,5 gram om precies te zijn. Een bescheiden hoeveelheid wiet die je gemakkelijk thuis kunt kweken op een oppervlakte van nog geen halve vierkante meter.

Deel je jaarlijkse behoefte aan wiet namelijk maar eens door het aantal keer dat je per jaar kunt (of wil) oogsten, en je zult zien dat je niet veel ruimte nodig hebt om in je eigen wietbehoefte te voorzien. Als we uitgaan van vier oogsten per jaar, komen we in dit voorbeeld op net iets meer dan 45 gram per oogst. Voor het gemak rekenen we verder met 50 gram per oogst.

Gewenste oogstgewicht = jaarlijkse wietbehoefte in grammen ÷ aantal oogsten per jaar

Aan de hand van het gewenste oogstgewicht kun je vervolgens een kweekruimte samenstellen voor je wietexperiment. Daarbij is de kweeklamp het voornaamste bepalende onderdeel, want die bepaalt voor het grootste deel hoeveel wiet je kunt oogsten. Aan de hand van de kweeklamp kun je vervolgens de rest van je kweekruimte inrichten.

Kweken met LED

De kweeklamp bepaalt zoals gezegd, voor het grootste deel hoeveel wiet je kunt oogsten. Licht is namelijk de voornaamste energiebron voor wietplanten. Daarbij is het wattage van je kweeklamp bepalend. Ervaren kwekers kunnen maximaal ongeveer één gram droge wiet per Watt van het verbruik van een kweeklamp oogsten. Beginnende kwekers kunnen het beste uitgaan van een halve gram droge wiet per Watt. Mocht je als beginner meer oogsten, dan kun je er altijd nog voor kiezen om per jaar minder vaak wiet te kweken.

In ons voorbeeld hebben we ongeveer 50 gram wiet per oogst nodig. Uitgaande van een halve gram wiet per Watt, zijn we dus op zoek naar een kweeklamp die ongeveer 100 Watt aan stroom verbruikt. Maar er is meer dan het Wattage alleen, veiligheid, kwaliteit en efficiëntie zijn ook van belang. Er zijn een hoop verschillende soorten kweeklampen te koop, waarbij LED kweeklampen het beste aansluiten op de kwaliteits- en veiligheidseisen van (ervaren én onervaren) thuiskwekers.

De dimbare full spectrum G-Bars LED kweeklamp van slechts 170 Watt.

LED kweeklampen worden minder heet dan gasontladingslampen. Daarnaast zijn ze met een simpele stekker aan te sluiten op het lichtnet (toepasselijk in dit verband) en trekken ze geen hoge piekstroom bij het opstarten. Ook zijn moderne LED kweeklampen tegenwoordig efficiënter dan gasontladingslampen of CFL (TL en spaarlampen) kweeklampen. Dit alles maakt ze een stuk veiliger en de beste keus voor thuiskwekers.

Vraag bij andere kwekers na welke led kweeklampen goede resultaten opleveren en lees hier waar je zoals op moet letten bij de aanschaf van een LED kweeklamp. In dit artikel lees je hoe je kunt berekenen hoeveel Watt aan licht je ongeveer nodig hebt, aan de hand van het kweekoppervlak van je kweekruimte.

Kweekruimte

Als kweekruimte voor je eigen wietexperiment kun je het beste een kweekkast of een kweektent aanschaffen. Dit zijn kant en klare kweekruimtes die je overal in huis kunt neerzetten. Hierdoor hoef je niet zelf te knutselen en kun je je kweekruimte ook weer gemakkelijk afbreken als dat nodig is. Het vermogen van je kweeklamp is bepalend voor het formaat van je kweektent of -kast. Hier volgt een lijstje met kweekoppervlaktes en het maximale, gebruik het als richtlijn voor het benodigde kweekoppervlak.

  • Tot 200 Watt : 60 x 60 centimeter
  • 200 tot 400 Watt : 80 x 80 centimeter
  • 400 tot 500 Watt : 100 x 100 centimeter
  • 600 Watt : 120 x 120 centimeter

Afzuiging, geurfilter en luchtcirculatie

Met een kweeklamp en een kweekruimte alleen, ben je er bijna maar nog niet helemaal. Wietplanten moeten namelijk ook voorzien worden van verse lucht. Bovendien mag je buiten je kweekruimte niets van de wietplanten ruiken, anders zal je wietexperiment waarschijnlijk ook niet slagen.

Lucht afvoeren doe je met een afzuiger, door lichtdichte openingen in je kweektent stroomt er dan vanzelf nieuwe lucht van buiten de kweekruimte in. Een koolstoffilter dat aangesloten is op de afzuiger, filtert de geurdeeltjes uit de lucht voordat die de kweekruimte verlaten. Welke afzuiger het beste geschikt is, bepaal je aan de hand van de inhoud van je kweekruimte. De capaciteit van een afzuiger wordt aangegeven in kubieke meter per uur. Dit is het aantal kubieke meters aan lucht, die de afzuiger in 60 minuten kan verplaatsen. Aan de hand van deze capaciteit kun je berekenen welke afzuiger voor je kweekruimte het beste geschikt is.

Capaciteit afzuiger in kubieke meters = (inhoud kweekruimte) x 5 x 60

Kies met het oog op de warmte voor een afzuiger die de luchtinhoud van je kweekruimte minstens 3 tot 5 keer in een minuut kan verplaatsen. Het is daarbij wel handig om wat overcapaciteit te hebben aangezien de buitentemperatuur zomers en ’s winters wisselt.

In ons voorbeeld gebruiken we een led kweeklamp van 100 Watt en een kweekruimte van 60 x 60 centimeter en 160 centimeter hoog. Deze kweekruimte heeft een inhoud van 0,576 kubieke meter. De afzuiger moet dus een capaciteit hebben van minstens 0,576 x 5 x 60 = 172,8 kubieke meter per uur.

Het koolstoffilter moet er een zijn die dezelfde diameter heeft als de afzuiger, doorgaans 100 of 125 millimeter. Hoe groter het filter, hoe langer die effectief geurtjes uit de lucht kan filteren. Sluit het filter aan op de afzuiger en de kweektent met een (geïsoleerde) flexibele slang met dezelfde diameter.

Luchtcirculatie in je kweekruimte is eveneens van belang voor een geslaagd wietexperiment. Dit doe je door in de kweekruimte een (zwenk)ventilator neer te zetten. In ons voorbeeld hebben we voldoende aan een kleine clipfan maar in iets grotere kweektenten is het raadzaam om een grotere en liefst draaiende zwenkfan te gebruiken. Zo’n ventilator richt je vlak boven het bladerdek, zodat de planten altijd lichtjes in beweging zijn.

Experimenteren maar!

Zó, en nu kan het wietexperiment beginnen. Uiteraard kweek je niet meer dan de gedoogde (dus niet legale) vijf wietplanten, en als je hydrologisch kweekt kom je in veel gevallen zelfs met één wietplant al een heel eind. Hoe je wiet moet kweken, en welke wietsoort je zou kunnen telen, dat lees je natuurlijk gewoon hier.

[Openingsfoto: Branding Pot, Shutterstock]
(advertentie)